Sahura Kalkmayı İhmal Etmeyin

Dinler
Doktorlar, Ramazan ayında beslenme düzeninde önemli değişikliklerin yaşandığı hatırlatarak, özellikle sahura kalkılması gerektiğini hatırlatıyor. İşte oruç tutanlar için beslenme önerileri: Ramazan ay...
EMOJİLE

Doktorlar, Ramazan ayında beslenme düzeninde önemli değişikliklerin yaşandığı hatırlatarak, özellikle sahura kalkılması gerektiğini hatırlatıyor. İşte oruç tutanlar için beslenme önerileri:

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için 4 besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. Bu dört besin grubu süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubu.

Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmeli.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine sebep olur.

Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi daha uygun.

Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmeli.