Mescid-i Aksa’nın Halıları Gaziantep’ten

İbadethaneler
Kudüs’ün Eski Kenti içindeki Haremüşşerif yerleşkesi içinde bulunan, Müslümanların üçüncü en kutsal mekanı Mescid-i El Aksa’nın halıları Türkiye’den getirildi.    &nbs...
EMOJİLE

Kudüs’ün Eski Kenti içindeki Haremüşşerif yerleşkesi içinde bulunan, Müslümanların üçüncü en kutsal mekanı Mescid-i El Aksa’nın halıları Türkiye’den getirildi.
    
Camiye serilen 5 bin metrekare halı, El Aksa için özel olarak tasarlandı. 

Halıları üreten, merkezi Gaziantep’te bulunan Gülsan Holding bünyesindeki "Kaşmir Halı"nın yetkilisi Hasan Açılmış, Kudüs’te AA muhabirine, "Bu işi yaparken hiçbir ticari amaç gütmedik. Kutsal bir görev olarak addettik" dedi.
    
Halıların yüzde 100 yün olduğunu, yün elyafını da özel olarak Yeni Zelanda’dan getirdiklerini anlatan Açılmış, fabrikalarındaki son teknolojik makinelerle halıları bir ayı aşkın bir zamanda ürettiklerini belirtti.
    
Kırmızı renkli halıların rengi ve deseninin de Haremüşşerif Vakfı yetkilileri ve uzmanlarıyla birlikte seçildiğini vurgulayan Açılmış, "Tasarımı ve rengiyle özel bir ürün oldu. Halıların deseni Osmanlı motiflerinin yanı sıra diğer İslami motifleri de barındırıyor. Hem desen, hem renk açısından mükemmel oldu diyebilirim" diye konuştu.
    
Bugüne kadar başta Suudi Arabistan olmak üzere, Ortadoğu’daki diğer ülkelerde, Çeçenistan’da, Türkmenistan’da, Avrupa’daki ülkelerde bulunan çok sayıda caminin halılarını döşediklerini ifade eden Açılmış, El Aksa’daki halı döşeme işinde hiçbir ticari amaç gütmediklerini, halıların değerinin 500 bin dolara yakın olduğunu anlattı. Ancak Gülsan Holding olarak bunu "kutsal bir görev" olarak addettiklerini kaydeden Açılmış, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu’nun vakıf yetkililerinin teklifini hiç düşünmeden kabul ettiğini belirtti.
    
Haremüşşerif yetkililerinden Ahmed Muhammed Amira da vakıfta söz sahibi olan Ürdün Kralı Abdullah’ın halıların değiştirilmesi için 300 bin dolar bağışta bulunduğunu anlatırken, Gülsan Holding’den övgüyle bahsetti ve "Halıların değerinin daha fazla olduğunu biliyoruz. Ama firma bu işi seve seve kabul etti. Sadece Mescid-i El Aksa’nın değil, Eski Cami’nin halıları da değiştirildi. Şu anda Haremüşerif’te bir çok yerde Türk emeği var" dedi.
    
El Aksa Camii’nin üzerindeki kurşun levhalar da bir süre önce bir Türk firması tarafından yenilenmiş; yerleşke içindeki, çinileriyle bilinen Kubbet-üs Sahra’nın hilali de Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından değiştirilmiş; ayrıca TİKA bu caminin hemen yanı başındaki Silsile (Zincirli) Kubbesi’nin dökülen çinilerini de Türkiye’de yaptırmıştı. Silsile Kubbesi’ndeki çinilerin değiştirilmesi işlemleri ise sürüyor.

AA