Öğrenciyken Patron Olun!

Kişisel Gelişim
İnternette iş kurup zengin olan gençleri görüp hayıflanıyor, “ben de fikrimi internette paraya çevirsem” diye düşünüyorsanız bu haberdeki yöntemler işinize yarayabilir. Yeni ekonomiyle ilg...
EMOJİLE

İnternette iş kurup zengin olan gençleri görüp hayıflanıyor, “ben de fikrimi internette paraya çevirsem” diye düşünüyorsanız bu haberdeki yöntemler işinize yarayabilir.

Yeni ekonomiyle ilgili bilgi ve iş fikri sahibi olan girişimcilerle, bu konuda yatırım yapabilecek şirket ve profesyonelleri buluşturan etohum, sanal dünyada iş yapmak isteyen gençlere yol gösteriyor. İşsizliğin giderek arttığı günümüzde kendi kendinin patronu olmak isteyen girişimcilere yardımcı olmayı hedefleyen etohum, 10 adımlık bir yol haritası belirlemiş.

etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, katıldığı birçok panel, seminer ve toplantı deneyimlerinden gençler için bir el kitabı oluşturmuş. Burada, genç girişimci adaylarına kendi e şirketlerini kurmaları için tavsiyelerde bulunuyor. İşte ‘Girişimci öğrencilerin 10 maddelik el kitabı”ndan tüyolar…

1. adım: İş dünyasındaki profesyonellerle tanışmak için staj yapın, yarı ya da tam zamanlı çalışın!
Öncelikle, bulduğunuz ilk fırsatta iş dünyasına adım atın. Staj yapın, okulla birlikte yarı zamanlı bir işte çalışın, yaz tatillerinde ise kendinize tam zamanlı bir iş bulun. İş dünyasındaki profesyonellerle iletişim kurun. Deneyimlerinizi blog gibi platformlarda paylaşın.

2. adım: Araştırma yapın!
İyi bir fikir bulmak istiyorsanız araştırın, sürekli araştırın. Hem gerçek hayatta hem de internette derinlemesine araştırma yapın. Bu doğrultuda ticaret odaları, sanayi odaları, meslek birlikleri ve kütüphanelere başvurun. Mevcut iş modellerini analiz edin. Bir fikir bulunca sadece buna odaklanın.

3. adım: Sosyal çevre edinin, arkadaşlarınızla ilişkinizi geliştirin!
Mezuniyet sonrasında arkadaşlar işbirliği yapılacak şirketler haline gelecektir. En yaratıcı iş fikirleri bile çevre desteği olmadan gerçekleştirilemez. Okulda ve iş dünyasında tanışılan kişilerle kurulan arkadaşlık ilişkilerini sürdürün.

4. adım: Seminer, panel ve konferanslara katılın; kitap okuyun!
İyi bir konferans veya iş dünyasından biriyle yapılacak bir sohbet asla kaçırılmamalı. Özellikle de kendi işini kurmuş kişilerin konuşmacı oldukları konferanslara katılın. İşletme, yönetim, pazarlama, satış, muhasebe, ekonomi konularındaki seminerleri pas geçmeyin. Sorular sorun, bu kişilerden alabileceğiniz kadar bilgi alın.

5. adım: Kulüplerde etkin rol alın
Kulüplerin küçük bir şirket simülasyonu niteliği taşıdığını unutmayın. Kulüp üyeliği sürecinde bir şirkete gidip ürün satın veya bir organizasyon düzenleyin. Bu size kip çalışmasına yatkınlık, topluluk önünde konuşma gibi becerileri kazandırır.

6. adım: Küçük girişim denemeleri yapın
Okul yıllığı basım işi, etkinlik organizasyonu, fotokopi satmak gibi işler size ticaret deneyimi kazandırır. Bu sayede fatura kesme, KDV ve gelir vergisi ödeme gibi işlemlerle tanışırsınız.

7. adım: Derslerinizi önemseyin
Sınıf geçmek için değil öğrenmek için derslere önem gösterilmesi gerekiyor. Temel derslerin altyapı oluşturmada kritik rol oynadığını unutmayın.

8. adım: Bilgisayar ve interneti sadece eğlence için değil, aynı zamanda iş için de kullanın; bilgisayar kurslarına katılın
Bilgisayar kurslarına katılın ve yazılım konusunda temel bilgiler edinin. Belediye ve meslek örgütleri ücretsiz bilgisayar kursları açıyor. Yazılım tasarımı konusunda kendinizi geliştirin.

9. adım: En az bir yabancı dil öğrenin
İnternet girişimi, küresel dünyada rekabet eder. İngilizce bilmek de İnternet ekonomisi için şart. Ama bunun yanında Türkçeyi de iyi kullanmak zorundasınız.

10. adım: Soru sorun
Büyüklerin, öğretim üyelerinin, tecrübeli insanların fikirlerini dikkatle dinleyin ve analiz edin; hem onları hem kendinizi sorgulayın
Nedenler üzerine kafa yorun. Her yapılanı doğru kabul etmeyin, sorgulayın. Bu noktada tecrübeli insanları dinlemenin, not almanın, araştırmanın ve soru sormanın zor ama yararlı bir döngü olduğunu unutmayın.

Etohum kimdir?

Yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen genç girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir organizasyon.

Bu organizasyon kapsamında iyi bir fikri olanlar www.etohum.com adresine başvuruyorlar. Bunlar arasından seçilecek uygun 30 kişi veya ekip, internet girişimciliği eğitimi alacak, bu kişiler iş planlarını hazırlarken kendilerine koçluk ve yönlendirme yapılacak.

Daha sonra katılımcıların hazırladıkları internet girimciliği iş planlarını bireysel, kurumsal yatırımcı ve şirketlere sunmaları sağlanacak.

İnternet konusunda yeni iş fikri olan henüz şirketini kurmamış ama kurmak üzere olan, internet şirketini kurmuş ancak sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer konularda desteğe ihtiyacı olan herkes etohum’a başvuru yapabilir.