Fransa’da Camiye de Yasak

İbadethaneler
Bir süre önce yasal düzenleme ile Müslümanlara karşı kılık kıyafet yasağı ve açık alanda namaz kılma yasağı getirilen ülkede cami yapılmasına da izin verilmiyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti Marsilya...
EMOJİLE

Bir süre önce yasal düzenleme ile Müslümanlara karşı kılık kıyafet yasağı ve açık alanda namaz kılma yasağı getirilen ülkede cami yapılmasına da izin verilmiyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti Marsilya’da bir mahkeme, kentte inşası devam eden bir caminin yapımını durdurdu.

Fransa’da gün geçtikçe Müslümanların yaşam alanı daraltılıyor. Önce kılık kıyafet, ardından Eylül ayında yürürlüğe giren açık alanda namaz yasağının ardından ülkede cami yapılmasına da izin verilmiyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti Marsilya’da bir mahkeme kentte inşası devam eden bir caminin yapımını durdurdu.

"PARK İHTİYACI VARKEN CAMİ OLMAZ"

İnşaatın durdurulmasında, kent planında yapılması öngörülen 450 otoluk bir otopark ihtiyacı olduğu gerekçe gösterildi. Ayrıca caminin projesini yapanların, yapılacak binanın şehir planına uygun olup olmayacağı konusunda kent yönetimini ikna edemedikleri ileri sürüldü. Oysa cami için geçtiğimiz yıl onay alınmış, temel atılmasına Mayıs ayında başlanmıştı. Ancak çevreden yapılan şikayetler üzerine inşaat durdurulmuştu.

250 BİN MÜSLÜMANA İBADET YASAĞI

Geçtiğimiz yıl cami inşaatına onay veren Belediye Başkanı Jean-Claude Gaudin, o zaman, kentte yaşayan 250 bin Müslüman’ın da diğer dinlere mensup insanlar gibi bir büyük bir ibadethaneye sahip olma haklarının olduğunu söylemişti.

Minareli ve 7 bin kişiye hizmet verecek şekilde planlanan caminin 2012 yılında tamamlanması öngörülüyordu. Camiye karşı özellikle aşırı sağcı Front National (FN) partisi kampanya yürütüyordu. Projenin mimarı Axime Repaux, bir yandan Müslümanların mahzen ve garaj gibi kuytu mekânlarda namaz kılmalarına karşı çıkılırken bir yandan da modern bir camiye sahip olmalarına engel olunmasının kendisi için hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

ESKİ İTFAİYE BİNASINDA CUMA NAMAZI

Başkent Paris’te ise yasağın yürürlüğe girmesinin ardından kentteki Müslümanlar daha önce itfaiye çalışanlarının kullandığı bir binada Cuma namazı kılmaya başlamıştı. Bina ibadet yeri olarak hazırlanmamasına rağmen, ilk Cuma namazı için yaklaşık 2 bin kişi gelmişti.

Müslümanlarla valilik arasında yapılan anlaşma uyarınca devlete ait eski itfaiye binası, yılda 30 bin Avro kira karşılığında 2014 yılına kadar ibadet için Müslümanlara tahsis edilmişti.

Akit