Af Örğütü Yarım Asırdır Savaşıyor

Kitap
50 yıldan bu yana, Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında insan hakları ihlallerine ışık tutmayı sürdürüyor. Örgüt, 50’nci yılını kutlamak için, yine dünya çapında, bu yarım yüzyılın kampanya afi...
EMOJİLE

50 yıldan bu yana, Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında insan hakları ihlallerine ışık tutmayı sürdürüyor. Örgüt, 50’nci yılını kutlamak için, yine dünya çapında, bu yarım yüzyılın kampanya afişlerini sergiliyor. Sergi koleksiyonunda, ressam Pablo Picasso ve Joan Miro, fotomuhabirleri Stuart Franklin ve Annie Leibovitz’in eserlerinin yanı sıra, Taylandlı genç ressam Kwanchai Lichaikul’un da eseri bulunuyor. Eserler arasında, Türkiye’de 1980’de planlanan bir kampanya için yapılan bir afiş de var.

Taylandı, Bangkok’ta bir sanat galerisinde yapılacak olan sergiye evsahipliği yapacak ilk Asya ülkesi olacak. Sergi, ilk olarak mart ayında Britanya’da açıldı.

Ressamlar, yıllar süresince Uluslararası Af Örgütü’yle yakın ilişki içinde oldular. Örgütün dikenli tellerle çevrelenmiş mum logosu, dört kurucusundan biri olan Peter Benenson’un ricasıyla Britanyalı ressam Diana Redhouse tarafından tasarlandı. Benenson, eski bir atasözünü açıklayan bir resim yaptırmak istemiş: “Karanlığa küfredeceğine bir mum da sen yak.”

Cumartesi günü Londra’da düzenlenen yıldönümü etkinliklerinde konuşan Uluslararası Af Örgürü Genel Sekreteri Salil Shetty, “İnsan haklarına karşı tehditlerin, dünyanın karşılaştığı önemli sorunların merkezinde yattığı çok açık. Uluslararası Af Örgütü, değişen dünyada özgürlük ve adalet için bir ışık yakacaksak, uyum sağlamak ve gelişmeye devam etmek zorundadır. Varlığımızı güçlendirmek için, Uluslararası Af Örgütü rüştünü ispat etmiş gerçek bir global hareket olarak, dünyanın yeni bölgelerine ulaşacağız. Örgütün 150 ülkede üç milyon üyesi var” dedi.
 
1978 Arjantin 78

Johan Cruyff, Jorge Rafael Videla diktatörlüğü altında öldürülen ve işkence gören binlerin kötü durumuna dikkat çekmek için Arjantin’de düzenlenen 1978 Dünya Kupası’nı boykot etmişti. Uluslararası Af Örgütü Almanya’nın tasarladığı afiş, “Futbola Evet, İşkenceye Hayır” diyor.
 
1978 Kızıl Terör

Uluslararası Af Örgütü Amerika Birleşik Devletleri’nin Etiyopya kampanyası için ürettiği afiş, 1977-1978 arasında Kızıl Terör süresinde başkent Addis Ababa’da öldürülen binlerce insandan birini gösteriyor. Bu süre içerisinde 500 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.
 
1980 Türkiye, Gerçek Yüz

Gerçek Yüz afişi, 1980 için planlanan bir kampanya için yapıldı. Fakat 12 Eylül Askeri Darbesi yüzünden sergilenmeyen afiş, Türkiye’ye gelme ihtimali olan turistlerin Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusundaki farkındalıklarını arttırmayı amaçlıyor.
 
2000 Picasso

İnsan haklarının inançlı bir temsilcisi olan Pablo Picasso, tasarımını Uluslararası Af Örgütü’nün genel afişi olarak kullanıması için bağışladı. Picasso’nun Dove of Peace (Barış Güvercini) eserini, savaş sonrası barış hareketi Soğuk Savaş döneminde yayılan korkuyla savaşmak için amblem olarak kullandı.
 
1994 Kadın Savunucuları

Uluslararası Af Örgütü Mısır’ın uluslararası bir kampanya için yaptığı afiş, “İnsan hakları kadın haklarıdır” diyor. O zamanlar, Mısırlı kadınların kocalarının izni olmadan yurtdışına çıkmalarına izin verilmiyordu.
 
1989 Tiananmen Meydanı

Uluslararası Af Örgünü Fransa tarafından Çin’de bir kampanya için yaptırdığı afişte, Tiananmen Meydanı’ndan fotoğrafçı Stuart Franklin’in çektiği ilerleyen tankların karşısında tek başına duran bir adam fotoğrafı kullanıldı. Öğrenci ve aydınların başını çektiği ve siyasal reform talep eden şiddet yanlısı olmayan protestolardan sonra, sıkı yönetim ilan edildi ve Çin devleti isyanları bastırdı. ‘Tank Adam’a ne olduğu ise bilinmiyor.

INDEPENDENT