CV Hazırlamanın İncelikleri

İş Dünyası
İster yeni mezun olun, ister kırk yıllık iş geçmişiniz olsun, mutlaka doğru ve güncel bilgiler içeren bir CV’niz, yani özgeçmişiniz olmalı. Tecrübe ve bilgi ne kadar önemli olursa olsun, düzgün ...
EMOJİLE

İster yeni mezun olun, ister kırk yıllık iş geçmişiniz olsun, mutlaka doğru ve güncel bilgiler içeren bir CV’niz, yani özgeçmişiniz olmalı. Tecrübe ve bilgi ne kadar önemli olursa olsun, düzgün formata sahip, gereksiz bilgi içermeyen bir CV, işverenler tarafından hemen farkedilecektir. Peki böyle bir CV’yi nasıl hazırlayabilirsiniz? Öncelikle yapmanız gereken şey hangi tür CV hazırlayacağınıza karar vermek olmalı. Çünkü CV’ler çeşitli uzmanlık alanlarında tercih edilen işlevsel formatlı CV, en sık kullanılan şekliyle zaman sıralı CV ve her iki formatı da içinde barındıran bileşik CVdir.

İşlevsel CV’ler, sahip olunan iş tecrübelerinin belirli uzmanlık alanları altında toplanarak sunulmasına olanak veriyor. Bu format daha çok başarılarını ön plana çıkarmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Eğer siz de aynı sektörde yer alan birkaç iş yerinde çalıştıysanız, bu formatı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çalışma hayatınıza bir süreliğine ara vermişseniz, bu format, görüşme yaptığınız yerlerde tecrübelerinizle dikkat çekmenizi sağlayabilir.

En sık kullanılan CV şekli olan, zaman sıralı CV’lerde, tüm eğitiminizi ve iş tecrübelerinizi, en sondan geriye doğru sıralayabilirsiniz. Böylece bugüne kadar çalıştığınız tüm iş yerlerini detaylı olarak göstermiş olursunuz. Ancak bir süredir çalışmıyorsanız, bu formatı kullanmayın. Çünkü kronolojik sıralamadaki boşluklar, işverenin aklında soru işaretleri yaratabilir.

Kısaca, işlevsel CV’nin kısa iş tecrübeleri eklenmiş hali olarak tanımlayabileceğimiz tür olan bileşik CV’de de sırasıyla önce beceriler, daha sonra da iş tecrübeleri yazılır.

Uzunluk Nasıl Olmalı?

CV hazırlarken çok uzun veya çok kısa olmamasına dikkat etmelisiniz. Genellikle bir sayfalık bir CV idealdir. Ancak bir sayfaya sığdırmak için gereksiz bilgi eklememeye veya önemli bilgileri atmamaya da özen göstermelisiniz. Akılda kalıcı kelimeler kullanmaya gayret edin.

Bazı şirketler CV’lerde vesikalık fotoğraf olmasını tercih edebilirler. Bu yüzden fotoğrafınızın son altı ay içinde çekilmiş olmasına dikkat edin.

Ya Referanslar?

CV’nize size referans olabilecek isimler yazarken, bu kişilerin sizin çalışma sisteminizi, prensiplerinizi bilen ve hakkınızda doğru bilgi verebilecek kişiler olmasına dikkat edin. Referans olarak verdiğiniz kişilerin adını, pozisyonunu, adresini ve mesai saatleri içinde ulaşılabilecek telefon numarasını yazmayı ihmal etmeyin.

CV’nizde güncel iletişim bilgilerinizin yer almasına dikkat edin. Bu bilgileri CV’nize inceleyecek olan kişinin ilk olarak bakacağı yere yazmanızda fayda var. 

Ön Yazının Gerekliliği

Bazı firmaların insan kaynakları departmanları, kendilerine gönderilen CV’lerde ilk olarak ön yazıya dikkat ederler. İşverenlerin sizinle ilgili ilk izlenimi, ön yazı sayesinde edinebileceğini aklınızdan çıkarmayın. CV’ye ekleyeceğiniz ön yazıda, iş deneyimlerinizle, aldığınız eğitimlerle, kişisel özelliklerinizle veya uzmanlaştığınız konularla ilgili ön plana çıkarmak istediğiniz bilgilere yer vermelisiniz. Ön yazı aynı zamanda fikirlerinizi ve kendinizi açıkça ifade edip edemediğinizin de aynasıdır.