Mimar Sinan’da ilk cuma

İbadethaneler
Yapımı iki yıldır süren Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi, ramazan ayının ilk gününe denk gelen 20 Temmuz’da, cuma namazıyla açılacak. Caminin mimarı Aşkaabad, Tokyo, Berlin camileri ile Am...
EMOJİLE

Yapımı iki yıldır süren Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi, ramazan ayının ilk gününe denk gelen 20 Temmuz’da, cuma namazıyla açılacak.

Caminin mimarı Aşkaabad, Tokyo, Berlin camileri ile Amerika’da inşasına başlanan Turkish-American Community Center projesinin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nin, ”mekanda vahdeti ifade eden, klasik mimaride tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli bir yapı” olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

”Mimar Sinan, merkezi plan fikrini olgunlaştırırken, Süleymaniye Camisi’nden önce Beşiktaş Sinan Paşa, Süleymaniye ve Selimiye camileri ile Kadırga Sokullu, Kazasker İvaz Efendi, Babaeski Semiz Ali Paşa, Fındıklı Molla Çelebi, Topkapı Kara Ahmed Paşa camilerinde altıgen plan tipini 4-5 yarım kubbeli olarak farklı ölçülerde ve farklı mekan anlayışlarında tatbik etmiştir. Kendisinin vefatından sonra talebeleri tarafından Cerrahpaşa ve Hekimoğlu Ali Paşa camilerinde de bu plan tarzı olgunlaştırılmaya çalışılmıştır.

Kanaatim odur ki; Mimar Sinan’ın Selimiye’den sonra o çapta abidevi bir eser daha yapmaya ömrü vefa etseydi, kesinlikle olgunlaştırmak için ısrarla üzerinde durduğu, bizim kullandığımız bu plan tipini tatbik ederdi.”

40 milyon liraya mal olan caminin yapımında 500’e yakın işçi ve usta görev aldı.

AA