Adaletin bu mu oscar?

Kitap
“Adaletin Bu mu Oscar?” başlığıyla meseleye dikkat çeken dergi, sinema tarihinin efsane isimlerini ağırladığı diğer dosyalarıyla da Coen Kardeşler, Ertem Eğilmez, Park Chan Wook ve Tom Hooper’a selam ...
EMOJİLE

“Adaletin Bu mu Oscar?” başlığıyla meseleye dikkat çeken dergi, sinema tarihinin efsane isimlerini ağırladığı diğer dosyalarıyla da Coen Kardeşler, Ertem Eğilmez, Park Chan Wook ve Tom Hooper’a selam duruyor.

Film Arası Sinema Dergisi, 55. sayısında 28 Şubat’ta sahiplerine verilecek Oscar Ödülleri vesilesiyle Akademi’nin yıllar boyu süregelen tercihlerini kapsamlı bir dosyayla masaya yatırıyor. Dosya kapsamında sinema yazarı ve senarist Burak Göral ile Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar kazanan Umuda Yolculuk filminin senaristi Feride Çiçekoğlu değerli görüşlerini Film Arası Dergisi için paylaştı.

BURAK GÖRAL: OSCAR, KÜRESEL BİR PR ÇALIŞMASIDIR

Dosya kapsamında dergi editörlerinden Gökşen Aydemir’in yaptığı röportajda görüşlerini belirten sinema yazarı ve senarist Burak Göral, Akademi’nin yıllar içinde değişen yönelimlerine vurgu yaparken siyahi oyunculara ırkçılık yapıldığına yönelik tartışmalar üzerine de çarpıcı açıklamalar dile getirdi. Göral’ın verdiği röportajdan bir bölüm şöyle: “Biz bu Oscar meselesini de sanki Eurovision’u kazanmak gibi görüyoruz biraz. İlle de kazanmak istiyorsak, o kategoriye uyacak dramatik yapıdaki filmlerimize daha sıkı çalışmalıyız. Ya ajite ediyoruz hikâyeleri ya da dramatik yapısını aksatıyoruz. Zaten genel bir senaryo sorunumuz hep var.”

FERİDE ÇİÇEKOĞLU:  UMUDA YOLCULUK OSCAR KAZANINCA SAHİPLENİLDİ

Feride Çiçekoğlu ise Oscar’ın bir popüler kültür ödülü olduğuna dikkat çekti. Umuda Yolculuk filminin Oscar serüveniyle ilgili de çok özel anılarını Film Arası Dergisi için paylaştı: “O gün ailenin Kürt olduğunu ben de söyleyemedim ve çok üzüldüm.  Sonrasında dış basında ve Türkiye’de olay patladı. Hürriyet Gazetesi Kürt oldukları anlaşılınca bir sürü tantana yaptı. Ama Oscar kazanınca hemen böyle sahiplenildi. Ev doldu taştı, gazeteciler geldiler.”

Ayrıca dosya kapsamında Gökşen Aydemir ‘Bizim İçin Oscar Hayal mi?’, Rıza Oylum ‘Oscar’ın Dünya Sineması Seyri‘ ve Serdar Akbıyık ‘ABD Yalanlarının Hollywood Versiyonu: Oscar’ başlıklı makaleleri ile Oscar olgusunun farklı yönlerine ilişkin detaylı analizlerle katkı sundular.

UĞUR YAĞCIOĞLU: GERÇEKÇİ BİR AŞK FİLMİ ÇEKMEYE ÇALIŞTIM

Şubat vizyonunun yerli filmlerinden, Tuba Ünsal ve Rıza Kocaoğlu’nun uyumlu oyunculuklarıyla modern zamanlar âşıklarına dönüştüğü Dünyanın En Güzel Kokusu filminin yönetmeni Uğur Yağcıoğlu ile yapılan röportaj da Film Arası’nda. Yağcıoğlu’yla gerçekleştirilen keyifli röportajdan bir bölüm şöyle: “Ben filmde gerçek hayattan yararlandım. Gerçek hayatta ilişkiler nasılsa, bizim filmde de öyle. Filmde günümüz dünyasında, modern zamanlarda ilişkilerin bir fotoğrafını çekmek istedik.”

HER DEVİRDEN USTA YÖNETMENLER FİLM ARASI’NDA

Film Arası Dergisi Şubat sayısında yerli sinemamızın ve dünya sinemasının çok önemli yönetmenleriyle ilgili kapsamlı yazı ve dosyalar da yer alıyor. Son filmleri Hail, Caesar! Şubat ayında seyirciyle buluşacak olan, kendilerine has sinemalarıyla bir film modeli inşa etmiş usta yönetmenler Coen Kardeşler’in tarifi zor olduğu kadar derinlikli sinemasını Murat Ata kapsamlı bir dosyayla ele aldı.

Suat Köçer sinemamızın en büyük ustalarından Ertem Eğilmez’in filmlerinin satır aralarında okuyucuyu dolaştırırken bir anlamda Eğilmez filmlerinin seyirci tarafından neden çok sevildiğinin şifrelerine de ulaşmaya çalışıyor.

Old Boy filmiyle dünya sinemasında büyük ses getiren, Güney Kore sinemasının en önemli yönetmenlerinden Park Chan Wook’un sinemasını dergi yazarlarından Rıza Oylum kaleme aldı. The King’s Speech filmiyle Oscar kazanan, son filmi The Danish Girl ile vizyonda yer alacak olan Tom Hopper’ın yükselişteki sineması ise Onur Kırşavoğlu’nun kaleminden okunabilir.

Dergi yazarlarından Ali Can Sekmeç “Kartal Bakışlı Adam” yazısıyla Yeşilçam’ın sert ama seyirci tarafından çok sevilen oyuncusu Yıldırım Gencer’in sinema hayatıyla okuyucuyu buluşturuyor. Merve Yorulmaz Yavaş ise “Ajanda” bölümünde ayın öne çıkan etkinliklerini listeledi.

Murat Ata tarafından hazırlanan Gündem Yorum sayfalarında güncel gelişmelere yer verildi. Oscar adaylıkları yorumlanırken diğer yazıda SİYAD Ödülleri aday seçimlerinde son yıllarda girilen kısırdöngü değerlendirildi. Ayrıca Ocak ayında sinema dünyasının kaybettiği birçok isim de anıldı.

OSCAR ADAYI FİLMLER FİLM ARASI’NDA

Film Arası’nın Şubat sayısının vizyon bölümünde dört filmin kritiği yer alıyor. Yabancı Dilde Oscar yarışında son dokuz film arasında yer alan Yalan Labirenti filmini Talha Ulukır; bu dalda Oscar’ın en büyük favorisi olarak gösterilen, farklı biçimsel yaklaşımyla dikkat çeken Saul’un Oğlu filmini Mert Tanöz; oyuncu kadrosuyla dikkat çeken, kadın hareketi konusunda önemli bir dönemi beyazperdeye yansıtan Diren filmini Zehra Ayçiçek ve Oscar yarışında aldığı 12 adaylık ile bir gövde gösterisi yapan Diriliş filmini ise Ahmet Deydin kaleme aldılar.

Film Arası Dergisi’nin Şubat sayısı, Türkiye geneli satış noktalarında.