E-kitap’ta Büyük Atak

Kitap
Türkiye’de sektör olma yolunda hızla ilerleyen e-kitabın basılı kitabı ortadan kaldıracağı tartışmaları süredursun, yayınevleri artık yeni çıkan kitaplarla birlikte e-kitaplarını çıkarmayı başla...
EMOJİLE

Türkiye’de sektör olma yolunda hızla ilerleyen e-kitabın basılı kitabı ortadan kaldıracağı tartışmaları süredursun, yayınevleri artık yeni çıkan kitaplarla birlikte e-kitaplarını çıkarmayı başladı bile…

Az adlı romanıyla aynı anda e-kitabı da çıkan yazar Hakan Günday, basılı kitabın evrimini tamamladığını düşündüğünü belirtirken, Mario Levi e-kitapların olumlu özelliklerini sıralasa da uzun bir süre e-kitap okumayacağını ifade ediyor.

Nasıl sinema tiyatroyu, televizyon da sinemayı öldüremediyse, basılı kitabın da e-kitaba herhangi bir menfi etkisi olabileceğini düşünmediğini belirten Günday, e-kitabın tüketim alışkanlığı içinde, gereksinimler doğrultusunda kendi yerini bulacağını ve bu nedenle özellikle teşvik edilmesine de gerek olmadığını ifade etti.

Yazar Mario Levi ise tüm gördüklerine ve yaşadıklarına rağmen kendisini 20. yüzyıla ait bir insan olarak hissettiğini, ancak şu andaki duygusunun kendisine basılı kitap aidiyetinin kolay kolay değişmeyeceğini söylettiğini dile getirdi.

Söze yazının bulunuşunu anlatarak başlayan Yavuz Ekinci ise yazı tarihinin en önemli ve üçüncü buluşunun da ekitap olduğunu söyledi. Ekinci, “Çünkü e-kitapla birlikte zemin olarak kullanılan kağıda da ve zemin üzerine mürekkep yardımıyla yazı yazmaya yarayan baskı ve diğer araçlara da ihtiyaç kalmadı” diye konuştu.

Kitapseverlerin yakından tanıdığı çağdaş kadın yazarlardan İnci Aral da kitabın sanal ortama uyarlanmasını teknolojiye ve yeniliklere çok ilgi duyan genç kesim için çok olumlu olduğunu söyledi.

 E-kitaplar gitgide artıyor

Türkiye’de e-kitap ticaretini başlatan İdefix’te artık ekitap kategorisi de bulunurken, son dönemde toplam bin 578 e-kitabın bulunduğu kategoriye her geçen gün yeni basılan kitapların ekitap versiyonları da ekleniyor.

Doğan Kitap ve İş Bankası Kültür Yayınları gibi pazar payı büyük yayıncılar, giderek daha çok e-kitap yayınlıyor. E-kitap projesinin Türkiye için yeni doğduğu günlerde, sancılı bir süreç yaşadıklarını anlatan İdefix Direktörü Ekmekçi, bazı yayıncıların projeye başından itibaren destek verdiğini ve e-kitabın basılı kitap satışını düşüreceğini değil, yeni bir okur kitlesi yaratacağını düşündüğünü söyledi.

Doğan Kitap’tan büyük adım

Doğan Kitap Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu da e-kitap projesini değerlendirirken, satışların Türkiye’de başlamasının yayın dünyasında geçen yılın en önemli gelişmelerinden biri olduğunu söyledi. Yayınevi olarak e-kitaba dönüştürdükleri eserler hakkında bilgi de veren Doğan Kitap Genel Müdürü Çarkoğlu, şunları anlattı: Biz önceliği eski kitapları dijitalleştirmeye verdik. Bu da tabii ki zaman alıyor. Ancak bu operasyon bittikten sonra yeni kitapların eşzamanlı olarak piyasaya sunulması gündemimize gelecek. Kimi çok değerli eski kitaplarımızın talep fazla olmadığı için baskısı bulunmuyor ya da kısıtlı satış noktalarında satışa sunulabiliyor. E-kitap sayesinde tüketiciler bu değerli kitaplara ulaşabilecekler. Bu yılın başından itibaren var olan tüm kitaplarımızı dijitalleştirme kararı aldık. Bu kararın uzantısı olarak tüm yeni kitaplarımız da aynı anda ileriye yönelik olarak e-kitap formatında hazırlanmaktadır. Ayrıca zenginleştirilmiş dijital içerik geliştirme çalışmalarımız da devam etmektedir.’’

İş Kültür de birçok e-kitap yayınlayacak

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, e-kitabın yayıncılık açısından çok yeni bir uygulama olması sebebiyle yayınevlerinin doğrudan okuyucuya satış yerine, bu işte uzmanlaşmaya karar vermiş kuruluşlarla hareket etmesinin sektörün gelişimi için çok iyi bir başlangıç olduğunu belirtti.

Yayınevi olarak öncelikle ‘Hasan Ali Yücel Klasikler’ serisinde yer alan eserlerden başlayarak e-kitap satışına başladıklarını söyleyen Ahmet Salcan, şu anda en fazla e-kitabı olan yayınevlerinden biri olduklarını belirtti. Ahmet Salcan, portföylerindeki araştırma-inceleme alanındaki kitapları da e-kitaba dönüştürmeye başladıklarını ve bu yıl içinde çok sayıda basılı kitabı e-kitaba dönüştüreceklerini sözlerine ekledi. [aa]