Nevai’nin Osmanlı’ya Etkileri Kitap Oldu

Kitap
Çağatayca, başlangıcından itibaren onun adıyla da anıldı, bu dile Nevâî Dili denildi. Nizamüddin Ali Şir Nevâî, Herat’ta 1441 yılında dünyaya geldi, 1501’de vefat e...
EMOJİLE

Çağatayca, başlangıcından itibaren onun adıyla da anıldı, bu dile Nevâî Dili denildi.

Nizamüddin Ali Şir Nevâî, Herat’ta 1441 yılında dünyaya geldi, 1501’de vefat etti. Horasan’nın meşhur hükümdarı Hüseyin Baykara’nın isteğiyle vezirlik vazifesini yüklendi. Devlet adamlığının yanı sıra büyük bir şair, yazar, alim, mutasavvıf, hattat, nakkaş, musikişinastı. Türk dilinin edebi bir dil olarak gelişmesine büyük katkı sağladı. Doğuda Hindistan’dan batıda Osmanlı İmparatorluğu’na kadar geniş bir alanda etkisi günümüze kadar devam etti.
 
Nevâî’nin bu özelliği, Fatih Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Çetindağ’ın "Ali Şir Nevâî’nin Osmanlı Şiirine Etkisi" adlı kitabına konu oldu. Kitap, Özbekistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü merkezinde Fatih Üniversitesi, Özbekistan Başkonsolosluğu, Diyalog Avrasya Platformu ve İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen programla tanıtıldı. Ali Şir Nevâî’nin hayatı, Osmanlı’ya ve Orta Asya’ya etkileri ile Türkçe için öneminin anlatıldığı programda Yusuf Çetindağ, "Türk dünyasının bir araya gelmesi için mayalanmaya ihtiyacı var. En güçlü maya da Nevâî’dir." diye konuştu. Çetindağ, Fatih Sultan Mehmet’in Ali Şir Nevai’nin gazellerine yazdığı 33 nazireye de kitabında yer verdiğini söyledi.
 

Zaman