Korsan Kitaba ‘Karekod’ Çözümü

Kitap
İlaçta başarıyla uygulanan sistem sayesinde il denetim komisyonu görevlileri, el bilgisayarıyla kitaplar üzerindeki karekodu okuyarak sahte olup olmadığını anlayabilecek. Yayıncılar da aynı sistemle ü...
EMOJİLE

İlaçta başarıyla uygulanan sistem sayesinde il denetim komisyonu görevlileri, el bilgisayarıyla kitaplar üzerindeki karekodu okuyarak sahte olup olmadığını anlayabilecek. Yayıncılar da aynı sistemle ürünlerini matbaadan okuyucuya ulaşıncaya kadar adım adım takip edebilecek.

Sahte ilacın önlenmesi amacıyla bir süre önce uygulanmaya konulan ‘karekod’ sistemi artık kültür ürünleri için de devrede olacak. Sistem, korsanla mücadelenin yanı sıra yayıncıların ürünlerini takip etme ve stoksuz çalışma fırsatı bulmalarını da sağlayacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, 2012 itibarıyla bandrollerde yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyledi. Bandrollerde önceki gibi 7 katmanlı güvenlik sisteminin bulunduğunu belirten Çelik, "Ayrıca karekod sistemine geçtik. Sistem, illerde kurduğumuz il denetim komisyonlarının hızlı bir şekilde denetim ve kontrol yapmasını sağlayacak. Şu an 5 karekod okuyucu, online sistem, el bilgisayarları test aşamasında, bitmek üzere. Bunlar bittikten sonra çoğaltacağız." dedi. Çelik’in verdiği bilgiye göre el bilgisayarları, başta büyük şehirler olmak üzere tüm illere dağıtılacak. Bu cihazlar sayesinde Ankara’daki sisteme bağlanıp online olarak bütün güncel veriler toplanacak. Kitaplar üzerindeki karekod okunarak onun sahte olup olmadığı, eserin doğru bir eser olup olmadığı kontrol edilebilecek. Karekod, hızlı bir şekilde bandrol kontrolünü denetim altına almayı aynı zamanda da süreçlerin hızlı bir şekilde kontrol edilmesine imkân tanıyacak.
 
Sistem, yayıncıları da yakından ilgilendiriyor. Bu firmalara önümüzdeki ay İstambul’da karekodla ilgili eğitim vereceklerini kaydeden Abdurrahman Çelik, "Yayıncı firmalar kendi ürünlerini matbaadan çıktıktan sonra dağıtımdan satış noktasına ve oradan son kullanıcıya gidene kadar takip edebilecek. Eğer kendi sistemlerindeki yazılımları da entegre edebilirlerse stoksuz çalışma imkanına sahip olacaklar. Herhangi bir ilin herhangi bir satış noktasında rafında, kendi eserinden kaç tane bulunduğunu kendisi merkezden izleyebilecek. Elbette, bu yazılımı karşı tarafla entegre bir şekilde çalıştırması gerekiyor. Dolayısıyla biz bunun önünü açmış bulunuyoruz." diye konuştu.
 
Matbaalar daha sık denetlenecek

İçişleri ile Kültür Bakanlığı arasında 25 Şubat 2010’da ‘işbirliği protokolü’ imzalandığını hatırlatan Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, bu protokol uyarınca, Emniyet’in koordinasyonunda il denetim komisyonlarının 81 ilde faaliyete geçirilmesinin kararlaştırıldığına işaret etti. Komisyon Başkanlığı görevinin il emniyet müdür yardımcıları tarafından yerine getirildiğini belirten Çelik şunları söyledi: "Komisyonlar, korsanla mücadelede etkinliklerini büyük ölçüde artırmış, satışa çıkarılan korsan nüshalara ilişkin çoğaltım ve dağıtım işlemlerinin yapıldığı büyük üretim merkezlerine yönelik operasyonlara ağırlık verilmiştir. Böylelikle korsanın kaynağında engellenmesi konusunda başarılı sonuçlar elde edilmiştir." Geçen hafta Başkent polisi tarafından düzenlenen operasyondan da bahseden Çelik, Ankara ve İstanbul’da korsan kitap bastığı tespit edilen 4 matbaa ile 34 şüphelinin ikametlerinde yapılan aramalarda piyasa değeri yaklaşık 2 milyon lira olan çok sayıda korsan nüshaya el konulduğunu hatırlattı.
 

Zaman