Umran’ın Haziran 2017 Sayısı Çıktı!

Kitap
Umran dergisi, Haziran 2017 tarihli 274. sayısında, Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri, referandum sonrası siyaseti ve 2019’a doğru siyasi mevzilenmeleri, karizmanın rutinleşmesi, isyan hayalleri v...
EMOJİLE

Umran dergisi, Haziran 2017 tarihli 274. sayısında, Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri, referandum sonrası siyaseti ve 2019’a doğru siyasi mevzilenmeleri, karizmanın rutinleşmesi, isyan hayalleri ve muhtemelen gelişmelere dikkat çekerek selamlıyor okuyucusunu. Dış basından tercümelerin, makalelerin, İslâmcılık odaklı yazılarla Türkiye ve Dünya gündeminin öne çıkan gelişmelere dair analiz ve yorumların ağırlıklı bir yer tuttuğu bu sayıda,  merhum Âkif Emre ile ilgili özel bir bölüm de yer alıyor.                                            

Umran’da 2019 yılında yapılması öngörülen (veya daha erken bir tarihte yapılabilecek olan) seçimlere doğru iyi veya kötü muhtemel senaryoların gerçekleşip gerçekleşmemesinin öncelikle siyasi iktidarın takınacağı tavra, ortaya koyacağı yol haritasına bağlı olacağı öne çıkıyor. Artık istediği tüm yetkilerin fazlasını almış bir siyasi iktidarın, başkalarını suçlamak üzerine kurulu bir politikayı daha fazla devam ettirme şansının bulunmadığına vurgu yapılarak, siyasi partiler eksenli yorumlara yer veriliyor.  

    Umran’ın                                                                                                               

Umran’ın bu sayıdaki  dosya yazarları  Burhanettin Can, Kürşad Atalar, Öner Buçukcu, Dilaver Demirağ ve Ahmet  Dağ. Ayrıca M. Samet Tomakin referandum sonrası gelişmeleri basında çıkan değerlendirmeler üzerinden ele alıyor. Umran’ın yeni sayısında  İslâm dünyasındaki gelişmeler de ağırlıklı bir yer tutuyor. Fehmi Hüveydi, Muhammed İmara, Cihad El-Hazin, Yaser Ez-Zeatire, Abdülwari Atwan Haziran sayısında yorumlarına yer verilen yazarlar. Bunlarda, İran seçimlerinden Riyad zirvesine, Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinden İslâm dünyasının içerisinde bulunduğu içler acısı duruma kadar çeşitli gelişmeler ele alınıyor.                                                                                           

Filozof Peter Sloterdijk’ın Le Point dergisinde okuyucuyla buluşan söyleşisi ise, Fransa’daki seçimleri Emmanuel Macron’un kazanmasıyla rahat bir nefes alan Almanların bu sonuçtan duydukları memnuniyeti göstermesi bakımından ilginç bir metin. Fransa’da radikal eğilimler ve merkez siyaset arasındaki bu kökten kırılmayı Cumhurbaşkanlığı seçimleri çerçevesinde ele alan bu söyleşiyi AVM’lerdeki intiharları analiz eden Haşmet Demirel’in yazısı takip ediyor. Gündem sayfalarında kalkınmak uğruna yaratılan sosyal çöküntü konusunda dikkat çekicisi tespitleri bulunan söz konusu yazıyla birlikte Abdullah Yıldız’ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez üzerinden sürdürülen tartışmayı yorumlayan ve yetkililer başta olmak üzere herkese düşen sorumlulukları hatırlatan yazını okumak mümkün.

Ercan Yıldırım, Osmanlı İslâmcılığı ile ilgili yazılarına,  kitaplar ve kişiler üzerinden okumaya devam ediyor. Bu sayıda üzerinde yoğunlaştığı isim Tunuslu Hayrettin Paşa. İslâmcılık çerçevesinde Metin Önal Mengüşoğlu’nun İslâmcıların tasfiyesi söylentisi bağlamındaki yazısı da dikkat çekici.                                                                                              

Umran dergisinin yazıları,  müstesna yazar merhum Âkif Emre üzerine özel bir bölümle dikkat çekiyor. Muharrem Balcı’nın Emre’nin haysiyetli duruşuna vurgu yapan yazısını Asım Öz’ün Emre ile yaptığı son telefon konuşmasından hareketle fikir ciddiyetini öne çıkardığı notları izliyor. Ayrıca bu yazı köşebentlerin, Âkif Emre’yi araçsallaştırmalarına da dikkat çekiyor. Sonraki sayılarda da devam edecek olan bu bölüm İsmail Kılıçarslan’ın Emre  ile  üç yıl önce yaptığı  bir televizyon programının metniyle kapanıyor.

0212 293 90 41  www.umrandergisi.com  abone@umrandergisi.com