Umran Aralık 2016 Sayısı Çıktı!…

Kitap
İslâmcı siyasal düşünce, Müslüman düşünürler nezdinde “İslâm dünyasındaki genel toplumsal çöküşe ve soniki yüz yıldır İslâm dünyasını etkisi altına almış olan Batı tahakkümüne” karşı bir entelektüel c...
EMOJİLE

İslâmcı siyasal düşünce, Müslüman düşünürler nezdinde “İslâm dünyasındaki genel toplumsal çöküşe ve soniki yüz yıldır İslâm dünyasını etkisi altına almış olan Batı tahakkümüne” karşı bir entelektüel cevap verme çabası

olarak görülebilir. Çağdaş İslâm düşüncesinin özgünisimlerinden şehidSeyyidKutub üzerinde durulması gerekmektedir. Dünyanın egemenlerinin ve basiretsizlerin iddialarınınaksine Kutub’un, Yoldaki İşaretler’denİstikbal İslâm’ındır’a kadar eserleri, şiddet ve teröre bulaşmaksızın,Müslümanların kendi içerisinde ciddi bir uyanış, diriliş, ıslahat cephesi açmasını sağlamaya çalışmasının ne kadarkıymetli olduğunu gözler önüne sermiştir. ‘Cahiliye, cihat, Rabbani yöntem, sosyal adalet’ gibi anahtar kavramlaradayanan, yeni bir toplumsal kuramın kurucusu olan Kutub’unetkisiTürkiye’de İslâmî uyanış ve yöneliş sürecinin tam merkezinde yer almaktadır! Sadece Yoldaki İşaretler kitabının tesiriyle varoluşsal bir değişim sürecine giren yüz binlerce gencin durumunuzikretmek yeterli.

Ne var ki Kutub üzerine Türkçede birkaç yetkin çalışma dışında nitelikli metin bulmak oldukça zor. Bu çerçeveyi genişletebilmek için SeyyidKutub’ailginçyaklaşımlar sergileyen Paul Brykczynski’ye ait bir metni de okurlarımızla buluşturuyoruz. Yazıda, fikirleri gerek Mısır’da gerek Arap dünyasında ve genel olarak tüm İslâm dünyasında siyasal süreçleri derin biçimde etkilemiş olan, çağdaş İslâmcılığın iki büyük teorisyeni Kutub ve el-Benna’nın millet, milliyet ve milliyetçilik gibi kavramlar üzerine görüşleri karşılaştırmalı olarak ele alınıyor. Özellikle Kutub’un fikirlerinin Türkiye’ye intikali bağlamında Musa Üzer’leyapılan söyleşiKutub çalışmalarını çeşitlendirecek, nitelikli hale getirecek perspektifler içeriyor.

Bugün için bakıldığında Kutub’un örnekliği, dava adamlığı, tebliğ ve cihada yaklaşımı emsaldir herkese. Zira Kutub’un akide, İslâmi kimlik ve hedef noktasında ortaya koyduğu yaklaşımlar, dikkat çektiği hususlar, bugün belki dünden daha fazla gerekli. Neye inandığımız ve kim olduğumuz, ne için var olacağımıznoktasındaki ontolojik duruşumuzu hercümerç eden postmodern siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik hegemonyada, bizleri “küçük şeylerle” meşgul etmelerine karşın Kutub gibi “asıl şeyleri” söyleyenlere bir kez daha kulak verilmesi gerekiyor.

Bazı Başlıklar:

“Yoldaki İşaretler”denDAEŞ Menziline Varılır mı?

Metin Önal MENGÜŞOĞLU

SeyyidKutub’un Kapitalizm Eleştirisi Üzerine

Ahmet DAĞ

İslâm Coğrafyasını Kasıp Kavuran Fitnenin Kökünü Kazımak İçin

Burhanettin CAN

Trump’ınSüpriz Seçim Zaferi, Yeni Dönem Beklentileri

M. Samet TOMAKİN

Osmanlı’da Yurt Dışı Eğitim ve Modernleşme

Aynur ERDOĞAN

www.umrandergisi.com   0212 293 90 41