‘Engelsiz Kariyer’le Engel Yok!

Kişisel Gelişim
Türkiye’nin engellilere yönelik ilk ve tek insan kaynakları kariyer portalı Engelsiz Kariyer, engellileri şirketlerle buluştururak istihdam edilmelerine aracı oluyor Doğru işe doğru insanın yerl...
EMOJİLE

Türkiye’nin engellilere yönelik ilk ve tek insan kaynakları kariyer portalı Engelsiz Kariyer, engellileri şirketlerle buluştururak istihdam edilmelerine aracı oluyor

Doğru işe doğru insanın yerleştirilmesi şirketler için büyük önem taşıyor. Özel istihdam büroları, doğru işe doğru insanların yerleştirilmesi amacıyla şirketlere danışmanlık hizmeti veriyor. Engelsiz Kariyer de bu kurumlardan biri. Ancak diğerlerinden farkı işe yerleştirilen kişilerin tamamının engelli olması.

Türkiye’ nin ilk engelli aday özgeçmişlerinin yer aldığı veritabanı ile insan kaynakları dünyasına hizmet veren insan kaynakları ve kariyer portalı Engelsiz Kariyer, ‘Başarıya hiçbir şey engel değildir’ sloganı ile hareket ediyor.

2008 yılında açılan Engelsiz Kariyer, İŞKUR’a bağlı özel istihdam bürosu lisansına sahip engellilere yönelik ilk ve tek portal. Nitelikli beyaz yakalı engelli aday sayısının yüksek olduğu portal, sektördeki diğer kariyer siteleri gibi internet üzerinden interaktif hizmet veriyor.

Portalın avantajlarından en önemlisi, bütün engelli gruplarının portaldan kolayca hizmet alabilmelerini sağlaması. Örneğin, görme engelli bir kullanıcı sisteme giriş yaptığında resimlerin altındaki alttext uygulaması ile portaldan kolaylıkla yararlanabiliyor.

İŞKUR denetliyor

Özel sektörde 50’den fazla personeli olan şirketlerde personel sayısının yüzde üçü oranında engelli çalıştırma zorunluluğu var. Ancak engelliler, engel durumları ve eğitim düzeylerine göre doğru pozisyonlarda iş bulmakta zorlanırken, işveren de aradıkları kriterlere uygun adaylara ulaşamamaktan şikayet ediyor. Engelsiz Kariyer’in kuruluş amacı da, İK ve kariyer dünyasında engellilerin eğitimlerine, deneyim ve potansiyellerine göre doğru sektörlerde iş olanaklarına kavuşmalarını, fırsat eşitliği ve doğru ücret politikası gibi önemli konuların geliştirilmesine katkı sağlamak.
Kimi işverenin işyerinde engelli görmek istemediği için sadece sigortasını ve maaşını ödeyerek engelli kadrolarını doldurduğunu söyleyen portalın kurucusu ve yöneticilerinden Mehmet Kızıltaş, İŞKUR’un engelli personelin işe girişini kayıt altına aldığını ve belli zamanlarda denetleme yaptığını söyleyerek şirketleri uyarıyor.

Engelsiz Kariyer’in Genel Müdürü Hasibe Kızıltaş, sahip oldukları 10 milyon engelli yakını ve 30 milyonu bulan engelli potansiyelleri ile tüm birimlerle işbirliği halinde olduklarını belirtiyor ve ekliyor: Firmaların isteyebileceği nitelikli ve doğru engelli adaylara en kısa sürede kolayca ulaşabiliyoruz. Bankacılık, inşaat, perakende, ilaç, sigortacılık ve ağır sanayi alanlarında engelli istihdamında ciddi açıklar var. Firmaların, engelli adaylar için doğru pozisyon oluşturulması ve engelli adayın yapacağı görevlerle devamlılık ve verimlilik sağlanması hedeflenmeden ilan vermesi sorun yaratıyor. Bu konuda da işvereni yönlendiriyoruz.

Eğitim de veriliyor

Portal yöneticileri ayrıca Engelsiz Kariyer Akademi başlığı altında ‘İK’da Çırak Aranıyor’ adlı eğitimler de düzenliyor. Eğitimde özellikle İK yönetici ve uzmanlarının iş görüşmeleri sırasında insan kaynaklarında engellilerle doğru iletişim metodları gibi ülkemizde ilk kez gündeme getirilen bilgiler anlatılıyor.  Bu eğitim, özellikle iş görüşmeleri sırasında mülakatçıların engellilerle doğru iletişim kuramamaları sebebiyle yaşanan iletişim kazalarını önlemek amacıyla geliştirilmiş.

Türkçe karşılığı ‘iş yerinde duygusal saldırı’ olan mobbing’le ülkemizdeki engelli çalışanların da sıkça karşılaştığı görüşünde olan Engelsiz Kariyer yöneticileri, bu konuda da engellilere destek vermek ve bilinçlendirmek amacıyla portalın içine mobbing destek bölümü eklemişler. Bu bölüm özellikle engellilerin bilinçlenmeleri ve mücadele etmeleri için kurulan bir destek sistemi. Engelli çalışanlar mobbing’e uğradıklarını düşündüklerinde Engelsiz Kariyer portalına ya da Mobbing Destek Birimi’ne öncelikle e-posta ya da telefonla ulaşıyorlar. Psikolog, hukukçu ve uzmanlardan oluşan bir kadro, engelliyi dinleyerek öncelikle yaşadıkları durumun mobbing olup olmadığına karar veriyor. Mobbingle karşı karşıya olduğu anlaşıldığında da bir araya gelinerek sonuca ulaşılıncaya kadar destek veriyorlar. Engelliler İK ve kariyer portalına www.engelsizkariyer.com web adresinden ulaşabilir, özgeçmişinizi portala ekleyerek firmaların size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.