Yeni iş kolu: Endüstriyel dağcılık

Kişisel Gelişim
Türkiye’nin hemen her yerinde karayollarının etrafına tel geren, plazaların iletişim kablolarını döşeyen, barajların çevresine set ören ya da AVM’lerin tabelalarını asan endüstriyel dağcıl...
EMOJİLE

Türkiye’nin hemen her yerinde karayollarının etrafına tel geren, plazaların iletişim kablolarını döşeyen, barajların çevresine set ören ya da AVM’lerin tabelalarını asan endüstriyel dağcılar, 1 ay süren çalışma sonunda Boğaziçi Köprüsü’ndeki eski ışıklandırma sistemini yeniledi.

Denizden yüksekliği 64 metre olan köprünün 169 metre yüksekliğindeki kulelerine çıkan endüstriyel dağcılar, önce iplerle kendilerini sabitliyor.

Yedek ipe asap (bir güvenlik aleti) takarak aşağı sallanan gençler; aydınlatma armatürlerini daha modern ve tasarruflu hale getiriyorlar. Elektrik kablolarını kontrol eden dağcılar, bakım ve onarım yaptıktan sonra, doğada kullandıkları yöntemlerle korkuluklara iniyorlar.

Çok riskli çalışma alanlarında hizmet veren TOUR-K’nın kurucusu Kadir Sağlam, yaptıkları işin büyük kentlerdeki ihtiyaçlardan doğduğunu ve her geçen gün bu ihtiyacın arttığını belirtti. Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA) onayladığı teknik malzemelerin kullanılması gerektiğini söyleyen Kadir Sağlam, Boğaziçi Köprüsü‘ne öncelikle kendi güvenliklerini sağlayarak tırmandıklarını söyledi. Sağlam, ‘ Emniyet kuralları uygulanırsa, her doğa sporunda olduğu gibi risk sıfıra iniyor. Bizler sıradan işleri çok yükseklerde ve riskli yerlerde yaparken üst düzey önlemlerle ve teknik bilgiyle riski yok ediyoruz’ dedi. Milli dağcı ve yamaç paraşütü eğitmeni Melih Köse, ‘Boğaziçi Köprüsü’nde rüzgar işlerimizi zorlaştırdı, aynı anda iki farklı yönden esen rüzgarla karşılaştık. Aşağı düşecek en ufak bir el aleti ya da montajı yapılan parça akan trafikte büyük kazaya hatta ölümlere sebep olabilir. Bu nedenle en üst düzeyde dikkat ve önlemlerle çalışmak zorundayız’ dedi.