Memurlar rotasyona mı tabi tutulacak?

İş Dünyası
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ”memurlara rotasyon” haberlerini, ”Burada çalışan kişiyi rotasyona göndereceğiz diye bir şey yok. Dengeli bir şekilde, kamu personelini...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ”memurlara rotasyon” haberlerini, ”Burada çalışan kişiyi rotasyona göndereceğiz diye bir şey yok. Dengeli bir şekilde, kamu personelinin ülkenin dört bir tarafında hizmet sunması, rotasyon değil bu” diye diye değerlendirdi.

Çelik, Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklik çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bu çalışmanın, köklü, ihtiyaç duyulan önemli değişiklikler getirdiğini belirten Çelik, konunun içeriğine girmeyi, taraflarla konuşmadan uygun bulmadığını ifade etti.

Bu çalışma kapsamında memurların rotasyona tabi tutulacağına yönelik çıkan haberlerin anımsatılması üzerine Çelik, konunun, ”rotasyon” şeklinde bir bakış açısından değerlendirilmesinin doğru olmayacağını vurguladı.

Çakılı kadro ve sözleşmeli kadro bulunduğuna işaret eden Çelik, ”Mesela, bir hemşire Şırnak’ta bir beldeye gidiyor, ‘çalışacaksın’. İyi, güzel de kızcağız evlenmiş, kocası Ankara’da. Çakılı kadro sorunu çözmüyor. Sözleşmeli ile kadrolu arasında bir fark kalmadı. Ülkenin dört bir yanında kamu çalışanı olmayacak mı, olacak. Nasıl bir düzen kuralım, bunu taraflarla konuşacağız. Yoksa ‘burada çalışan kişiyi rotasyona göndereceğiz’ diye bir şey yok. Dengeli bir şekilde, kamu personelinin ülkenin dört bir tarafında hizmet sunması, rotasyon değil bu” diye konuştu.

Taraflara, ”Biz nasıl İzmir’de de Şanlıurfa’da da dengeli, verimli bir hizmet sunalım-” diye soracaklarını belirten Çelik, doktor, öğretmen, hemşire eksikliği olduğu söyleniyorsa, bunu nasıl gidereceklerinin formülünü birlikte üretmeleri gerektiğini kaydetti.

Çelik, ”Hiç kimse çalışmasın demiyor, ‘herkes çalışalım’ diyor, ama nasıl- Gerçekten kamu çalışanlarının kaldıramayacağı, kamu çalışanlarının bir bölümünün ezileceği şekilde değil de bu ülke bizim, o halde bu ülkede nasıl bir hizmet anlayışını birlikte, ortak görüşte koymamız gerekiyor. ‘Ülkede kamu hizmeti bir yerlere verilmesin’ diyen yok, verilsin nasıl verilecek ya çakılı kadro yapacaksın. O zaman da insan hakları açısından baktığınızda bir sürü sorun çıkıyor. Adam ‘ne günahım var’ diyor, 10 yıl, 20 yıl” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, devlet personeli, alt işveren, daha önceki yatırımlarla ilgili teşviklere yönelik çalışmaların, üçlü sacayağı olarak mutfakta hazırlandığını, bunların da yavaş yavaş gündeme geleceğini söyledi.

Kıdem tazminatının gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya Çelik, ”Anlaşırsak problem yok. Bir taraftan hiç tazminat alamayan alt işveren işçileri var, bir tarafta kamuda çalışan ve tavandan tazminat alan kamu işçileri var. İki kesimi biz temsil ediyoruz. Birisi diyor ki ‘hiç tazminat alamıyorum’, birisi diyor ki ‘benim hayatıma dokunma’. Başbakan da ‘uzlaştır’ diyor. Şu anda bunun için uğraşıyoruz, uzlaşma sağlarsak güzel olur” diye konuştu.

AA