Bir “Kitle Süsü”

Kitap
Kitle Süsü Yazar: Siegfried Kracauer Çeviri: Orhan Kılıç Metis Yayınları, Aralık 2011, 304 s.   Benjamin ve Adorno’nun yakın arkadaşı, Simmel ve Lukács’ın en yetenekli "öğ...
EMOJİLE

Kitle Süsü
Yazar: Siegfried Kracauer
Çeviri: Orhan Kılıç
Metis Yayınları, Aralık 2011, 304 s.
 
Benjamin ve Adorno’nun yakın arkadaşı, Simmel ve Lukács’ın en yetenekli "öğrencisi" Siegfried Kracauer’in 1920’lerde ve 30’ların başlarında Frankfurter Zeitung gazetesinde yazdığı çok sayıda deneme arasından, bizzat kendisinin 1963 yılında yaptığı bir seçki Kitle Süsü.

Bir dönemin ruhunu, kendi hakkında verdiği yargılara bakarak değil, ona ait yüzeysel, geçici, marjinal fenomenleri inceleyerek kavrayabileceğimizi düşünen Kracauer, bu kitapta toplanan denemelerinde de bu bilinçli epistemolojik tercihin izini sürüyor. Alışveriş merkezleri, seyahat, dansçı kızlar, fotoğraf, çok satan kitaplar, otel lobileri, biyografiler ve sinema üzerinden yalıtılmışlık, yabancılaşma, can sıkıntısı, şehir kültürü ve birey-grup ilişkisi gibi modernliğe özgü temel konuları ele alıyor. Scheler, Simmel, Benjamin ve Kafka üzerine yazdığı yazılarda da bir yandan bu düşünür ve yazarları analiz ederken bir yandan da kendi felsefi konumunu serimliyor. Bu konumu da belki en iyi bu kitaptaki şu cümle özetliyor: "Hakikate girişin yolu dünyevinin içindedir bugün."

"Günümüzün çok satan kitaplarının, hayatta kalma içgüdüsüyle hareket eden okurunun, can sıkıcı soruların suskunluğun derinliklerine gömülmesi kadar arzuladığı başka bir şey daha yoktur," diyen Kracauer, okuru tam da bu tür rahatsız edici sorularla yüzleştiriyor bu müthiş denemelerinde.
 
Kitabın sinema üzerine odaklandığı bölümde Almanya’daki UFA film stüdyolarının devasa kartondan dünyası üzerine düşüncelere yer veriliyor. Üretilen filmlerin giderek aynılaşması ve kemikleşmesi, filmlerin tabii olarak hitap ettikleri kitlenin ahvalini yansıtması çeşitli yapımlar ve tarzlar üzerinden inceleniyor. Bunların yanı sıra Almanya’daki devasa sinema saraylarının nasıl kafa dağıtma saraylarına dönüştüğünü tartışıyor.