Yapılan bir araştırma bu duruma dair ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre insanlar kendilerini kıskandıklarını düşündükleri kişilere daha yardımsever davranıyor.
Tilburg Üniversitesi’nden Niels van de Ven ve meslektaşları Marcel Zeelenberg ile Rik Pieters önceki araştırmalarında kıskançlığın iyi ve kötü olarak iki çeşidinin olduğunu saptamıştı.
Buna göre iyi kıskançlık, insanları kıskanılan kişi gibi olmak için motive ediyor, kötü kıskançlık ise bu kişinin ayağını kaydırmak için çalışmasına neden oluyordu.
Niels ve arkadaşları yaptıkları deneyde bazı deneklerin kendilerini art niyetli kıskançlığın hedefi gibi görmelerini sağladı. Bunun için de onlara bazen testlerden elde ettikleri skorlar için ödül olarak 5 Euro verilirken, bazen de hak etmedikleri halde ödül verildi.
Sonuçta hak edilen ödül iyi kıskançlığa yol açarken, hak edilmeyen ödül ise kötü kıskaçlığa neden oldu. Daha sonra gönüllü kişiden potansiyel kıskançlara öneriler vermeleri istendi.
Gönüllülerin kendilerine karşı art niyetli kıskançlık beslediklerini düşündükleri kişilere tavsiye vermek için daha çok zaman ayırdıkları gözlendi.
Yine diğer bir deneyde elinden bir avuç silgi düşüren araştırmacıya,bunları toplamak için kıskanıldığını düşünen insanların daha çok yardım ettiği gözlendi.
Araştırmanın önderlerinden Niels van de Ven:”Hepimiz hali vakti yerinde insanların diğerlerine yardım etmesi gerektiğine inanırız. Ama aynı durumdaki kişi bizsek, bunu yapmaktan kaçınırız. İşte bu kıskanılma korkusu grup içinde sosyal dayanışmayı ilerletecek şekilde davranmamızı sağlayabilir.’ diyor.
Bu çalışma Psikoloji Bilimi adlı dergide yayınlandı.
MERVE TUNÇEL/ ZAMAN