Memur adaylarının bilmesi gerekenler!..

İş Dünyası
Kamu personeli olmak için hazırlık mı yapıyorsunuz ya da memuriyet hakkını yeni mi kazandınız? Bu bilgiler tam sizin için… Çünkü kamu kurumlarında ‘asli memur’ olmak o kadar da kolay...
EMOJİLE

Kamu personeli olmak için hazırlık mı yapıyorsunuz ya da memuriyet hakkını yeni mi kazandınız?

Bu bilgiler tam sizin için…

Çünkü kamu kurumlarında ‘asli memur’ olmak o kadar da kolay değil. Biraz zamana ve bazı kurallara bağlı.

İşte o kurallar ve işleyiş şekilleri…

ADAY MEMUR

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurluklara ilk defa ataması yapılmış olanlar aday memurdur. Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bunun anlamı ilk defa ataması yapılanların adaylık süresi dolmadan asil memur olarak ataması yapılamaz.

İSTİFA EDERSENİZ NE OLUR?

Bu süre içinde istifa edenler ancak istifa ettikleri kurumlara geri dönebilirler. KPSS ile de diğer kamu kurumlarında memurluklara aday memur olarak atanabilirler. Adaylık süresini tamamlamamış olanlar başka kurumlara atandıkları zaman da aday memur olarak ataması yapılmış olur. Adaylık süresi yeniden sıfırdan işlemez. Kaldığı yerden başlar. Örneğin daha önce alt ay memuriyet yapmış olan birisi, memurluktan çekildikten sonra tekrar ataması yapıldığında eski süresi olan altı aydan sonraki süreyi tamamlayarak adaylık süresini tamamlar.

ASLİ MEMURDAN FARKI NE?

Aday memurların asli memurlardan önemli farklarından birisi, katılmak zorunda oldukları eğitim programlarıdır. Adaylık eğitim programı denilen bu yetiştirme programı üç ay eğitim programından oluşur. "Temel Eğitim", "Hazırlayıcı Eğitim", "Staj". Temel Eğitim, Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan ders notlarından eğitime tabi tutulur. Yine DPB tarafından hazırlanmış olan sorulardan da çoktan seçmeli sınava tabi tutulur. Hazırlayıcı Eğitim Programı, kurumlar tarafından hazırlanmış olan ve kurumun ve atandığı görevin gereklerine göre eğitime tabi tutulmuş olduğu aşamadır. Staj ise hazırlayıcı eğitimde almış olduğu teorik eğitimin uygulamalı olarak birimlerde yetiştirilmesidir. Asli memurdan farklı olarak tabi olduğu bu eğitimlerin her birinden başarılı olmak zorundadır.

BAŞARISIZ OLANLARIN MEMURİYETİ BİTER

Adaylık eğitim programını oluşturan bahsedilen üç ayrı eğitim programına tabi tutulan memur, temel eğitimde başarısız olması veya hazırlayıcı eğitimde veya stajda başarısız olması durumunda memuriyeti sona erer. Bütünleme sınavı denilen seçeneği mevcut değildir. Başarısız olması durumunda üç yıl geçmeden bir daha memuriyete başvuramaz. Adaylık eğitim programlarını düzenlemek kurumların sorumluluğundadır. Bu sebeple hiçbir eğitime tabi tutulmadan memuriyette iki yıl geçirmiş olanların adaylıkları yine kaldırılır.

ADAYLIK SÜRELERİ

Aday memurluk süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre ne kadar olacağı yani bir yıl sonra mı yoksa bir yıl ile iki yıl arasında ne zaman asalet onaylanacağı kurumun kendisi tarafından kararlaştırılır. Bazı kurumlar bu hususu kendi Yönetmeliklerinde düzenlemiş bazıları için hiçbir düzenlemeye yer vermemişlerdir.

İZİN HAKKI VAR MI?

Aday memurun yine asli memurdan farklı olarak bir yılı dolmadan yıllık izin kullanamaz.

Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Adaylık süresi içinde aday memur çok dikkatli olmalıdır. Adaylık süresi içinde disiplin cezası alması memuriyetle ilişiğinin kesilmesine sebep olur.

İnternethaber