Bu minberi görmeden ölmeyin!

İbadethaneler
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, ‘görmeden ölmeyin’ sloganıyla tanıtılan ve Avrupalı bilim adamlarınca ‘Anadolu’nun El-H...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, ‘görmeden ölmeyin’ sloganıyla tanıtılan ve Avrupalı bilim adamlarınca ‘Anadolu’nun El-Hamrası’ olarak görülen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ndaki paha biçilmez minber, görenleri büyülüyor. Mengücekoğulları döneminde 1228 yılında inşa edilen  minber, abanoz ağacından yapılması ve bu ağacın ömrünün yaklaşık 2 bin yıl olması nedeniyle ilgi görüyor.

Ahmet Bin İbrahim El Tiflis tarafından yapılan ve  yapımı 15 yıl süren minber, ağaç işlemeciliği adına ne kadar sanat ve stil varsa üzerinde barındırıyor. Minberin üzerinde; kakma, oyma, kabartma, kündekari gibi ağaç işlemeciliği adına bütün stiller görülebiliyor.

Öte yandan ‘çelikten daha sağlam’ olarak nitelendirilen abanoz ağacı, minber yapılmadan önce bazı işlemlerden geçirilmiş. Eser işlenmeden önce kereste halindeki ağaç, belli bir yumuşaklık kazanması ve mikroplardan arınması için  7 yıl toprak ve gübre altında muhafaza edilmiş.

Minberin üzerinde ayet işlemeleri, hadisi şerifler ve kitabeler de bulunuyor. Parçaların birbirine geçtiği noktalarda dahi tahta çivi yer alıyor. Direnci artırılmak istenilen noktalarda ise demir çivi kullanılmış.

Büyüyen Türkiye