Kayıt dışı istihdamla mücadele sürüyor

İş Dünyası
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sadece SGK’nın vereceği mücadeleyle kayıt dışı istihdam oranlarını düşürmelerinin çok zor olduğunu belirterek, “İşveren...
EMOJİLE

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sadece SGK’nın vereceği mücadeleyle kayıt dışı istihdam oranlarını düşürmelerinin çok zor olduğunu belirterek, “İşvereniyle, çalışanıyla, bir vatandaş duyarlılığıyla hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Düzce Valisi Ali İhsan Su’yu ziyaret eden İlhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kayıt dışıyla mücadelenin öncelikli alanları olduğunu, oluşturdukları mücadele servisleri, denetim formları, görsel ve yazılı iletişim araçlarıyla kayıt dışı istihdamda yüzde 50’lerden yüzde 36’lara kadar düşüş sağladıklarını söyledi.

Nihai hedeflerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 15’lerde seyreden kayıt dışı istihdamdan daha düşük seviyeye gidebilmek olduğuna dikkati çeken İlhan, “Burada vatandaşlarımızın bilinçli hareket etmesinin ve farkındalık seviyelerinin daha yüksek olmasının çok büyük önemi var. Sadece SGK’nın vereceği mücadeleyle kayıt dışı oranlarına düşürmemiz çok zor. İşvereniyle, çalışanıyla, vatandaş duyarlılığıyla hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Çok iyi yolda ilerliyoruz. Kadın istihdamının teşviki yine burada son derece önemli. Bütün çalışmalarımız bunları destekleyici yönde sürüyor” diye konuştu.

İlhan, ilerleyen günlerde Meclise getirilmesi düşünülen torba yasadakilerle ilgili basında çok fazla bilgi kirliliği bulunduğuna işaret ederek, her türlü çalışmayı yaptıklarını, sosyal güvenlik reformunun temel amaçlarının sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi olduğunu ifade etti.

“Sistemin ayakta kalabilmesi için aktüel hesaplamalarımızı yapıyoruz” diyen İlhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaptığımız bu hesaplamalar zaman zaman yasal değişiklik gündeme gelecekmiş gibi değerlendirilebiliyor. Şu anda o manada çalışmamız yok. Birtakım hazırlıklarımız var ama Meclise sevk edilmiş, gündeme alınmış, Bakanlar Kurulu’na gönderilmiş çalışmamız henüz yok. Çocuk borçlanması konusu da bahsettiğim bilgi kirliliğinin uzantısı çünkü farklı çalışmalar var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yürüttüğü birtakım çalışmalar var. Genel olarak onların, kreş desteği gibi aileyi destekleyici yasal düzenlemeleri var. Bizim kendi yürüttüğümüz ya da hazırlamakta olduğumuz torba yasanın içinde öyle bir maddemiz yok. Seçime kadar bu konuyla alakalı herhangi bir çalışmamız yok.”