Türklerin Kandil Gecesi Düşkünlüğü

Dinler
Hicrî takvimde Receb ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan ve Üçaylar’ın başlangıcını da simgeleyen İslâmiyet’in ilk kutsal gecesi Regâib Kandili dün kutlandı. Kökü &qu...
EMOJİLE

Hicrî takvimde Receb ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan ve Üçaylar’ın başlangıcını da simgeleyen İslâmiyet’in ilk kutsal gecesi Regâib Kandili dün kutlandı.

Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur’an’da geçmiyor, ancak İslâm Peygamberi Hz. Muhammed‘in (s.a.s) bu gecelerde iki rekât namaz kıldığına ilişkin çeşitli rivayetler var.

Diğer kutsal geceler ise, Miraç, Ber’at, Mevlid kandilleriyle, Kuran’ın indirilmeye başladığı geceye denk gelen Kadir Gecesi.

İslâm’ın beş kutsal gecesine sadece Türkiye’de Kandil Gecesi deniyor.Aydınlanma amacıyla kullanılan "kandil" sözcüğünden ilhamla verilen bu ad, bu kutsal gecelerdeki aydınlanmayı simgeliyor.

Üçaylar’ın başlangıcındaki kutsal gece Türkçe’de Regaib Kandili Gecesi olarak anılırken, Arapça konuşulan ülkelerde sadece Regaib Gecesi (Leyli Regaib) olarak adlandırılıyor.

İLK KEZ MISIR’DA KUTLANDI

Kandil gecelerinden Kadir gecesi dışındaki gecelerin kutsallığı hakkında Kuran’da herhangi bir bilgi bulunmuyor. İslâm tarihçileri, Mevlid kutlamasının hicretten 300 yıl sonra Mısır’da, Fatımîler döne- minde; Miraç, Regaib ve Ber’at gecelerinin ise 400 yıl sonra Kudüs’te başladığını söylüyor.

OSMANLI’DA KUTLAMALAR SARAYDA BAŞLADI

Osmanlılar’da ilk kutlanan Kandil, Mevlid Kandili oldu. Peygamber’in doğum yıldönümlerindeki bu kutlamalar III. Murat döneminde başladı ve halk tarafından kısa sürede benimsendi.

ÖZEL KANDİL YİYECEKLERİ

Türkiye’ye has Kandil günü ve gecesi ritüelleri, bu kutsal zamanlara 16. yüzyılın son çeyreğinden itibaren bir şenlik havası kazandırmış. Susamlı ve susamsız Kandil simitleri, lokma, helva, pişi ve şerbet yaparak dağıtma, aile büyüklerini arayarak kutlama gibi uygulamalar sadece Türkiyelilere özgü.

Taraf