Şirketler Gençleri Tavlama Peşinde

İş Dünyası
Ailelerinin satın alma kararlarını etkileyen gençler şirketlerin gözde hedef kitlesi oldu. Son yıllarda hızlı tüketim şirketleri dışında telekom, teknoloji hatta sigorta sektörü de gençlere ulaşmaya ç...
EMOJİLE

Ailelerinin satın alma kararlarını etkileyen gençler şirketlerin gözde hedef kitlesi oldu. Son yıllarda hızlı tüketim şirketleri dışında telekom, teknoloji hatta sigorta sektörü de gençlere ulaşmaya çalışıyor.

Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan 8.15 vapurunda birçok insan işe gitmek için yolda gazetelerini okuyup, kahvesini içerken sessizliği bir gencin yüksek sesle söylediği tekerleme bozuyor. Herkes şaşkınlık içinde gence bakarken çapraz koltukta duran bir başka genç ona bir çikolata uzatıyor, bağıran genç susuyor. Bu kez çikolayatı veren genç aynı şekilde bağırmaya başlıyor. Bir başkası da aynı çikolatadan uzatıp onu susturuyor. Bu olaylar zinciri vapurdaki diğer insanların da katılımıyla bir süre devam ediyor. Olaydaki üç genç, bir gençlik pazarlama ekibinin elemanı. O an orda olmalarının nedeni ise ‘gerilla pazarlama’ adı verilen bir pazarlama tekniği ile çikolata markasını tanıtmak. Ancak bu olaylar dizinine katılan diğer insanlar o vapurda tesadüfen bulunuyor. Şirketler artık gençlere pazarlamanın yolunu bu tarz ilginç aktivitelerde buluyor.

‘ONLARI ŞAŞIRTMAK ZOR’

Gençlik Pazarlama Ajansı Youth Republic’in ortaklarından Serhat Gürcü, "Gençlerin ilgisini çekmek ve onları şaşırtmak her geçen gün daha zor hale geliyor. Gençler artık sadece ellerine verilen ürün tanıtımlarından etkilenmiyor. Onların ilgisini çekecek aktiviteler gençler arasında konuşuluyor. Pazarlama kampanyasının başarısının artmasında gençlerin ilgisini çekmek önemli bir unsur haline geldi" diye konuştu.

PARA BİRİMLERİ ‘KONTÖR’

Youth Republic‘in tek pazarlama taktiği bu değil. Bir kahve markasının tanıtımı için Eskişehir’de öğrenci yurdunun dördüncü katına vinçle kahve servisi yapıyor, çikolata şirketi için bir sokak tasarlıyor. Gürcü, "Birçok şirket artık ailelere, yetişkinlere ulaşmak için gençlerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Çünkü gençlerin birbirlerini etkiledileri kadar ailelerinin satın alma kararlarında da etkileme üzerinde de önemli rolleri var" dedi. Gürcü, eskiden sadece çikolata, şeker gibi hızlı tüketim sektörünün gençlere pazarlama yaptığını söylerken artık teknoloji, telekomünikasyon ve hatta sigorta şirketlerinin bile yetişkinlere ulaşmak için gençleri etkilemeye çalıştığını söyledi. Gürcü, "Gençlerin teknoloji alışverişi konusunda ailelerinin kararının etkiliyor. Yetişkinlerden daha fazla teknoloji bilgisine sahipler. Telekomünikasyonda da aynı şekilde. Bu sektörde bir gence ulaşmak çok önemli hale geldi. Çünkü gençleri para birimi artık kontör" diye konuştu.

GENÇLERE AYRILAN KAYNAK ARTIYOR

Krize rağmen şirketlerin gençlik pazarına daha fazla kaynak ayırdığını söyleyen Gürcü, bu sene işlerinin yüzde 160 oranında artış gösterdiğini ve farklı sektörlerden müşteriler almaya başladıklarını da kaydetti. Yaptıkları bir araştırmada özellikle üniversiteli gençlerin harçlık pazarının geçen yla oranla değişmemesinin de bunda önemli rol oynadığını kaydetti. Gürcü Türkiye’de üniversiteli gençlerin harçlık pazarının 3.5 milyar dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

YURTDIŞINA AÇILMAYI HEDEFLİYOR

Gürcü gençlik pazarının büyümesi nedeniyle yeni nesil gençlik araştırmaları yapan bir şirket kurduklarını ve dijital alanda da çalışmaya başlayacaklarını söyledi. 100 bin üniversite öğrencisinin üye olduğu ortakantin.com sitesini satın aldıklarını da söyleyen Gürcü, Ukrayna, Rusya,Yunanistan gibi genç nüfusun yoğun olduğu pazarlara da girmek için çalışma yaptıklarını söyledi.