202 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

İş Dünyası
Raporda, küresel işsizlik oranının 2013 yılında yüzde 6,2’ye yükseleceği, 2008-2009 yıllarındaki küresel finansal krizden bu yana 50 milyon kadar kişinin işinden olduğu belirtilerek, ”Bazı...
EMOJİLE

Raporda, küresel işsizlik oranının 2013 yılında yüzde 6,2’ye yükseleceği, 2008-2009 yıllarındaki küresel finansal krizden bu yana 50 milyon kadar kişinin işinden olduğu belirtilerek, ”Bazı bölgelerde ekonomik büyüme yeniden başlama belirtileri vermesine rağmen, küresel istihdam alarm veriyor ve yakın vadede iyileşme işaretleri görünmüyor” denildi.

Küresel istihdamın, küresel ekonominin büyümesinin yavaşlaması ve çalışma gücüne daha fazla kişinin dahil olması nedeniyle muhtemelen giderek kötüleşeceği uyarısında bulunulan raporda, ”Avrupa’da istihdam durumunun kötüleştiğine ve diğer birçok ülkede uzun süre iyileşmeyeceğine” işaret edilerek, geçen yıl istihdam piyasalarının küresel ekonominin yavaşlamasından etkilendiği belirtildi.

Küresel finansal krizin çıktığı 2008 yılından sonra istihdam piyasalarında iyileşmenin tam olarak sağlanamadığı ve kriz öncesi durumla karşılaştırıldığında hala 50 milyon kadar istihdam açığı olduğu vurgulanan raporda, ”Gelecek birkaç yılda mevcut istihdam açığını kapatmak ve bu sürede istihdam piyasasına girmesi beklenen 80 milyondan fazla kişiye istihdam sağlamak için küresel ekonominin yeteri kadar hızlı büyümesi mümkün görünmüyor” ifadesi kullanıldı.

Bu durumun, 2010 yılında bu yana ülkelerin üçte ikisinde işsizlik oranının arttığı Avrupa’da özellikle kaygı verici olduğu, ancak Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde istihdam piyasasında düzelmenin geciktiği kaydedilen raporda, Çin’de olduğu gibi diğer yerlerde çalışma yaşındaki nüfusun daha iyi eğitimi, büyüme ihtiyaçları bakımından istihdam kazanımlarının zayıfladığı, istihdam açığının Arap bölgesi ve Afrika’nın büyük bölümünde istihdam açığının kronik hale geldiğine dikkat çekildi.

”Küresel istihdam krizi yeni daha yapısal bir döneme girdi”

Raporda, ”Küresel istihdam krizi yeni daha yapısal bir döneme girdi. Bu normal istihdam yavaşlaması değil. Küresel krizin ardından istihdam piyasası dengesizlikleri daha yapısal hale geldi ve bu yüzden sorunu çözmek daha zor. Uzun süredir işsiz olan kesimler gibi belirli gruplar istihdam piyasasının dışında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu, söz konusu grupların güçlü toparlanma olsa bile yeni iş bulma olanağı ele geçiremeyecekleri anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

Gelişmiş ekonomilerde, gönülsüz yarı zamanlı istihdam ve geçici istihdamın arttığı, kayıt dışı istihdamın payının yüksek kaldığı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinde yüzde 40’ın üzerinde olduğu vurgulanan raporda, kadınların ve gençlerin işsizlik ve iş riskinden orantısız etkilendiği, özellikle genç işsizlerin oranının gelişmiş ülkelerde yüzde 80 ve gelişmekte olan ülkelerde üçte iki yükseldiğine işaret edildi.

Raporda, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika’da sosyal ayaklanma riskinin arttığı, istihdamın bir nebze toparlandığı Latin Amerika’da ise sosyal ayaklanma riskinin azaldığı kaydedildi.

”Gelişmiş ekonomilerdeki tasarruf önlemleri istihdama zarar verdi”

ILO, ”öncelikle Avrupa’da olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki tasarruf önlemlerinin istihdama zarar verdiğini” vurguladı.

Raporda, özellikle Güney Avrupa’daki ülkeler dahil tasarruf önlemleri alan ve düzenlemelerin ortadan kaldırıldığı ülkelerde ekonomik ve istihdam büyümesinni kötüleşmeye devam ettiği, önlemlerin ayrıca mali pozisyonları iyileştirmede başarısız olduğu ifade edildi.

Tasarruf önlemlerinin gerçekte, zayıf ekonomik büyüme, kırılganlığın artması, kredi daha da daralmasına sebebiyet veren banka bilançolarının kötüleşmesi, düşük yatırım ve nihayetinde daha fazla kişinin işini kaybetmesiyle sonuçladığına dikkat çekilen raporda, ”İronik olarak, bu hükümet bütçelerini ters etkiledi, bu sebeple daha fazla tasarruf önlemli talebi artıyor. Gerçekte aktif olarak tasarruf politikaları izleyen ülkelerde mali açıklarda düşük seviyede iyileşme oldu” denildi.

ILO, izlenen politikada değişiklik olmadığı sürece Avrupa’da istihdam piyasasının 2016 yılı sonuna kadar bastırılmış kalmaya devam edeceği ve ekonomik büyümenin daha fazla yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.

Birçok Avro Bölgesi ülkesinde mali tasarrufun istihdam krizini derinleştirdiği ve hatta Avrupa’da diğer bir resesyona yol açabileceğine dikkat çekildi.

Gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini azaltmak için sosyal koruma programları kamu yatırımlarına, gelişmiş ülkelerde ise özellikle gençler olmak üzere işsiz kişilerin yeni iş bulmada eşit destek almasının sağlanılmasına odaklanılması gerektiği bildirildi.

Ahaber