Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yoğun şube açılışları ve personel ihtiyacı krizin etkisiyle 2009 yılında hız kesmişti. 2010 yılında ise piyasalardaki iyileşmelere paralel olarak şube açılışları ve personel ihtiyaçlarının artacağı öngörülüyor.
2010’da 13 banka 400 civarında şube açıp yaklaşık 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Fakat diğer bankaların da, henüz netleşmediği için açıklamadıkları şube sayıları ve istihdam rakamları hesaba katıldığında bankaların 2010 yılında 13-14 bin civarında istihdam yaratacağı tahmin ediliyor. Bankacılık sağladığı kariyer imkanlarıyla her dönem yeni mezunlar açısından popülerliğini koruyor. Bankalar da ağırlıklı olarak yeni mezunları tercih ediyor ve çoğunlukla üniversite mezunu, insan ilişkilerinde başarılı, takım çalışmasına yatkın, analitik düşünceye sahip kişileri arıyor.
60-70 şube açacak.
İş Bankası’nın 15’i yurtdışında olmak üzere, toplam 1.088 şubesi ve 22.445 çalışanı bulunuyor. 2009 yılı Kasım sonu itibarıyla 59 şube açılışı yapan, yıl sonuna kadar 5-6 şube açılışı daha yapmayı planlayan banka, 2009 yılında krize rağmen 2.293 kişiyi bünyesine kattı.
İş Bankası 2010 yılında ise 60-70 şube daha açacak ve bu doğrultuda (sayısı henüz kesin olmayan) personel alımı yapacak.
İşe alım süreci – Tüm alımlar sınavla yapılıyor, sınavlara başvuru koşulları ise alım yapılacak pozisyona göre değişiyor. 30 yaşını doldurmamış ve üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak (açılan pozisyona göre farklı bölümlerden alım yapılıyor) temel koşullar. Bunun yanı sıra müfettiş yardımcılığı ve uzman yardımcılığı sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmaları bekleniyor. İşe alınan adaylar, görev yerlerinde fiilen çalışmaya başlamadan önce bir temel eğitime katılıyor.
2.500 kişi istihdam edecek
Ziraat Bankası, 1.296 şubesi ve 21.296 personeli ile hizmet veriyor. 2009 yılında servis görevlisi, uzman yardımcısı ve müfettiş yardımcısı unvanları başta olmak üzere toplam 1.408 personel alımı gerçekleştiren banka, içinde bulunduğumuz Aralık ayı içerisinde 1.100 yeni personeli daha bünyesine katacak ve böylece 2009 yılı için hedefledikleri 2.500 kişilik istihdam sayısına ulaşmış olacak.
Ziraat Bankası, 2010 yılı içinde ise açılacak yeni şubeleri de göz önüne alındığında 2.500 kişilik daha personel alımı yapmayı planlıyor.
İşe alım süreci; Banka, yeni alımlarda üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun, yüksek rekabet ortamında çalışabilecek, gelişime ve değişime açık, teknolojiyi iyi kullanabilen, ayrıca aranılan pozisyona göre İngilizce veya diğer bir yabancı dil bilgisine sahip adayları tercih edecek.
1.200 kişiyi işe alacak
Yapı Kredi, 844 şubesi ve 17 bin çalışanı ile hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl hızlı şubeleşme stratejileri sonucu Türkiye’de bir rekora imza atarak 185 yeni şubeyi hizmete açtıklarını söyleyen Yapı Kredi İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, "Son 18 aylık sürece baktığımızda 240 yeni şube açtığımızı görüyoruz. Bu orta büyüklükteki bir banka kadar genişlediğimiz anlamına geliyor" diyor.
2010 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3,5 düzeyinde büyüyeceğini öngördüklerini, Yapı Kredi olarak bu oranın üzerinde bir büyüme hedeflediklerini söyleyen Kavuncu: "Büyümenin itici güçlerinden birinin yeni açacağımız şubeler olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede 2010 yılı içinde 60 yeni şube açma planımız var. İstihdam da bu büyümeye paralel olarak artacak." Yapı Kredi, 2010 yılında 1.200 kişiyi daha bünyesine katmayı hedefliyor.
İşe alım süreci – Adaylarda aranan ilk özellik, üniversite mezunu olmaları. Deneyimsiz alımlarda 28 yaşını aşmamış, lisans mezunu ve tercihen yabancı dil bilen, erkek adaylar için askerliğini tamamlamış ve/veya en az 2 yıl tecil hakkı olan, uzun soluklu çalışabilecek genç yetenekler tercih ediliyor. Bununla birlikte banka, pozisyona bağlı olarak toplu alım planlaması da yapabiliyor. İşe alınan adaylar yoğun bir eğitim döneminden geçiyor. Ekim 2009’da açılan Bankacılık Akademisi bünyesinde bankaya katılacaklar için pozisyonlarına göre 30 ila 40 gün arasında değişen eğitim programları mevcut.
İlk etapta 1.250 kişi alacak
Halkbank, 7’si yurtdışında 667 şube ve 12.529 kişilik personeliyle hizmet veriyor. 2009’da 1.000 kişiyi istihdam eden Halkbank, 2010 yılında başta İstanbul olmak üzere, büyük şehirlerde ve hizmet birimlerinin olmadığı yerlerde 45-50 şube açarak ilk etapta 1.250 kişiye daha istihdam sağlamayı planlıyor, fakat bu sayı ihtiyaca göre daha da artabilecek.
İşe alım süreci – İşe alımlar için öncelikle yazılı sınav yapılıyor. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar daha sonra mülakata alınıyorlar ve burada da başarılı olanlar Halkbank ailesine katılıyor.
İşe alım sürecinin tamamlanmasının hemen ardından oryantasyon içerikli, 5 gün süreli bir eğitim programına dahil ediliyor. Bunu 20 iş günü süreli işbaşı eğitimleri ve Temel Bankacılık Sertifikasyonu izliyor. E-öğrenme eğitimleri, seçmeli eğitimler, konferans ve seminerler ve işbaşı eğitimleri ile desteklenen sınıf içi kariyer eğitimlerinin toplam süresi, atandıkları pozisyona bağlı olarak 25 ila 50 gün arasında değişiyor.
1.500 kişiyi işe alacak
Finansbank, Türkiye’de 461 şubesi ve 10 bini aşkın personeliyle hizmet veriyor. Finansbank 2010 yılında yaklaşık 50 şube açıp, hem şubelerde hem de genel müdürlük birimlerinde istihdam etmek üzere 1.500 civarında kişiyi istihdam etmeyi planlıyor.
İşe alım süreci – Müfettiş yardımcısı, MT, yetkili yardımcısı, gişe, çağrı merkezi gibi giriş pozisyonlarına yönelik alımları gazete ve internet ilanlarıyla duyurarak toplu alımlar yapılıyor. İşe alımlarda, pozisyonlara göre değişmekle birlikte, genel yetenek testi, yabancı dil testi ve yetkinlik envanteri kullanılıyor. Ağırlıklı olarak yeni mezunları istihdam edecek olan banka, müşteri odaklı, ekip çalışmasına yatkın, ticari bilince sahip, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği gelişmiş kişileri bünyesine katacak. Banka, tüm çalışanlarına yoğun bir eğitim veriyor. Son 5 yılda ortalama 9 adam/günlük bir eğitim hacmi gerçekleştiren Finansbank, e-öğrenme faaliyetlerine de ağırlık veriyor.
50 şube açacak
DenizBank’ın 12’si yurtdışında olmak üzere 442 şubesi ve 8.600 çalışanı var. 2009 yılında 50 şube açmayı ve çalışan sayılarını 8.800 kişiye ulaştırmayı planladıklarını söyleyen DenizBank Yönetim Hizmetleri Grubu Genel Müdür Yardımcısı Tanju Kaya, yıl sonunda hedefledikleri sayıya ulaşacaklarını söylüyor. Bankanın 2010 hedefi ise 50 şube açıp çalışan sayısını 9.500’e çıkarmak. Kaya, "DenizBank olarak büyüme hedeflerimizi aynen koruduk, yıl içerisinde 30 yeni şubemiz faaliyete başladı, 20 şubemizi de yıl sonuna kadar faaliyete başlatacağız. 2010 yılı için de büyüme hedeflerimiz aynı iddiasını koruyacak" diyor.
İşe alım süreci – Genel yetenek sınavı, kişilik envanteri ve yetkinlik bazlı mülakat süreçleri sonrasında pozisyonlara bağlı olarak lise mezunu ya da üniversite mezunu adaylardan toplu alımlar yapılıyor. Kaya, "Bu süreçte Tarım Bankacılığı gibi özellikli pozisyonlarımız için akademik bilgiye de önem verdiğimizden, bu pozisyondaki tüm çalışanlarımızın Ziraat Fakültesi mezunu olması sektörde bizi farklılaştırmıştır" diyor. Bankada yeni göreve başlayan tüm çalışanlara öncelikle e-learning yoluyla oryantasyon eğitimi veriliyor.
150 kişiyi istihdam edecek
ING Bank’ın Türkiye genelinde 354 şubesi ve 6.060 çalışanı var. 2009 yılında şube açılışı öngörmeyen banka, 2010 yılında 150 kişiyi bünyesine katacak.
İşe alım süreci – İşe alım sürecinde adaylar belli sınavlara alınıyor. Örneğin üç yıl ve altı deneyimi olan tüm adaylar genel yetenek sınavına giriyor. Bu sınava ek olarak müdür altı kadrolarda kişilik envanteri uygulanıyor. Sınavı geçen tüm adaylara yetkinlik bazlı İK ve işkolu mülakatları yapılıyor. Banka, deneyimsiz olarak göreve başlayanlar, görev alınan pozisyona göre farklılık gösteren çeşitli sınıf, işbaşı ve e-eğitimlere katılıyorlar.
15 şube açacak
Şekerbank’ın 256 şubesi ve 3.850 çalışanı var. Banka 2010 yılında 15’e yakın şube açılışı ve 100-150 kişilik istihdam hedefliyor. Şekerbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Ulutürk, "Özellikle Anadolu’daki şubelerimiz yerel davranabilme yetkinliğine sahip insan kaynağı profiliyle küçük işletmeler, mikro, zirai ve KOBİ segmentlerinde 56 yıllık bilgi birikimi ile hizmete devam ediyor. Yeni açılacak şubelerimiz de aynı konseptte hizmet verecekler. İnsan kaynakları ihtiyaçlarımızı öncelikle banka içinden karşılıyoruz ancak Anadolu’da ağırlıklı olarak açacağımız yeni şubelerimiz için kısıtlı sayıda olsa da yöresel istihdam imkanı sağlayacağız" diyor.
İşe alım süreci – Deneyimsiz işe alımlarda aday pozisyona uzman adayı, müşteri temsilcisi, müfettiş yardımcısı, gişe yetkilisi/memur pozisyonlarında başlıyor. İlgili pozisyona yapılan başvurunun ardından adaylar toplu olarak yapılan merkezi sınava davet ediliyor.
100-150 kişiyi işe alacak
Anadolubank’ın 86 şubesi ve 1.835 çalışanı var. Geçen yıl 10-15 şube açmayı hedefleyen banka, 2009’da 12 şube açarak bu hedefe ulaştı. Banka önümüzdeki yıl da büyümeye devam edecek. 2010 yılının ekonomik konjoktör açısından zor bir yıl olacağını düşünen banka, 10-15 şube açıp 100-150 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor.
İşe alım süreci – işe alımlarda tercih edilen eleman profili pazarlama ya da pazarlamaya yatkın adaylar. İşe alınan yeni mezun adaylara 3 haftalık temel bankacılık eğitimi veriliyor.
Personel sayısını yüzde 20 artıracak
ABank’ın Türkiye genelinde 46 şubesi ve yaklaşık 1.000 çalışanı var. 2009 yılını büyüme değil, mevcut personelini koruma yılı olarak tanımlayan ABank, 2010 için 10 – 15 arasında perakendeye yönelik şube açmayı ve personel sayısını buna paralel olarak yüzde 20’nin üzerinde artırmayı hedefliyor.
İşe alım süreci – İşe alım için her yıl MT alımı yapılıyor, amaç yöneticileri içeriden yetiştirmek. Süreç, sınava katılım ve sonrasında mülakat aşaması ve 2 aylık bir eğitimle sonuçlanıyor. MT olarak yeni mezun personel alımı yapıldığında işbaşı eğitiminden önce belirli bir süre sınıf eğitimi veriliyor.
Sektörde 170 bin kişi çalışıyor
Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre Türkiye’de Temmuz-Eylül 2009 döneminde faaliyet gösteren banka sayısı 49. Bunlardan 32’si mevduat bankası, 13’ü kalkınma ve yatırım bankası ve 4’ü de katılım bankası.
2009 yılının üçüncü çeyreğinde mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı son bir yılda 351, Ekim-Aralık 2008 dönemine göre ise 105 artarak 8.895’e ulaştı. Toplam çalışan sayısı ise 170.761.
Satış ve pazarlama kadroları artacak
Sunduğu kariyer ve gelişim olanaklarıyla her dönem yıldızı parlayan bir sektör olan bankacılıkta, bu yıl alımlar şube açılışlarına paralel olarak en çok satış, pazarlama ve operasyon kadrolarında olacak.
Yapı Kredi İnsan Kaynakları’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, satış ve kontrol/teftiş fonksiyonlarının gündemdeki yerini koruyacağını, şube açılışlarının hız kestiği bu dönemde gelecek yıllara yatırım amaçlı "Yönetici Adayı" programlarının gündemde üst sıralarda yer alacağını söylüyor.
Turkish Bank yetkilileri ise 2010 yılında bankacılık sektörünün azalan kárlılığını kredileri arttırarak muhafaza etmeye çalışacağından, bu yıl ticari, işletme bankacılığı ve bireysel pazarlama personel ihtiyacının artacağı, bu alanların ön plana çıkacağı görüşünde.
12 şube açacak
Eurobank Tekfen, 42 şubesi ve 720 çalışanı ile hizmet veriyor. 2009 yılında yeni şube açılışlarını perakende şube ağırlıklı olarak planlayan ve 4 yeni perakende şube açılışı hedefleyen banka, bu hedefini Aralık 2009 içinde tamamlayarak, yıl sonunda 46 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Eurobank Tekfen, Kasım 2009’da toplam 154 kişiyi işe aldı, yıl sonu itibariyle ise çalışan sayısını 760’a çıkarmayı hedefliyor.
2010 yılında 12 yeni perakende / ticari şube açmayı planlayan banka, 230 kişiyi işe alacak.
Şubelerde satış kadrolarına yapılacak alımlar 2010 yılında daha ağırlık kazanıyor. Gerek ticari bankacılık, gerek işletme bankacılığı gerek bireysel bankacılık segmentlerinde mevcut ve yeni şubelerin satış kadrolarının genişletilmesi hedefleniyor.
İşe alım süreci – Adaylar, insan kaynakları işe alım bölümü yetkilileri ile personel ihtiyacı olan şube/bölüm yöneticilerinin katıldığı görüşmelere davet ediliyor, banka deneyimi olmayan adayların seçiminde, mülakat haricinde, genel yetenek sınavları ve pozisyonun gerekliliğine göre İngilizce sınavı da yapılıyor.
10-15 şube açacak
T-Bank’ın, 25 şubesi ve 470 çalışanı var. Bankanın 2010 yılı hedefi 35-40 şubeye ulaşmak. Şubeler, kurumsal, KOBİ ve perakende işkolunu içine alan karma yapıda, ortalamada 12 çalışana sahip şubeler olacak.
İşe alım süreci – Adaylar işe alım sürecinde yetenek ve becerilerinin değerlendirildiği, mesleki kişilik envanterlerinin yapıldığı, yapılandırılmış mülakatları kapsayan kademeli bir süreçten geçiriliyor. Bankacılık deneyimi olmayanlar için temel bankacılık ve işbaşı eğitimlerinden oluşan bir oryantasyon süreci var. Ancak, bankada işe alımların büyük bir bölümünü deneyimli bankacılar oluşturuyor.
5 şube açacak
Turkish Bank’ın 25 şubesi ve 272 personeli var. 2009 yılında şube açılışı yapmayan banka 2010 yılında 5 şube açıp 35 kişiyi işe almayı planlıyor.
İşe alım süreci – Adaylar başvurularını internet üzerinden yapabiliyor. Banka, ticari bankacılık pazarlama kadrolarında görev yapacak ve ileride de şube müdürlüğü potansiyeline sahip dinamik, yaratıcı, takım çalışmasına yatkın kişileri tercih ediyor. Personel eğitimlerinde genellikle banka içi deneyimli insan kaynağı, Türkiye Bankalar Birliği ve banka dışı diğer eğitim kurumları devreye giriyor.