2014 YDS dil tazminatı ücretleri

İş Dünyası
Devlet memurlarına ve çeşitli personel kanunlarına göre görev yapan kamu görevlilerine, yabancı dil bilgi seviyelerine ve görevleri sırasında yabancı dil bilgilerinden yararlanma durumuna göre Yabancı...
EMOJİLE

Devlet memurlarına ve çeşitli personel kanunlarına göre görev yapan kamu görevlilerine, yabancı dil bilgi seviyelerine ve görevleri sırasında yabancı dil bilgilerinden yararlanma durumuna göre Yabancı Dil Tazminatı ödeniyor. 

Yabancı dil bilgi seviyesinin belirlenmesi

Akademikpersonel.org internet sitesinde yer alan habere göre, Yabancı Dil Tazminatı ödenmesinde esas alınan dil bilgi seviyesi, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarına göre belirleniyor.

YDS Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için (Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir kez olmak üzere) yılda iki kez; diğer diller için ise (Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde) yılda bir kez yapılıyor.

Adayların, bu sınavlarda alacakları puanlara göre yabancı dil bilgisi seviyeleri;

**90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesinde,

**80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde,

**70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde,

**60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde,

**50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesinde

kabul edilmektedir.

Yabancı dil tazminatı

Yabancı dil seviye tespit sınavı sonucuna göre, her bir dil için;

-(A) düzeyinde başarılı olanlara 1500,

-(B) düzeyinde başarılı olanlara 600,

-(C) düzeyinde başarılı olanlara 300

gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere belirlenecek miktarlarda aylık Yabancı Dil Tazminatı ödeniyor.

Aynı dil için birden fazla sınava katılanlara ise, en yüksek seviye esas alınarak yabancı dil tazminatı ödenir. 

Bir sınav sonucuna dayanılarak 5 yıl süreyle yabancı dil tazminatı ödenmektedir. Bu sürenin bitiminden önce yeniden sınavla dil seviyesi belirlenmemiş olanların yabancı dil seviyeleri, 5 yılın sonunda bir alt düzeye inmiş sayılır ve (C) düzeyine göre tazminat alanların yabancı dil tazminatları ise kesilir.

Tazminat ödenen yabancı diller

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dilleri için tazminat ödenebilmektedir.

Ödenecek Yabancı Dil Tazminatı miktarı

Yürürlükte bulunan Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslarda, yabancı dil bilgi seviyelerine göre kamu personeli hakkında uygulanacak Yabancı Dil Tazminatı Gösterge rakamları belirlenmiştir.

Belirlenen gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarlar ise, ilgililere her ay aylıklarıyla birlikte Yabancı Dil Tazminatı olarak ödenmektedir. Bu tazminat miktarından sadece Damga Vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Yabancı dil bilgisinden yararlanılan personel

Personelin yabancı dil bilgisinden görevinde yararlanıp yararlanmadığı, kurum ita amirleri tarafından verilecek bir onayla belirlenir.

Ancak, hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, Daire Başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (TSK’da yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmen kadrosuna atanmış olanlar ile mütercim ve tercümanlar için ayrıca bir onay alınmasına gerek bulunmaksızın yabancı dil bilgisinden görevlerinde yararlanıldığı kabul edilir.