2015’te 74 bin yeni memur alınacak

İş Dünyası
Hükümet 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıkladı, 2014 hedeflerini ise revize etti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomi yönetimindeki bakanlarla birlikte açı...
EMOJİLE

Hükümet 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıkladı, 2014 hedeflerini ise revize etti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomi yönetimindeki bakanlarla birlikte açıkladığı OVP’ye göre bu yıl sonunda 25.8 milyon olarak tahmin edilen istihdam 2017 sonunda 27.6 milyona ulaşacak. Böylece hükümet 3 yılda 1.8 milyon kişiyi daha iş sahibi yapmayı hedefliyor. Şayet bu hedef tutarsa 3 yılın sonunda işsizlik yüzde 9.1’e inecek.

Kişi başı gelir 1.682 $ artacak

Star’ın haberine göre OVP’de kişi başına gelirin ise bin 682 dolar artışla 2017’de 12 bin 229 dolara çıkması öngörülüyor. Bu durumda Türk ekonomisi 3 yılın sonunda 2.3 trilyon liralık bir ekonomi olacak. Yeni OVP’de 2014 yıl sonu için öngörülen yüzde 4’lük büyüme ise yüzde 3.3’e indirildi. 2015 yılı büyüme tahmini de yüzde 5’ten 4.7e çekilirken, 2016 ve 2017 yılları içinse yüzde 5’er büyüme hedefledi. 2014 yılı için daha önce yüzde 5.3 olarak belirlenen enflasyon tahmini de yüzde 9.4’e yükseltildi. 2015 enflasyon tahmini de yüzde 6.3’e revize edilirken 2016 ve 2017 yılları için de yüzde 5 enflasyon konuldu.

Bu yıl başında uygulanan iç talebi ve ithalatı sınırlayıcı önlemler nedeniyle yüzlerin güldüğü cari açıkta ise aşağı yönlü revizyon yapıldı. 2014 için yüzde 6.1 olarak öngörülen cari açığın yıl sonunda yüzde 5.7’ye gerileyeceği tahmin edildi. 2015 ve 2016 yılı için cari açık tahminleri de yüzde 5.4’e indirildi.

Cari açık artık öncelik değil

Babacan da düzenlediği basın toplantısında bu konuya dikkat çekerek “Bugün itibariyle baktığımızda yüzde 5.7’lik bir cari açık iyi bir rakam. Beklediğimizin 0.7 puan daha altında” dedi. Babacan bu yüzden OVP’de önceliğin artık cari işlemler açığı yerine enflasyonu düşürmeye verildiğini söyledi. Para politikasını desteklemek amacıyla maliye politikasında da sıkı duruşun devam edeceğini söyleyen Babacan 2017 yılında merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının 0.3 gibi bir rakam olmasını öngördüklerinin altını çizdi. Babacan “2017 itibariyle neredeyse denk bütçe hedefi görüyorsunuz” dedi. Önümüzdeki 3 yılın en önemli konusunun yapısal reformlar olduğunu da söyleyen Babacan programda yurtiçi tasarrufların artırılmasını öngördüklerini de anlattı. Babacan, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin, iddialı ama 2008-2009 krizinden sonra dünyanın ekonomik büyümesi ve dünyanın ticaret ile ilgili beklentilerin aşağı doğru revize edilmesine rağmen hala ulaşılabilir hedef olduğunu söyledi.

25 AYRI DÖNÜŞÜM PROGRAMI BAŞLIYOR

Babacan’ın verdiği bilgiye göre önümüzdeki dönemde yapısal reformlar sürecek. Toplantıda yapısal reformlar ‘geleceğe yönelik en önemli konu’ olarak lanse edildi. Buna göre önümüzdeki dönemde yenilikçi üretim yapısına dönüşüm hedefleniyor. Öncelikli dönüşüm programı 25 adet başlık ve toplam 1.250 eylemden oluşuyor. Ancak 25 konudan sadece 7’si için takvim belirlendi. Babacan’ın açıkladığı OVP’de belirtilen “10. Kalkınma Programı Dönüşüm Programları’ şunlar:

– Üretimde verimliliğin artırılması

– İthalat olan bağımlılığın azaltılması.

– Yurtiçi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi.

– İstanbul uluslararası finans merkezi.

– Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi.

– Kamu gelirlerinin kalitesinin artırılması.

– İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi.

– İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi

– Kayıt dışı ekonominin azaltılması

– İstatistiki bilgi altyapısını geliştirme

– Öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme.

– Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim.

– Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi.

– Enerji Verimliliğinin geliştirilmesi.

– Tarımda su kullanımının Etkinleştirilmesi.

– Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm.

– Sağlık turizminin geliştirilmesi.

– Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm.

– Temel ve mesleki becerileri geliştirme.

– Nitelikli insan gücü için çekim merkezi.

– Sağlıklı yaşam ve hareketlilik.

– Ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması.

– Yerelde kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi.

– Rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm.

– Kalkınma için uluslararası işbirliği altyapısının geliştirilmesi.

Allah bereketini veriyor

Türkiye’nin insani yardımlarda Amerika ve İngiltere’nin ardından üçüncü büyük ülke konumunda olduğunu belirten Babacan, bakıldığında merkezi hükümet bütçesinin belirlenen hedeften daha iyi bir sonuçla bittiğini söyledi. Babacan “9 milyar daha iyi bir noktadayız. Bu kadar harcama yapmamıza rağmen Allah bereketini veriyor” dedi. Babacan önceki gece yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine de herkesin Türkiye’deki istikrar ve huzura sahip çıkması gerektiğini söyledi.

BDDK Başkanı için dua ediyoruz

Başbakan Yardımcısı Babacan, BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in sağlık durumu nedeniyle istifa edip etmeyeceği sorusuna, “Yaklaşık 10 gün önce başarılı bir operasyon geçirdi. Şu anda ikinci başkan kendisine vekalet ediyor. En kısa sürede sağlığına kavuşup görevinin başına dönmesi için dua ediyoruz” yanıtını verdi. Babacan, bazı bankalar hakkında yayılan söylentiler ve yapılan haberlerle ilgili olarak “Sosyal medyada orada burada çıkan söylentilere itibar etmeyin” dedi.

2015’te 74 bin yeni memur alınacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılında kamuya kaç yeni memur alınacağına ilişkin bir soru üzerine, 2014 yılında 74 bin memur alınmasının planlandığını ancak ilave öğretmen ihtiyacı nedeniyle bu rakamın 104 bine çıktığını söyledi. 2015 yılında ise cari açık kontrolü için kamuya sadece 74 bin yeni memur alınacağını söyledi. Maliye Bakanı Şimşek, özellikle son günlerde yaşanan bölgesel problemlerin savunma harcamalarını artırıp bütçe açısından OVP hedeflerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, mali disiplinin sürdürüleceğini söyledi. Bakan Şimşek, “2015’te de eğitim en büyük harcama kalemimiz olmaya devam edecek. Bunu sağlık, daha sonra da sosyal güvenlik takip edecek. Savunma, güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmüyoruz” dedi. Şimşek, özelleştirme gelirlerine ilişkin soruyu yanıtlarken, bu yıl için 6.8 milyar liralık, 2015 için 8.7 milyar lira, 2016 içinde 6.8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngördüklerini, gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme gelirini neredeyse garanti altına aldıklarına işaret etti.

Kimliği olan Suriyeli iş bulacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilip verilmeyeceğine dair bir soru üzerine ilgili kişinin pasaportu veya oturma izni varsa bu kimselere çalışma izni verilmesi konusunda sorun yaşanmadığını söyledi. Çelik “Yayınlanacak ikincil mevzuat çerçevesinde Suriye’den gelen misafirlerimize kendilerini tanımlayacak bir kimlik verilecek. Bunların istihdamı bir ölçüde gerçekleşmiş olacak. Çalışma imkanını elde etmiş olacaklar” dedi.

Yerli oto 2020’den önce yolda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise yerli otomobil üretimine ilişkin bir soruya yanıt verirken, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini dile getirdi. Yerli otomobilin en önemli çalışma alanlarından olduğuna işaret eden Işık, “Bence Türkiye, içten yanmalı motor teknolojisine dayalı otomobil üretiminde treni kaçırdı. Ama geleceğin teknolojisi elektrikli otomobiller üzerinde yoğun bir çalışma yapıyoruz” dedi.