Hayaliniz Mühendis Olmak mı?

Kişisel Gelişim
Hazırlayan: Pınar Yıldız Mühendislik mesleği pek çok gencin hayallerini süslüyor. Ailelerin de çocuklarının seçmesini istedikleri meslekler arasında mühendislik ilk üçte mutlaka yer alıyor. ...
EMOJİLE

mühendisHazırlayan: Pınar Yıldız

Mühendislik mesleği pek çok gencin hayallerini süslüyor. Ailelerin de çocuklarının seçmesini istedikleri meslekler arasında mühendislik ilk üçte mutlaka yer alıyor. Peki mühendisliği bu kadar popüler kılan ne? Gençler neden mühendisliği tercih ediyor? Bu tercih bilinçli mi yoksa tamamen sürü psikolojisiyle mi yapılıyor?

Bu çalışmada yukarıdaki sorular çerçevesinde mühendislik mesleğini inceleyeceğiz. Mühendislik eğitimi, mühendislik dalları ve  mühendisliği seçmek için uzmanların belirlediği 10 nedeni gelin birlikte okuyalım.

Öncelikle mühendis kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Arapça bir kelime olan mühendis, hendese kelimesinden türemiştir. hendese ise geometri anlamına gelir. yani mühendis kelime olarak geometri bilen demektir.

Türk Dil Kurumu‘na baktığımızda ise mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir.

mühendisABD’de mühendislik eğitimi veren programları değerlendirip derecelendirmesini yapan Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu (ABET) mühendisliği şöyle tanımlamaktadır: “Eğitim, deneyim ve uygulama ile matematik ve doğa bilimleri bilgisinin, doğal güç ve kaynakların insanlık yararına ve sürdürebilirlik ilkeleri dikkate alınarak ve meslek etiği gözetilerek kullanılması için yöntemler geliştirme uğraşısıdır.” Fransız Mühendisler ve Bilim İnsanları Ulusal Konseyi (CNISF) ise mühendisi “toplumun beşeri, toplumsal ve ekonomik öğelerini göz önünde bulundurarak, belirtilmiş bir gereksinime, kararlaştırılmış rasyonel kriterlerden hareketle, mümkün olan en iyi yanıtı vermek üzere kişileri, soyut verileri veya maddi araçlar organizasyonunu tasarlamak, gerçekleştirmek ya da işletmek için bilimsel veya teknik ağırlıklı bilgi ve yetenek kullanan ekonomik bir öğe” olarak tanımlamaktadır.

Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir.

Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)’a göre mühendislik, "Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır."

Mühendislik kelimesinin anlamını öğrendikten sonra  mühendislik dallarına göz atalım.

mühendislerElektrik mühendisleri

Elektrik mühendisliği, bünyesinde en çok mühendis bulunduran mühendislik dalıdır. Elektrik mühendisliği, elektrik cihazları, sistemleri ve elektriğin kullanımıyla ilgili her şeyi kapsar. Elektrik mühendisleri enerji üreten merkezlerde, bilgisayar ve başka elektrik cihazları üzerinde çalışırlar.
 

İnşaat Mühendisliği

En büyük mühendislik dallarından biri olan İnşaat mühendisliği, binalar, köprüler, barajlar, yollar ve diğer yapılarla ilgilenir. İnşaat mühendisleri yüksek binalar, havalimanları, su işletme merkezleri ve sıhhi şartları geliştirme merkezleri planlayıp projelerini yaparlar ve yapımını yönetirler. Mesela inşaat mühendislerinin üzerinde çalıştığı manyetik kaldırmayla hareket eden trenler için özel ray projesi sayesinde gelecekte çevreyi kirletmeyen ve çok verimli trenlerle saatte 200-300 km hızla sahilden sahile gidilebilecek.

İnşaat mühendisleri hata yaptığında neler olabileceğine bir bakın!