Temiz Cami İçin Harekete Geçin!..

Dinler
Röportaj: Engin Dinç İslam bir temizlik dini. Namaz kılmak için abdest almanın zorunlu olması bunu en açık şekilde anlatıyor aslında. Peki, temizliğe bu kadar önem veren bir dinin mensuplarının h...
EMOJİLE

Röportaj: Engin Dinç

İslam bir temizlik dini. Namaz kılmak için abdest almanın zorunlu olması bunu en açık şekilde anlatıyor aslında. Peki, temizliğe bu kadar önem veren bir dinin mensuplarının her gün namazlarını kıldıkları camilerin durumu ne diye düşündünüz mü hiç? Tuvaletler ve cami avlusu çoğu zaman insanı rahatsız edecek kadar pis görünüyor. Cami içindeki halılar ise temiz görünse bile kötü kokuyor.

TEMİZ CAMİ LOGOİşte bu durumun farkına varan, başarılı bir gazeteci bir adım attı ve kendi deyimiyle ‘Temiz Cami hareketi’ni başlattı. Gerçek Hayat dergisinin başarılı editörü Ümmühan Atak, kurduğu http://temizcami.blogspot.com blog adresiyle çok önemli işlere imza attı. Birçok yazar, şair, edebiyatçı ve gazeteci bu harekete destek verdi. Biz de güzel ve önemli girişimi sizlere anlatıp, pek tabi olarak sizlerin de bu harekete destek vermenizi sağlamak istedik.

Bu amaçla, Temiz Cami hareketiyle Ümmühan Atak’a birkaç soru yönelttik. İşte Ümmühan Atak’ın Temiz Cami hareketiyle ilgili olarak söyledikleri…

Temiz Cami kampanyası nasıl ortaya çıktı?

Kampanya demeyelim de, bir ‘hareket’ olarak ortaya çıkışı, Gerçek Hayat dergisindeki bir yazının sonrasında oldu. Dergide bu konuyu gündeme getirdikten sonra, gelen tepki ve destekler üzerine, bir adım daha ileri gidelim dedik ve bir blog adresi açtık arkadaşlarla: http://temizcami.blogspot.com

Burada yer alması için birçok kişiye mektup yazdık ve destek bekledik. Destek veren ilk isim Hayrettin Karaman oldu. Ardından Cihan Aktaş, Nihat Nasır, Abdullah Muradoğlu, Semanur Sönmez Yaman, Suavi Kemal Yazgıç, Alper Gencer, Teodora Doni, Ali Çankırılı, Reşat Petek gibi, gazeteci, yazar, şair, edebiyatçı, hukukçu gibi birçok kesimden destek bulduk. Blog’da bize destek verenlerin tümüne yer veremedik tabi. Daha evvel bu konuyu gündemine alan milletvekili Mustafa Öztürk de bunlardan biri tabi. Keşke o da konuyu Meclis’e taşısa.

Temiz Cami hareketine kimler, nasıl destek veriyor?

Blogdaki isimlerden başka, sanal ortamda da destek bulduk. Facebook’ta açtığımız gruba, halen 300den fazla kişi üye oldu mesela ve hepsi ne yazık ki cami tuvaletlerinin temiz olmayışından şikayetçi. Biliyoruz ki, o 300 kişi, başkalarına da bu durumdan bahsetti ve başkalarının da bu meseleyi gündemine almasını sağladı. Yavaş yavaş ama sanırım ciddi adımlarla ilerliyoruz.

Camilerin daha temiz ve bakımlı olması için kimlere ne tür görevler düşüyor?

Öncelikle cemaat bu konuda hassas olmalı diye düşünüyorum. Temizlik konusunda kendileri ne kadar titizse, başkalarının da bu titizliği zedelemesine izin vermemeliler. Fakat elbette asıl sorumlular, resmi makamdakiler. Asıl onlar bir şeyler yapmalı. Sürekli temizlik için ciddi adım atmalılar. “Biz temizliyoruz ama onlar hemen kirletiyor” demek yerine, “Yine temizleriz, yine temizleriz” diyebilmeliler. Bu bizim hakkımız.

Temiz Cami hareketine destek olmak isteyenler neler yapabilir?

http://temizcami.blogspot.com adresine girip destek verebilirler, yorumlarıyla. Facebook’taki Temiz Cami isimli gruba da üye olabilirler. Bu, ‘şikayetçi olanların hiç de azımsanmayacağını’ göstermek için önemli. Fakat desteklerini camilerde de verebilirler. Gittikleri camilerde tuvaletlerin temiz olmadığından şikayetçilerse bunu hiç beklemeden yetkililere iletebilirler. Ya o caminin temizlik görevini üstlenen şirkete, ya müezzine ya imama… Ama en etkilisi sanırım Diyanet’e ulaşan tepkiler olacaktır.