Asistanlığa Rekor Başvuru!

İş Dünyası
Yeni kurulan 41 üniversiteye verilen 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna rekor başvuru geldi. 35 kişilik kadrolar için bin ila 3 bin arası yapılan başvurular, Ankara, İstanbul gibi illere yakın üniver...
EMOJİLE

Yeni kurulan 41 üniversiteye verilen 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna rekor başvuru geldi. 35 kişilik kadrolar için bin ila 3 bin arası yapılan başvurular, Ankara, İstanbul gibi illere yakın üniversitelerde 10 binlere dayandı.

Akşam Gazetesi’nin haberine göre, YÖK‘ün, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 41 yeni üniversiteye tahsis ettiği 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna rekor başvuru oldu. Tamamına yakınını çalışmayanların oluşturduğu başvurular, ‘diplomalı’ işsizliği ortaya koyarken, bazı rektörler çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Belenli, "Kadroyu alıp başka ilde doktora yapıyorlar ve maaş alıyorlar. Doktora bitince ise buraya dönmemek için çok çeşitli bahaneler üretiyorlar. Ben tüm araştırma görevlileri ile geri dönmeleri için birebir görüşüyorum" dedi.

YÜKSEK BAŞVURU

Batman Üniversitesi için ilan edilen 40 kadro için 2 bin 250 kişi başvuru yaptı. Muş Alparslan Üniversitesi‘ne alınacak 60 araştırma görevlisi kadrosu için yaklaşık 3 bin kişi başvuru yaptı. Rektör Prof. Nihat İnanç, "Son derece memnuniyet verici bir tabloyla karşılaştık. 60 kişilik kadroya, Türkiye’nin hemen hemen her yerinden yaklaşık 3 bin başvuru oldu" dedi. Uşak Üniversitesi‘nde 35 kadroya bini aşkın, Sinop Üniversitesi‘nde 35 kadroya 4 bin, Çankırı Karatekin Üniversitesi‘nde 70 kadroya 5 bini aşan başvuru gelirken, Karabük Üniversitesi‘nde başvurular 7 bini aştı. Yalova, Düzce gibi İstanbul‘a yakın üniversitelere de başurular 10 bine yaklaştı.

‘GERİ DÖNMEYEBİLİRLER’

35 kadro için bin 200 başvurunun geldiği Hakkari Üniversitesi‘nin Rektörü Prof. İbrahim Belenli, "Çok talep geldi. Hakkari 35 ile en az kadro ayrılan üniversitelerden birisi. Burada kadro alanlar doktora için gelişen üniversitelere gidiyorlar ve bir yolunu bulup gelmemeye çalışıyorlar. Ya istifa ediyorlar ya da mecburi hizmetini başka ilde yapmaya çalışıyorlar. ÖYP kapsamında kazanan öğrenciler iyi öğrenciler. Ben her araştırma görevlisi ile görüşüyorum. Hakkari’de kalacaksanız gelin diyorum. Hepsinde cep telefonum var. Benimle görüşüp buraya gelenler de oluyor. Etik olarak da kadromuzu kullanıp başka yere gitmek doğru değil."

‘YÜREĞİM BURKULDU’

35 kadro verilen Sinop Üniversitesi‘ne de başvurular 4 bini geçti. Rektör Prof. Şevket Büyükhatipoğlu, "Yüreğimiz burkuluyor, çok üzülüyorum. İşsizlik fazla. 35 kadro ilan ettik. Bu kadrolara 4 binden fazla başvuru oldu. Son başvuru tarihini 10 Ağustos’a kadar uzattık. En yüksek puan alanlardan aşağıya doğru sıralayacağız" dedi. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Durmuş Boztuğ da "Üniversitemize 50 kadro verildi buna karşılık iki bine yakın başvuru oldu. Son yıllarda Türkiye’de mezun sayısı arttı. İlgi bu nedenler yüksek olmuş olabilir" dedi.

BİN 500 TL’YE RAZILAR

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. İhsan Günaydın, "70 kadro için bin 96 başvuru oldu. Ancak bizim üniversitemizde eğitim fakültesi ve fen edebiyat fakültesi yok. Bu fakültelerin bulunduğu üniversitelere başvurular çok daha fazla. Çünkü hem eğitim hem de fen edebiyat fakültesinden mezun çok fazla işsiz var. Öğretmen olamayanlar çareyi ÖYP‘de arıyor. Bizde mühendislik, iletişim ve iktisadi ve idari bilimler fakülteleri var. Bir harita mühendisi mezun olduğunda 3 bin TL maaşla işe başlıyor, ama demek ki iş bulamıyorlar ki gelip bin 500 TL’ye razı olup öğretim üyesi olmak istiyorlar. Bir de bu programın, ÖYP‘nin, aslında İngilizce şartı yok, yurtiçi ve yurtdışında dil eğitimi imkanı da verdiği için bu kadar yoğun ilgi var" dedi.