50 Bin Gence İş Müjdesi!

İş Dünyası
Antalya’da son iki yıldır ekonomik kriz nedeniyle bekleyen yatırımların bu yıl hayata geçirilmesi en çok turizm sektörü çalışanlarını sevindirdi. Turizm sektörünün başkenti konumundaki Antalya i...
EMOJİLE

Antalya’da son iki yıldır ekonomik kriz nedeniyle bekleyen yatırımların bu yıl hayata geçirilmesi en çok turizm sektörü çalışanlarını sevindirdi. Turizm sektörünün başkenti konumundaki Antalya ise sağladığı istihdam olanakları ile ilk sırada geliyor. Antalya İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (INKAY) Genel Sekreteri Talat Kanbir, 50 binlik istihdam rakamının sezonun uzaması nedeniyle daha uzun süre çalışacak esnaf ve turizmin yan alanlar da hesaba katılırsa 200 bini bulabileceğini kaydetti.

İstihdamın üst düzey yöneticilerden housekeeping’e kadar çok farklı alanlara dağılması ise sektöre daha olumlu bir katkı yapıyor. Kanbir, yiyecekiçecek bölümleri ile housekeeping alanındaki çalışanların sektörde en fazla istihdamı oluşturduğuna dikkat çekerken 50 binlik istihdamın 30 bin kadarının bu alanlardan sağlanacağını söylüyor. Turizm istihdamının en önemli bölümünü oluşturan Antalya’da bu sene ve 2012’de açılacak 15 otele 500 milyon doları bulan yatırım yapılacak.

Her bir yatırım ise minimum 200 kişiye iş olanağı sağlayacak. Bunlar arasında tek başına binden fazla kişiye istihdam yaratabilecek oteller de var. Antalya’da bu sene açılacak otellerin Manavgat-Side ve Alanya bölgelerinde yoğunlaşması nedeniyle en fazla istihdam da bu bölgelerde yaratılacak. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı (AKTOB) Sururi Çorabatır, 15 bin yatak kapasitesinin bölgedeki istihdama büyük katkı sağlayacağını söyledi. Ancak asıl katkının bu sene 11 milyon turist hedefine ulaşması beklenen Antalya’da şu anda inşaat aşamasında olan ve 2012’de açılacak daha büyük yatırımlarla gerçekleşeceği öngörülüyor.

Tek otel 1000 kişilik istihdam

50 bin kişilik istihdamın sadece Antalya’da açılacak otellerde sağlanacak. Ancak bu sene yeni açılacak otellerin yanı sıra mevcut oteller de uzayan turizm sezonu nedeniyle ek istihdam sağlayacak. Antalya, Fethiye ve Kapadokya’da bulunan Lykia World Otelleri Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Zeynep Silahtaroğlu Baykal, bu sene erken sezonda yüzde 90’ı geçen doluluk kapasitesine ulaştıklarını ve sezonun kasım sonuna kadar uzayacağını, bunun da istihdama ek katkı sağlayacağını söylüyor. Baykal, bir yanda sezonluk elemanların daha uzun süre çalışmasına katkı sağlarken diğer taraftan da bazı otellerde özellikle de tam kapasite ile çalıştıkları yüksek sezonda ek eleman ihtiyacının artacağını dile getirdi. Antalya’da bu sene açılacak oteller arasında Antalyalı turizmcilerin oluşturduğu zincirler bulunuyor. 4 ve 5 yıldız kategorisindeki bu otellerde ortalama 200 kişiye istihdam sağlanıyor. Örneğin Side’de bu sezon kapılarını açacak olan Side Port Oteli 150 kişiye istihdam sağlayacak. Yerli turizmcilerden Seher Grubu bünyesindeki Seher Sun Palace da bu sene 100 kişilik istihdamla kapılarını açacak. Bunun yanı sıra Antalya’da bu sene en fazla istihdam sağlayacak olan Maxx Royal olacak. 460 oda ve 25 villadan oluşan otel bin kişiye istihdam yaratacak.

Makyol’dan 400 kişiye istihdam

Bu sene İstanbul’da açılacak otel sayısı Antalya’yı geçecek. Özellikle uluslararası 5 yıldızlı markaların uğrak yeri haline gelen İstanbul’da, bu sene içinde 3-4 ve 5 yıldız kategorisinde 50’ye yakın otel açılması planlanıyor. Makyol İnşaat, Etiler’de yaptığı ve işletmesini Starwood Hotels & Resorts bünyesindeki Le Meridien’in üstlendiği otel için 400 kişilik istihdam sağlayacak. Makyol yetkilileri otelin yönetici kademesinden housekeepinge kadar tüm kademeleri için eleman alınacağını belirtti. Otele yapılacak başvurular şirketin internet adresi üzerinden kabul edilecek.

Dedeman da istihdam atağında

Bugüne kadar bünyesindeki 12 bin otelde 2 bin 900 kişiye istihdam sağlayan Dedeman Hotels, 2011 sonuna kadar Dedeman Edirne ve Zonguldak otellerini de bünyesine katarak 350 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Dedeman Pazarlama Müdürü Bülent Kayapehlivan, yurtdışında gerçekleşecek projelerle birlikte bu istihdamın bin kişiyi bulmasını hedeflediklerini açıklıyor. Kayapehlivan, her otelin işletmesinde genel müdürden operasyon birimlerine kadar değişik pozisyonlarda çalışan ihtiyacı olduğunu söyleyerek tüm departmanlarda görev alacak çalışanları bünyelerine katacaklarını ifade ediyor.

Rixos istihdamı yüzde 40 artıracak

Antalya merkezli olarak 2000 yılında kurulan Rixos Hotels ise bu yıl 2 bine yakın kişiyi işe almayı planlıyor. Türkiye’nin yanı sıra Hırvatistan, Kazakistan, Ukrayna ve Libya’da 7 lüks resort ve 5 şehir oteliyle hizmet veren grubun İnsan Kaynaklarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Yasemin Akad, 2011 yılında yurtdışı ve yurtiçinde bünyelerine katacakları Rixos Downtown Antalya otelleriyle birlikte mevcut istihdam sayısında yaklaşık yüzde 40 oranında artış yapmayı hedeflediklerini söylüyor.

Antyapı’dan İstanbul ağırlıklı istihdam

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Ant Yapı bu sene açacağı Anthill bünyesinde otel olarak da hizmet verecek Fraser Hospitality, Ümraniye’de açacağı Radisson Blu ve Alaçatı’da açacağı butik otel ile turizm sektöründe de hedeflerini büyüttü. Ant Yapı yetkilileri Alaçatı’da açacakları butik otelde 35, Bomonti’de yer alan Anthill projesi içinde otel hizmeti verecek Fraser Hospitality kapsamında 120, Radisson Blu otelinde ise 200 kişi olmak üzere 355 kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını belirtiyorlar.

Doğu’da turizm istihdamı artıyor

İstanbul ve Antalya’nın yanı sıra Anadolu’da yapılan yatırımlar da sadece zincir sayısını artırmak isteyen uluslararası markaları değil yerli markaları da cezbediyor. Elit Otelleri Van’da açacağı otelinde 170 kişiye istihdam sağlayacak. Grup bu sene İstanbul Maltepe’de inşaatına başlayacağı otelinde ise 2013 yılından itibaren 300 kişiye yakın eleman almayı planlıyor. Grup yeni şehirler için de çalışmalar yapıyor.

Eleman kalitesi için turizmin 12 aya yayılması şart

Turizm çalışanlarının en büyük dezavantajını sezonluk çalışma düzeni oluşturuyor. Türkiye genelinde turizmin henüz 12 aya yayılamaması nedeniyle özellikle Antalya ve Ege Bölgesi’ndeki bazı oteller 12 ay açık kalmak yerine sadece sezonda açık kalıyor. Oteller kapandığında ise çalışanlar tekrar iş aramaya başlıyor. INKAY’dan Talat Kanbir, turizm çalışanlarının otellerin kapandığı dönemde işsizlik sigortasından yararlanamamasının en büyük dezavantajı oluşturduğu görüşünde. Sezon sonu oteli kapanan kişi başka iş aramak durumunda kalıyor. Böylece kaliteli istihdam başka bir alanda çalışmaya başlıyor. Otel yeniden açıldığında ise bazı elemanlar farklı işler bulduğu için yeni istihdama yöneliyor. Bu da çalışan kalitesini düşüren bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Ancak son yıllarda Antalya’daki büyük 5 yıldızlı oteller turizmi 12 aya yayabilecek alternatif turizm çeşitleri ile otellerini tüm yıl boyunca açık tutarak mevcut kaliteli istihdamlarını kaydetmemeye yönelik bir model izliyor. Lykia World Grubu’ndan Zeynep Silahtaroğlu ise bunu Antalya’da başarılabilseler de turizm sezonun daha kısa olduğu Ege’de daha çok zorlandıklarını söylüyor. Ancak Silahtaroğlu Fethiye’deki Lykia World otelinde sezonu mart başında açıp kasım ayının sonunda kapatarak sezonu 9 aya kadar uzatmayı başarabildiklerini kaydediyor.

SABAH – İŞ’TE İNSAN