Edebiyattan seçkiler genç okuru bekliyor

Kitap
Zambak Yayınları şu sıralar genç okurlar için bir "çağdaş eserler serisi" hazırlıyor. Said Türkoğlu’nun proje editörlüğünü yaptığı serinin ilk ürünleri; çağdaş şair ve yazarlarımızdan ...
EMOJİLE

Zambak Yayınları şu sıralar genç okurlar için bir "çağdaş eserler serisi" hazırlıyor. Said Türkoğlu’nun proje editörlüğünü yaptığı serinin ilk ürünleri; çağdaş şair ve yazarlarımızdan seçme şiirler, denemeler ve hikâyeler, arka arkaya okurla buluştu.

Türkoğlu, bu çalışma ile, okuma alışkanlığını ‘edebiyat tadı’ ile perçinleyerek kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını söylüyor. Bu sayede usta isimlerin eserlerini genç okura ulaştırmayı hedefliyorlar. Şimdilik şiir, deneme ve hikâye seçkilerini okura sunduklarını söyleyen Türkoğlu, kısa zamanda hatıra ve söyleşi türlerini de içeren bir "Çağdaş Edebiyat Serisi" oluşturacaklarını belirtiyor.
Kitaplardan ilki Mustafa Oğuz tarafından hazırlanan Şiirname. Kitapta, hayatta olan ve kendisinden izin alınabilen şairlerden şiirler yer alıyor. Oğuz, gençlerin seveceğini düşündüğü şiirlere yer vermiş. Kitabın bir antoloji olmadığını belirten Oğuz, "Şiirname, dönemin şiir anlayışını yansıtan bir antoloji olsaydı, çağdaş şiirin her temsilcisinden birer şiir almamız gerekirdi." diyor. Oğuz, kitapta şairleri yaş sırasına göre dizmiş. Elli altı şairden yüz seksen üç şiirin yer aldığı kitapta Sezai Karakoç, Nurettin Durman, Osman Sarı, Bestami Yazgan, A.Ali Ural, Nurullah Genç, Hüseyin Akın, Kemal Sayar, Mevlana İdris, Salih Güzel, Ali Ayçil, İbrahim Tenekeci, Musa Güner, Mehmet Aycı, Celal Fedai, Hasan Çağlayan, Can Bahadır Yüce ve Gonca Özmen gibi isimler geliyor.

Çağdaş Yazarlarımızdan Denemeler adlı kitabı ise Kadri Erdal ve Mahmut Feyzi Erdal birlikte hazırlamış. Kitapta elli beş isimden denemeler yer alıyor. Kadri ve Mahmut Feyzi Erdal, birkaç isim dışında bütün yazarlardan ikişer deneme almış. Bu kitapta ise isimler alfabetik sıraya göre dizilmiş. Âdem Turan, Ahmet Selim, A. Turan Alkan, Ali Çolak, Beşir Ayvazoğlu, Ebubekir Eroğlu, Fatma Barbarosoğlu, Hilmi Yavuz, İskender Pala, Leyla İpekçi, Mehmet Doğan, Mehmet Öztunç, Mustafa Miyasoğlu, Nihat Dağlı, Nurettin Durman, Sadık Yalsızuçanlar, Selim İleri, Turan Karataş, Yıldız Ramazanoğlu bu isimlerden bazıları.

Çağdaş edebiyat serisinin üçüncü kitabı ise Çağdaş Yazarlarımızdan Hikâyeler. Recep Şükrü Güngör tarafından hazırlanan kitapta altmış dört isimden birer hikâye yer alıyor. Güngör, hikâye seçkisine 2006 yılında başlamış. Tanzimat’tan bu yana modern Türk edebiyatından hikâyeler içerecek çalışmanın sonunda, dört ciltlik bir antoloji ortaya çıkmış. Fakat Güngör, bu seri için hazırladığı seçkiyi sadece yaşayan edebiyatçılarla sınırlandırmış. Dört ciltlik hikâye antolojisi ise yayınlanmayı bekliyor. Güngör, hikâye seçerken çok titiz davranmış. İnsanların okurken rahatsız olmayacağı, ahlaki değerlere uygun, aile ortamında ve okulda okunabilecek hikâyeler seçmeye gayret ettiğini söylüyor Güngör. Yaşayan yazarlardan oluşan hikâye seçkisi de denemeler gibi alfabetik sıraya göre dizilmiş. Abdullah Harmancı, Âlim Kahraman, Asuman Güzelce, Cemal Şakar, Emrah Bilge Merdivan, Ethem Baran, Eyüp Akyüz, Güray Süngü, Hüseyin Su, İbrahim Gökburun, Mihriban İnan Karatepe, Murat Soyak, Mustafa Kutlu, Necip Tosun, Osman Alagöz, Şemsettin Yapar, Yılmaz Yılmaz, Zeki Bulduk gibi isimler yer alıyor.
ZAMAN