Bu camide ayak kokusuna son!

İbadethaneler
Tuğba Kaplan’ın haberi Namazınızı kılmak için gittiğiniz bir cami düşünün. Kalabalık, sıcak ve bir de çorap kokusunun olduğu bu havasız atmosferde ibadet etmek sizin gibi çoğu insan için zor gel...
EMOJİLE

Tuğba Kaplan’ın haberi

Namazınızı kılmak için gittiğiniz bir cami düşünün. Kalabalık, sıcak ve bir de çorap kokusunun olduğu bu havasız atmosferde ibadet etmek sizin gibi çoğu insan için zor gelir.

İdealtepe Kadriye Hatun Camii bu durumun önüne geçmeye çalışan birkaç camiden biri. Islak veya çıplak ayakla gelenlere çorap dağıtılan bu camide, hem hijyene hem de sünnete riayet ediliyor.
Kadriye Hatun Camii, Maltepe istikametine giderken Küçükyalı’yı geçtikten sonra İdealtepe’de ara sokakta yepyeni kubbe ve minaresiyle karşılıyor gelenleri. İstanbul’un gözde camilerinden olmasa da, "cemaate temiz çorap" dağıtmaya başlamasıyla adından söz ettiriyor şu günlerde.

"Temizlik imandandır" düşüncesinden hareketle camilerde namaz kılınan yerlerin temiz tutulması ve vatandaşların birbirinden rahatsız olmaması için Sultanahmet Camii’nde başlatılan galoş uygulaması, diğer camilere de örnek olmuştu. Süleymaniye, Şehzade, Beyazıt, Fatih, Dolmabahçe Camii gibi 21 büyük camide galoş sistemine geçen İstanbul Müftülüğü, bu sistemi tüm camilere yaymayı planlarken, İdealtepe Kadriye Hatun Camii ıslak ve çıplak ayakla gelen cami cemaatine çorap dağıtıyor.

Deprem hasarlı olduğu için 2008 yılında yıkılan cami, 3 yıl içinde restore edildikten sonra geçtiğimiz Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde ibadete açılmış. Camide her şey baştan aşağı yenilendiği gibi halılar da yeni döşenmiş. Halı ustalarının "ıslak ayakla basılmadığı sürece, uzun ömürlü kullanılır hem de mantar gibi birçok ayak hastalığına sebep olmaz" uyarısını dikkate alıyor cami imamı Ahmet Özbaş. Bunun üzerine İdealtepe Kadriye Hatun Camii Derneği Başkanı Yakup Karaca’ya çıplak ve ıslak ayakla camiye gelen cemaate çorap dağıtılmasını teklif ediyor. Hem halının uzun ömürlü olması hem de cemaatin temiz yerde secde etmesi için ilk aşamada 250 adet çorap alınıyor. Çorapların olduğu kutunun yanında bir de sadaka kutusu bulunuyor. Islak ya da çıplak ayakla gelen cemaat isterse çorabın parasını versin diye. "Vermeyenlerin çıkışta elinden tabii ki çoraplar alınmıyor." diyor imam Özbaş. Kur’an ya da vaaz dinlerken farkında olmadan ayaklarıyla oynayan vatandaşların olduğuna dikkat çekiyor Özbaş ve ekliyor: "Bu durum sadece görenleri değil, oraya gelip namaz kılıp, oturanları da rahatsız ediyor."

Hijyen de sünnet de yerine getiriliyor

Cami cemaati ise uygulamadan hayli memnun. "Allah razı olsun, çorap giymeyi unutmuştuk." diyenlerin yanı sıra "Gün boyunca ayakkabı içinde kokan çoraplarla namaz kılmak zor oluyordu." diyenler bu uygulamayı harekete geçirenlere teşekkür ediyor. Uygulamayı çok beğendiğini söyleyen cami cemaatinden Abdullah Kaplan "Özellikle yaz günü insanlar abdest alıyor, ıslak ayakla halıya basıyor. Geliyorsunuz, orada secde yapıyorsunuz. Mantar hastalığı gibi birçok ayak hastalığı olanlar var. Onları önlemek ve sünneti yerine getirmek için gayet iyi bir uygulama.” diyor. Camiye Kur’an dinlemeye gelen bir diğer vatandaş Fatma Aksoy ise uygulamadan herkesin memnun olduğunu anlatıyor: "Müslüman olarak kadın-erkek herkesin temizliğine dikkat etmesi gerek. Ama her zaman mümkün olmuyor. Akşama kadar sıcakta ayakta çalışan bir sürü insan var. Ayakta çalıştığı için de terleme ve koku oluşuyor. Camimizde bulunan bu yeni çoraplar bunları önlüyor."

Cami derneği başkanı Yakup Karaca, uygulamanın cemaat arasında sosyal yardımlaşmaya da katkıda bulunduğunu belirtiyor. Çorap dağıtmaya başlayalı bir ay olmasına rağmen, alınan 250 adet çorabın bittiğini söyleyen Karaca "Cami derneği ve vatandaşın desteğiyle 50 adet yeni çorap daha aldık. Ama cemaat bizim hassasiyetimizi anladı ve artık çoraplarını giyerek geliyor. Bu vesileyle hem Efendimiz’in sünneti yerine getiriliyor hem de insanlar sadaka vermiş oluyor." diye konuşuyor. Camiye gelirken beden ve kıyafet temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan imam Ahmet Özbaş bu uygulama sayesinde en azından camilere ayak kokusu yüzünden gidemeyenlerin önünü açacağı ve cami cemaatinin de artacağı kanaatinde.

Bu uygulama her ne kadar İstanbul’da ilk kez duyulmuş olsa da, Anadolu’nun birçok şehrinde halihazırda uygulanıyor. Bayburt, Denizli, Düzce, Edirne, Konya, Tokat ve Samsun gibi şehirlerin bazı camilerinde hijyen açısından cemaate çorap dağıtılıyor.

Zaman