Papa’dan ‘kilisede reform yapalım’ çağrısı

Dinler
Papa Francisco’nun ilk apostolik çağrısı yayımlandı. Apostolik çağrı, Papa tarafından temsilen bir piskoposa veriliyor, ardından da Katolik Kilisesi’nin dünya genelindeki tüm piskoposların...
EMOJİLE

Papa Francisco’nun ilk apostolik çağrısı yayımlandı. Apostolik çağrı, Papa tarafından temsilen bir piskoposa veriliyor, ardından da Katolik Kilisesi’nin dünya genelindeki tüm piskoposlarına gönderiliyor.

Papa Francisco yaklaşık 200 sayfalık apostolik çağrısında, kiliseyi “yeni yollar” bulmaya ve “yaratıcı yöntemler” kullanmaya çağırdı. Papa, apostolik çağrısında İslam dinine de değindi. 

‘Papalık kurunma da reform gerek’

Papalık kurumunu da reformdan geçirmeye davet eden Papa Francisco, “Tarihi önemde de olsa Kutsal Kitap’la doğrudan ilgisi bulunmayan konuları ele almaktan çekinmemeliyiz” dedi. 

Papa Francisco, Katolik Kilisesi’ni dünyanın güncel sosyal sorunlarına eğilmeye çağırdı. Papa, “İçine kapanıp rahata alıştığından hasta olan bir kilise yerine, sokağa çıktığı için orası burası ‘yamulan’, sakatlanıp kirlenen bir kiliseyi tercih ederim” ifadelerini kullandı. Papa, “kadınlara ve gençlere kilisede, özellikle önemli kararların alındığı alanlarda daha fazla görev verilmesi gerektiğini” savundu.

‘Adaletsiz ekonomi’

Egemen ekonomiyi “kökten adaletsiz” olarak tanımlayan Papa, “Güçlünün yasasının egemen olduğu bu ekonomi öldürüyor. İnsan artık sadece tüketici olarak görülüyor. Tüketmeye gücü yetmeyen dışlanıp bir kenara atılıyor” dedi. Piyasanın ilahlaştırıldığını savunan Papa Francisco, “Bu düzende finans spekülasyonları, yolsuzluk ve bencillik geçer akçe hale gelmiştir” dedi.

Kilise’ye karşı güvensizlik artıyor

Yoksulluğun kilise açısından bir teolojik kategori olduğunu belirten Papa Francisco, sosyolojik ve siyasi boyutunun ise daha geri planda algılandığına dikkat çekti. Papa Francisco, “İşte bu yüzden yoksullar için var olan, yoksul bir kilise arzuluyorum” ifadesini kullandı.

Katolik Kilisesi’nin kürtaj karşıtı tavrının doğru olduğunu belirten Papa Francisco, “Buna karşılık tecavüz gibi çok zor durumlar yaşayan kadınlara destek olmak için fazla çaba harcamadığımız da bir gerçek” eleştirisinde bulundu.

İslam’la ilgili değerlendirmesi

Apostolik çağrısında İslam dinine de değinen Papa, İslam’a inananların da Hz. İbrahim’in inancını benimsediklerini, aynı Hristiyanlar gibi tek bir Tanrı’ya ve kıyamet gününde ona hesap vermeye inandığını dile getirdi. Papa, “Gerçek İslam ve Kuran’ın uygun yorumu şiddetin her türüne karşıdır” ifadesini kullandı.

İslam ile diyaloğu geliştirmek için uygun bir eğitimin önemine dikkat çeken Papa, kendi dinlerini iyi öğrenmeleri gerektiğini, böylece karşı tarafı daha iyi anlayıp, karşı tarafın bakış açılarını anlayabileceklerini, bunun da ortak bakış açısının ortaya çıkmasını sağlayabileceğini dile getirdi.

Deutsche Welle Türkçe