Din dersi öğretmeni nasıl olmalı?

İslam
İşte Ali Demirel’in yazısından önemli noktalar… Din dersi öğretmeni nasıl olmalı?Çocuklarımız, dinimizi okuyarak öğrenmekten ziyade dinleyerek ve görerek öğreniyorlar. Tıpkı bizim gibi. Bu...
EMOJİLE

İşte Ali Demirel’in yazısından önemli noktalar…

Din dersi öğretmeni nasıl olmalı?Çocuklarımız, dinimizi okuyarak öğrenmekten ziyade dinleyerek ve görerek öğreniyorlar. Tıpkı bizim gibi. Bu noktada din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine çok önemli vazifeler düşüyor. Peki bir din dersi öğretmeni nasıl olmalı? Hangi hususlara dikkat etmeli.

Ortaokul yıllarıma gittiğimde ismi aklımda kalan iki-üç öğretmenimden birisi din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenim. Peygamber Efendimizi ve sahabeyi anlatırken dolan gözlerini nasıl unuturum. Bize Allah ve Resulü’nü o sevdirmişti. Bunun tam tersi örnekler de yok değil tabii. Din dersi öğretmeni yüzünden dine küsen ve daha sonrasında dine karşı cephe alan insanlar da oldu. O yüzden din dersi öğretmeni çok önemli. Peki bir din dersi öğretmeni nasıl olmalı? Bu haftaki yazımızı bu konuya ayıralım istedik.

Her şeyden önce ilköğretim seviyesinde din ve ahlâk bilgisi öğretimi yapacak öğretmenin ahlâkî değerlerimizi benimsetmeye çalışırken öğrencilerin içinde yaşadıkları aile ve çevrenin ekonomik, kültürel, sosyal, ahlâkî ve dinî yapısını mutlaka dikkate almalı. Öğretmen bir durum tespiti ve değerlendirmesi yaparak, öğrenciler nelere karşı ilgi duyuyorlar, nelere ilgisizler, toplumun değer yargıları nelerdir ve öğrencilere nasıl ve ne oranda yansımıştır(…) türünden soruların cevaplarını bilmeli.

Eğer öğretmen öğrencilerde iyiye, doğruya, gerçeklere karşı ilgi ve istek belirlemişse, onları ödüllerle daha da geliştirmeye çalışmalı. Eğer eğilimleri olumsuz tavır ve davranışlara doğru ise, o zaman da bunları yok edecek ve onların yerine daha iyilerini koyabilecek yöntemleri ve çareleri araştırmalı. Bunun içinde şu yollara ve yöntemlere başvurulabilir:

Örnekleme yoluna gidilmeli

1. Sevilen ve beğenilen davranışlardan başlamalı. Her insan iyi ve güzel olanı sever. Bütün güzel ahlâkî ilkeler böylece sevdirilebilir. Konu anlatılırken zaman zaman öğrencilerin takdire değer davranışları örnek verilerek teşvik edilmeli.

2. Kötü davranışların her şeyden önce kişinin kendisine zararları nelerdir? Bunun yerine iyi davranışları yararları nelerdir? Karşılaştırılarak örneklerle anlatılabilir. Bu, öğrencilerin kendilerine faydalı olan şeyleri seçmelerini sağlayacaktır.

3. Suça ve günaha eğilimleri olan, fena hal ve hareketleri görülen öğrencilere “Beyinsiz, geri zekâlı, senden adam olmaz” vb. gibi sözler yerine, önce ve özellikle “Kendine acımıyor musun, sana yazık değil mi, sana yakışır mı” gibi olumlu hitaplar kullanmak daha uygundur. Önemli olan yanlış hal ve hareketlerin kendilerine zararı olduğunun öğrencilere fark ettirilmesidir.

4. Öğrencileri düşünmeye; iyiyi, güzeli bulup ortaya çıkarmaya motive etmeli, bunun zevkini ve neşesini uyandırmalı. Bunun için hikâyeler, kahramanların ve bütün insanların hayat hikâyeleri, Peygamber Efendimizin hayatından ayrıntılı örnekler anlatılıp kullanılabilir.

Önce yaşa, sonra anlat!

5. Birtakım ahlâkî ilkeleri öğrencilere kalıp halinde ezberletmenin yerine, bu davranışları emreden, yasaklayan veya tavsiye eden ayet ve hadis-i şerifleri verip üzerinde tartışma ve araştırmalar yapılması daha kalıcı bilgi sahibi olmalarını sağlar. Örnek olarak, temizlik konusu işlenirken “Temizlik imandandır” hadis-i şerifinin neden ve niçinleriyle tartışarak herkesin konuya katılmasını ve akıllarda daha kalıcı olmasını sağlayabiliriz. Bu yöntemle öğrencilerin kendilerinin doğru ve zararlı olan davranışları sebepleri ile beraber bulmalarına fırsat verilebilir.

6. Öğretmen, dersini ve kendisini okulda bir marka olarak kabul ettirmeli. Okulda yapılan bütün yeniliklerde ve öğrenciler için yapılan bütün işlerde bir görev alabilmeli. Aman sendecilik, vurdumduymazlık yapmamalı. Bilgiyi değil, sevgiyi, örnek yaşantısını öne çıkarmayı başarabilmeli. Sevginin ilk ve en önemli aşama olduğunu bilginin sonradan kazanılabileceğini  bilmeli. Sınıfı monotonluktan kurtarmalı ve her dersi öğrenci sabırsızlıkla beklemeli.

SÖZÜN ÖZÜ

1 Din dersi öğretmeni, öğrencileri düşünmeye; iyiyi, güzeli bulup ortaya çıkarmaya motive etmeli.

2.Peygamber Efendimiz ile sahabelerin örnek hayatları anlatılmalı.

3.Bilgi değil, sevgi ve örnek yaşantı öne çıkarılmalı.

Bugün