Umre nasıl yapılır?

İslam
Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, ‘Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama gire-rek Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve ar...
EMOJİLE

Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, ‘Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama gire-rek Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş
olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet’demektir.

Umrenin farzları

Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür. Vacipleri ise sa’y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır. Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir. Bazı âlimler farz
olduğunu söylemişlerdir.

Umrenin zamanı

Umre için belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir. Ancak, Arefe günü sabahından Kurban bayramının dördüncü günü akşamına kadar yapılması mekruh görülmüştür.

Umrenin fazileti

Umrenin faziletine ilişkin bazı hadis-i şerifler vardır. Bunlardan ikisinin anlamı şöyledir:

“Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler.”
“Ramazan’da yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir.”

İhram nasıl giyilir?

Erkekler, önce dış elbiselerini çıkartıp, vücudun belinden alt kısmını örtecek olan ihram elbisesini düşmeyecek şekilde bağlar. Sonra iç giysilerini de çıkartıp vücudun üst kısmını örtecek olan ihram elbisesini omuzlarından aşağı doğru örterler. Ayaklarına ise terlik giyerler. İsterlerse bellerine ihramı tutacak bir kemer bağlayabilirler. Böylece bu iki parça ihram elbisesi dışında vücutlarında hiçbir giysi kalmaz. Başları açık ve ayakları da çorapsız olur. Saat, gözlük, yüzük, kemer, çanta ve benzeri şeyler, aksesuar türünden olduğu için vücuda takılı veya asılı olmasında bir mahzur yoktur.

Kadınlar ise renk ve model şartı olmaksızın, el ve yüzleri dışında bedenlerinin tamamını vücut hatlarını belirtmeyecek şekilde örten ve ziynet görüntüsü içermeyen elbiselerini giyerler. Başörtüsü ve ayak giysileri de her zaman giydikleri şekilde olur.

İhram elbiseleri giyildikten sonra iki rekât ihram namazı kılınır. İhram namazına niyet şu şekilde yapılır: "Niyet ettim Allah rızası için ihram namazını kılmaya." İhram namazı iki rekâttır ve aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bilenler birinci rekâtında Kafirun (Kul ya eyyühel kâfirun), ikinci rekâtında ise İhlas (Kulhuvallu ehad) surelerini okurlar. Namazdan sonra ise, "Niyet ettim ya Rabbi, senin rızan için umre yapmaya. Allah’ım umreyi bana kolay kıl ve umremi kabul eyle." şeklinde umreye niyet edilir.

Niyetten sonra, "Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek." diyerek telbiye getirilir.

Kabe nasıl tavaf edilir?

Mekke’ye varıldığında Kâbe ilk görüldüğü an bir müddet dua edilir. Malumunuz Efendimizin ifadesiyle Kâbe ilk görüldüğünde yapılan dualar makbuldür. Daha sonra Hacerü’l-esved’e doğru yaklaşılır ve, "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için umre tavafını yapmaya. Tavafı bana kolay kıl ve kabul eyle" şeklinde niyet edilir.

Ardından Hacerü’l-esved’in hizasından tavafa başlanılır. Tavafa başlamadan önce Hacerü’l-esved’in tam hizasına gelindiğinde istilam yapılır. Hacerü’l-Esved’in öpülmesi izdiham sebebiyle mümkün olmazsa -ki genelde mümkün olmamaktadır- istilam edilir. İstilamda, uzaktan avuçların içi Kâbe’ye çevrilerek eller kulaklar hizasına kadar kaldırılarak "Bismillahi Allahu Ekber" denilerek karşıdan işaretle hacerü’l-esved selamlanır, selamlamadan sonra da sağ elin içi öpülür.

Bu şekilde her defasında hacerü’l-esved’i selamlayarak Kâbe’nin etrafında yedi defa dönülür. Tavaf esnasında tavaf duaları okunacağı gibi bağımsız dualar da okunabilir. Önemli olan orada tavaf alanında dünyevi duygu ve düşüncelere kapılmadan İslam âlemi, ülkemiz, sevdiklerimiz, kendimiz ve tüm insanlık için dua etmektir. Erkekler ilk üç dönüşte ihramlarının sağ omuzlarını örten kısmını açarlar. Üçüncü dönüşten sonra ise kapatırlar.

Sa’y nasıl yapılır?

Tavafımızı bitirdikten sonra, "Niyet ettim Allah rızası için tavaf namazını kılmaya" şeklinde niyet ederek iki rekât tavaf namazı kılınır. Namazın bitiminden sonra kana kana zemzem içilir.
Daha sonra sa’y yapmak üzere Safa tepesine çıkılır. Niyet edilir. Safa tepesinden Merve tepesine, Merve tepesinden de Safa tepesine gelirken yeşil olarak işaretli olan direklerin arasında erkekler biraz daha koşar adımlarla ilerlerler. Bayanlar ise yürümelerini biraz daha hızlandırmalılar. Dört gidiş ve üç gelişten ibaret olan sa’y, Merve tepesinde sona erer. Daha sonra saç tıraşının ardından umre tamamlanmış olur.

Umreye giderken yanıma hangi eşyaları alayım?

Umreye gidecek olan kardeşlerimizin en çok sordukları sorulardan birisidir bu soru. Biz aşağıda umre seyahati esnasında en fazla ihtiyaç duyulacak belli başlı eşyaları sıralamak istiyoruz:

1. Ayakkabı: Umre ziyaretinde en önemli eşyalardan birisi sandalet türü ayakkabıdır. Zira umrede en çok yapılan hareket yürümektir. Bu nedenle iyi bir ayakkabı temin edin. İhramlı olarak giyilecek ayakkabının burun ve topuk kısmının açık olması gerekir. Ayakkabının altı yumuşak lastik, ayağın bastığı yüzeyin de yumuşak, ayakkabının içi ve dışının deri olması ve arka bağının lastikli (kolay giyilip çıkarılması açısından) olması tavsiye edilir. Ayrıca ayakkabının daha önceden giyilmiş ve ayağın ayakkabıya alışmış olması önemlidir. Çünkü ilk giyilen ayakkabı alışma yönünden problem çıkarabilir.

2. Güneş gözlüğü: Yanınıza iyi bir güneş gözlüğü alın. Bu şekilde yoğun güneş ışığından daha az etkilenirsiniz.

3. Seccade: Seccade her zaman yanımızda olması gereken ekipmandır. Zira mescitte yer bulunamaması ve zeminin soğuk olması durumlarında gerekli. Hafif ve ince olması önemli.

4. Hafif sırt çantası: Kâbe’ye ve Mescid-i Nebevi’ye gidişte içine seccade, Kur’an-ı Kerim, aperatiflerin ve mescitlerin içinde ayakkabı ve terliklerin konulabileceği çantadır. Çok hafif ve omuzda değil de sırtta taşınabilir olması kullanma rahatlığı sağlayacaktır.

5. Hırka: Medine, Mekke’ye nazaran daha soğuk oluyor. Bu nedenle Medine’de ve diğer soğuk yerlerde kullanmak üzere hırka almakta fayda vardır.

6. Tavaf tesbihi: 7 şavt bir tavaf sayılacağından şavtları saymak için 7 boncuklu tesbihe ihtiyaç duyabilirsiniz.

7. İlaçlarınız: Düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa onları yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca topuklarınız çatlayabilir. Topuk çatlamasını önlemek veya çatlayan topuklarınız için topuk kremi de alabilirsiniz.

8. Pudra ve pişik kremi: Sıcakta terleme sebebiyle etkilenen kısımlara sürmek için gerekir.

9. Mest: Özellikle bayanlar için abdest almada kolaylık sağlaması açısından gerekebilir.

Diyanet.gov.tr
Bugün.com.tr