Tersine Beyin Göçü

İş Dünyası
TURKKARİYER İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı İlham Süheyl Aygül, son dönemde yurtdışında yaşayan Türklerden yoğun bir iş başvurusu geldiğini söyledi. Bankacılık sektöründe...
EMOJİLE

TURKKARİYER İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı İlham Süheyl Aygül, son dönemde yurtdışında yaşayan Türklerden yoğun bir iş başvurusu geldiğini söyledi. Bankacılık sektöründen insan kaynaklarına geçen ve ağırlıklı olarak bankacılık-finans sektörü için insan kaynakları çözümleri sunan TURKKARİYER’in patronu Aygül, sektördeki fırsatları ve krizin etkilerini anlattı. 
 
Son krizde bankacılık ve finans sektöründe önemli bir iş gücü kaybı yaşandı mı?

Önemli bir yetişmiş insan gücü kaybı yaşandı. Ancak bankacılık ve finans sektörü kendini sürekli yenileyen bir sektör. Ayrıca kurumsallaşmada en üst düzeyde olduğundan, zaman zaman kayıplar yaşanacağı gibi yeni alımlar da her zaman sözkonusu olabilecek.

Önümüzdeki dönemde yeni alım olur mu?  

Bazı bankalar yeni şube açılışlarının anonsunu yaptı. Birçok banka, reel sektörün ilk çeyrek  bilançolarını, alınan önlemleri ve global krizin gidişatını gördükten sonra ikinci  çeyrek itibariyle değerlendirme yapmak üzere bekle-gör politikaları uyguluyor. Yeni alımlarda son altı ayda donmalar gözlemledik, ancak unutulmamalı ki iyi kaptana her zaman ihtiyaç var. Özellikle fırtınalı havalarda bu talep daha da artıyor. Kriz döneminde TURKKARİYER ağırlıklı orta ve üst düzey yönetici seçme ve yerleştirme hizmeti verdiği için bu konuda tarafımıza gelen talep azalmadı, tersine arttı.

Bu sektörlerde çalışmak isteyenlere özel bir tavsiyeniz var mı?

Bankacılık ve finans sektörünü fonksiyonel alanlarının ve enstrümanlarının çok geniş olması, yurtiçi ve yurtdışı çalışma ve eğitim olanakları, kişisel gelişim imkanları ve sunulan geniş kariyer haritaları ile kariyerine yeni başlangıç yapan arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim. Genç arkadaşların  bu sektörde başlangıç yapmaları halinde her aşamada ve her kademede reel sektörden sürekli bir nitelikli işgücü talebi doğrultusunda transfer teklifleri almaları mümkün. Ancak, reel sektörde ilk kariyer başlangıcı yapmaları halinde ise ilerleyen dönemde Bankacılık-Finans sektörüne geçiş son derece kısıtlı oluyor ve bu bağlamda profesyonel  manevra kabiliyetlerini bir hayli daraltıyor. Yeni başlayacak arkadaşlara her sektörü kucaklaması anlamında ilk tavsiyem, bankacılık-finans sektöründe kariyerlerine başlamaları.

Son dönemde size ulaşan CV sayısında artış  var mı?

TURKKARİYER’e talepler iki yönlü gelir. Kurumlardan ve adaylardan. Adaylardan gelen taleplerde önemli bir artış var. Aslında Avrupa ve Amerika’da  adaylar herhangi bir kriz ortamı olmaksızın gerek  piyasada durdukları noktayı görmek ve sektör hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla danışman firmalar ile sürekli irtibat halinde bulunurlar. Ülkemizde ise bunu normal zamanlarda yapan adaylar da bulunmakla birlikte, kriz içinde kendisi, işi ve ailesi için kaygı duyan ve bu konuda kurumunca yapılan açılımları yeterli bulmayan birçok aday kriz döneminde TURKKARİYER ve diğer danışmanlık firmaları ile ilişkiye geçiyor. Burada adayların danışman firmalara olan talebini sadece ülkemizle sınırlamak yanlış olur, yurtdışından da İstanbul’a dönüş konusunda önemli bir talep patlaması yaşıyoruz..

– Ne zamandan beri bu talep arttı?

Facebook’taki uygulamamızla birlikte zaten CV akışı başlamıştı ama son 5 ayda birden patladı. Özellikle yönetici olarak çalışanlardan çok CV geliyor. 

– Kaç kişi başvurdu?

Binin üzerinde başvuru var. Biz de bunların 100’e yakınını Türkiye’de işe yerleştirdik.

– En çok hangi ülkedeki Türklerden CV geliyor?

ABD açık ara önde.

– Veritabanınızda ne kadar  CV var?

Belli aralıklarla güncellenen 50 bin kişilik dinamik bir veri tabanı var. Bunların 40 bin kadarı Bankacılık-Finans sektörüne, geri kalanı reel sektöre ait.

– Ağırlıklı olarak kimlere hizmet veriyorsunuz?

Yabancı sermayeli bankalar ağırlıklı olmak üzere 25 büyük banka ve finans kuruluşuna ve reel sektörden bize orta ve üst düzey yönetici için başvuran ulusal ve çok uluslu firmalara danışmanlık hizmeti veriyoruz. 10 milyon Euro’nun altında cirosu olan şirketlerle prensip olarak çalışmıyoruz.

(Hürriyet)