Türkiye’de Kaç Zeka Küpü Var?

İş Dünyası
TÜBİTAK araştırmasına göre; Türkiye’de 0-24 yaş aralığında 682 bin üstün zekalı birey var ve bu sayı nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyor. TÜBİTAK‘ın gerçekleştirdiği araştırma, önceki g...
EMOJİLE

TÜBİTAK araştırmasına göre; Türkiye’de 0-24 yaş aralığında 682 bin üstün zekalı birey var ve bu sayı nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyor.

TÜBİTAK‘ın gerçekleştirdiği araştırma, önceki gün Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda değerlendirildi. Toplantıda üstün yetenekli bireylerin bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirilmesi, Türkiye’de yetişmiş beyin gücünün başka ülkelere kaptırılmamasına yönelik projeler konuşuldu. TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş sunuşunda, Üstün Yetenekli Bireylerin Bilim ve Teknoloji Alanlarına Yönlendirilmesi’ne ilişkin projeyi anlattı. Araştırmaya göre Türkiye’de 0-24 yaş aralığında 682 bin üstün zekalı/yetenekli birey bulunuyor ve bu sayı nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyor. 130’un üzerinde IQ değerleri üstün zeka olarak sınıflandırılıyor. 70’in altındaki IQ değerleri hafif derecede zihinsel özürlü olarak nitelendirilirken, en çok görülen IQ derecesi, ortalamaya karşılık gelen 100. İnsanların yüzde 68’i 85 ile 115 arasında ortalamaya yakın bir IQ derecesine sahip.

STRATEJİ PLANI
Üstün yetenekli bireylerin eğitimini iyileştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda, "Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2009-2013" hazırlanması için çalışmalar başlatıldı. Bu kişilere yönelik bilim ve sanat merkezleri açılıyor. Halen 47 ilde 52 bilim ve sanat merkezinde 8 bin üstün zekalı/yetenekli birey eğitim görüyor. Beyin göçü yüzünden her yıl yüzlerce başarılı genç, Türkiye’den yurt dışında okumak için gidiyor ve gittikleri ülkeye yerleşiyor.

NEDEN GİDİYORLAR
Araştırmaya göre, Türkiye’de 81’i yükseköğretim, 63’ü özel sektör ve 103’ü kamu araştırma enstitüleri olmak üzere 247 araştırmacı bulunuyor. Türkiye’deki yetişmiş insan gücünün yurtdışına gitmelerindeki etkenler; insan kaynağı, fiziki altyapı, araştırma fonlarının yetersizliği, meslekte yükselme imkanı bulunmaması, doyurucu olmayan sosyal ve kültürel ortam, daha çok gelir elde etme isteği, sosyal güvencenin yeterli olmayışı olarak sıralanıyor.