16 bin lira ver, aşçı yerine paspasçı ol

İş Dünyası
Son dönemde aşçılar arasında diplomalı ve alaylı tartışması yaşanıyor. Şeflerin 10 bin lira kazandığı düşüncesi ve mesleğin popülerliği nedeniyle iş garantisi vaadeden onlarca aşçılık okulu açıldı. Ye...
EMOJİLE

Son dönemde aşçılar arasında diplomalı ve alaylı tartışması yaşanıyor. Şeflerin 10 bin lira kazandığı düşüncesi ve mesleğin popülerliği nedeniyle iş garantisi vaadeden onlarca aşçılık okulu açıldı. Yeni Şafak’ın haberine göre 6 ila 8 ay arasında eğitim veren bu kurumların fiyatı 16 bin liraya kadar çıkıyor. Benzer şekilde, üniversiteler gastronomi bölümü açıyor. Hatta internetteki fırsat sitelerinden şeflik eğitimi satın alabilirsiniz.

MUTFAKTA KAVGA VAR

Hal böyle olunca, yıllarını mesleğe vermiş ve usta-çırak terbiyesiyle yetişmiş isimler, piyasadaki aşçı enflasyonundan şikayetçi. Diplomasını alan herkesin kendini şef ilan etmesiyle, çırak bulamadıklarını söyleyen ustalar, bu okullardan mezun olanların sanıldığı gibi iyi maaşla çalışamadıklarını dile getirdi. Mezunlar, 2 bin lira gibi ücretlerle kendine iş bulabilirken, bazılarının kariyeri paspasçılık oluyor. Yani mutfakta işler sizin düşündüğünüzden biraz farklı.

10 BİN LİRALIK İŞ YALAN

Kitapları 5 dilde 50 ülkede yayınlanan Şef Ömür Akkor, 10 bin lira kazanma düşüncesiyle alınan eğitimlerin bu meslek için yeterli olmadığını söyledi. ‘Aşçılık, daha fazlasıdır. Asıl önemli olan yemeğini satmak ve pazarlamaktır’ diyen Akkor, okulların kişilere ancak bir bakış açısını sunabileceğini belirtiyor.

ŞEF ENFLASYONU YAŞANIYOR

Ömür şef, piyasadaki aşçı enflasyonunu şu sözlerle eleştirdi: ‘Kimse alınmasın ama ben yeni mezun birine iş değil stajyerlik bile vermem, profesyonel mutfakta işler farklı. Hatta onların bize ücret ödemesi lazım. Bilgimizi ve zamanımızı paylaşacağız, yetiştireceğiz. ‘İtalyan, Fransız mutfağı biliyorum’ diyor, ama bulgur pilavı yap dediğinde kalıyor. Gerisini siz düşünün.’ Ömür şefin bu işi düşünenlere tarifi ise şöyle: ‘Maliyet, sunum, süre, malzeme gibi onlarca unsuru aynı anda düşünüp uygulayacaksın, iyi bir araştırmacı olacaksın. Pişireceksin, öğrendikçe daha çok pişeceksin.’

‘TERZİ AŞÇILAR’ PİYASADA

18 yıldır piyasada olan ülkemizi yurt dışında temsil eden Rüzgar Sünbül, bu okullardan mezun olanları ‘Terzi Aşçısı’ olarak tanımlıyor ve sebebini şöyle açıklıyor: ‘Önlüklerine ‘Şef Mehmet’ yazdırmak için okuyorlar. Düşünün ünlü bir restoran yeni mezuna neden iş verecek? Öyle bir dünya yok. Mutfağa geliyor, işi anlatmaya çalışıyorsun, ‘Hayır biz böyle öğrenmedik’ diyor. 2 bin liraya çalıştırılıyorlar. Mutfağa uyum sağlayamayan ya paspasçı oluyor ya da patates soyuyor. Maalesef durum bu.’ Sünbül, okulların ancak 4 tanesinin iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Mesleğin kapıları herkese açık

Ulaştığımız okullar ise iş garantisinden ziyade, stajyerlik döneminden itibaren adayların iş bulma şanslarının olduğunu belirtti Bazı aşçılık okulları, kariyerin ve kazançların kişinin kendisiyle ilgili olduğunu paylaştı. Ortalama bir aşçının kazancının 4 bin liradan başladığını dile getiren, Özgür Özkan (Özgür şef), ‘Gıda sektörü geliştikçe, yetişmiş personel açığı oluşuyor. Bu mesleğe her yaşta başlanabilir. Yeter ki heyecan ve azim olsun Emeğini, vaktini ve parasını bu tür kurumlarda harcayan, mesleği yapmak isteyenlere kapımız açık’ diyor.

15 bin liralık okullara dikkat

Rüzgar şef, 10 ila 16 bin arasında kayıt olunan aşçılık okullarının iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Yemek işini bilmeyen birçok girişimcinin restoran açmasıyla sektörde şef ihtiyacının doğduğunu belirten Rüzgar Sünbül, ‘Girişimci, bir şefe 8 bin lira vermek yerine onun yerine diplomalı 3 bine razı olacak 2 kişi alırım diye düşünüyor. Sonra da neden iflas ettiğini düşünüyor’ dedi.

İmam hatipten mutfağa

Küçük yaşta, dayısından öğrendiği mesleği sürdüren ve yemek şirketi sahibi, Ahmet Engin Çetin, ‘Mutfağa ne kadar erken girersen, ustandan ne kadar fırça yersen o kadar çok şey öğrenirsin’ diyor. Ahmet şef, çırak bulamadıklarını belirterek, ekliyor: ‘Ustayı çalıştıran çıraktır, yani onsuz usta değilsiniz. En çok yorulandır. Okullar ise ancak çırak yetiştirebilir.’

12 SAAT AYAKTASIN

İmam Hatip mezunu Çetin, piyasadaki fiyatları şöyle özetledi: ‘Normal aşçı, 2 bin TL, aşçıbaşı yardımcısı 4 bin, aşçıbaşı 10 bin TL alır.’ Ahmet şef, haberin tuzunu eklemeyi unutmuyor: ‘Dikkat ederseniz ‘Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayacak’ yazan iş ilanları vardır. 12 saatten fazla ayak üstünde çalışacaksın anlamına gelir. Fazla mesain ise verilmez.’

Anne yemeği gibisi yok arkadaş

Dumanı üstündeyken sadede gelelim, birinin acelesi var mazur görün. Biz, naçizane tarifi verdik. Aşçı adayları, hayallerine olduğu kadar şeflerin uyarılarına da kulak vermeli sanki. Malzemeden kaçınmadık, zorlukları ve rakamları dillendirdik, halden anlayıp iki tarafa da hak verdik. Elimizin lezzetini evellallah sevgimizi de kattık. Şimdiden afiyet olsun. Herkesin gönlü olduysa biraz erken kaçalım bu hafta. Annemiz gelmiş ziyarete. Gidip, ‘Bak bunu da Neşe teyzen gönderdi, doymadıysan söyle, oğlum’ dayatması eşliğinde anne yemeği’ yiyelim.