Çalış Çalış Nereye Kadar?

İş Dünyası
Ümit Buget’in röportajı İŞTE SALİH MEMECAN’IN KARİKATÜRÜ!.. Salih Memecan’ın Mart Yayınları’dan çıkan karikatür kitabı "Çalış Çalış Nereye Kadar"da; iş...
EMOJİLE

Ümit Buget’in röportajı

İŞTE SALİH MEMECAN’IN KARİKATÜRÜ!..

Salih Memecan’ın Mart Yayınları’dan çıkan karikatür kitabı "Çalış Çalış Nereye Kadar"da; iş hayatındaki zorlukları, keyifli anları, koşuşturma esnasında ıskaladığımız komik durumları karikatürlerine taşımış.

Memecan, "Diğer kitaplarım da şahane, ama bu onlardan şahane" diyerek kitabın iddiasını ortaya koyuyor. Kitabın sekiz sayfası renkli çalışmalardan oluşurken diğer karikatürler siyah beyaz çalışmalardan oluşuyor.

Kitap fikri nasıl ortaya çıktı?

Karikatürler, hazırdı duruyordu, arşive baktıkça görüyordum sonra bir kaç kişiye gösetrdim, olumlu tepkiler aldım. Bunları bir albümde toplamanın iş hayatndaki insanların yüreğinin yağlarını eriteceğini düşündüm, ki aldığım tepkiler de o doğrultuda. Başlık da dahil olmak üzere; "Çalış çalış nereye kadar?"

Amerikalıların bu tip ‘ofis’ esprilere çok güldüğünü biliyoruz biz de durum nasıl?

Türkiye’de gülünür aslında, ama pek yapılmıyor. Bu konuya pek konsantre olunmuyor açıkçası, mesela Financial Times’ta her gün çalışma hayatıyla ilgili bir karikatür vardır!

Siz her gün karikatürlerinizle mizahın nabzını tutyorsunuz, daha çok hangilerinde dönüş oluyor? İyi mizhanın bir formülü var mı?

Karikatürde en önemli şey insanların hissiyatını yakalayabilmek, "A, tam ben" dediğinde doğru yerden yakalamışsın demektir. İnsanlar genellikle bir sürü şey yaşıyorlar, ama durup da onun komik olduğunu düşünmüyorlar. Karikatürist ya da mizahçı bunları yakalamış oluyor…

Cem yılmaz’ın esprilerine bakın hepimizin gündelik hayatta karşılaştığımız, yaşadığımız şeyler, ama o bunları sana tekrar anlatınca çok komik olduğunu fark ediyorsun. Benim bu ofis karikatürleri ya da Siznkiler’deki karikatürler de aynı şekilde, bunlar hepimizin günlük hayatında olan şeyler. Ta ki biri bunu alıp da senin gözüne sokunca, "A, gerçekten çok komikmiş" diyorsun ve kendinin de o komikliği sürekli yaşadığını fark ediyorsun.

Mizah albümleri ve karikatürleri satışlarını artırırken mizah dergilerindeyse tersi bir durum söz konusu.

Mizah dergilerinin satışlarının düşmesi öncelikle çok olmalarından kaynaklanıyor. Gırgır ilk çıktığı zaman çok orjinal bir fikirdi hem de tekti. Sonra çoğaldıkça tirajları düştü, ama toplam tirajları nedir bilmiyorum açıkçası! Bir de daha çok genç kesime hitap ediyorlar tabi. Bence çok da başarılı işler çıkıyor oradan. Mizah dergisi alma alışkanlığı olmayan bir sürü insan da mizah kitabı alıp, beğenebiliyor.

Siz nelere gülüyorsunuz?

Ben son zamanlarda sit-com seyrediyorum. Yarım saatlik ‘sit-com’ları çok beğeniyorum açıkçası. Comedy Max’ta sanırım. Meslekdaşlarımın işlerini de çok severim tabi; mizah dergilerinde ve resimli romanlarda gerçekten çok güzel işler çıkıyor. Mizah konusunda iyi durumdayız, daha da iyi durumda olacağımızı düşünüyorum. Biraz toplum olarak rahatladıkça mizahımız daha da gelişecek!

Okuyucu nasıl bir kitapla karşı karşıya kalacak?

Bu benim pek tarzım olmayan bir karikatür tarzı, biraz da deneme oldu benim için, her gün bu kadar karikatür içinde bir de böyle bir şey yapabilir miyim diye kendimi de test ettim. Bayağı yapabiliyormuşum…

Sabah