Namazda Ölen Şehit

Dinler
Hepimizin bildiği gibi İslam dini insan hayatına büyük önem veriyor. Hz. Muhammed (sav), büyük günahları "Allah’a ortak koşmak, insan hayatına kastetmek ve anne-babaya kötü davranmak" ...
EMOJİLE

Hepimizin bildiği gibi İslam dini insan hayatına büyük önem veriyor. Hz. Muhammed (sav), büyük günahları "Allah’a ortak koşmak, insan hayatına kastetmek ve anne-babaya kötü davranmak" şeklinde sıralamıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, Mardin’de 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayda bazı kişilerin namaz kılarken öldürüldüğüne değinerek Hz. Muhammed’in savaşa giden askerlere, "Savaşa gittiğinizde, kadınlara, çocuklara, din adamlarına, mabedlerinde ibadetlerle meşgul olanlara asla ilişmeyin. Sadece size silahla mukabelede bulunan, size saldıran kimselerle savaşın" şeklinde açıklamada bulunduğunu hatırlattı.

Keskin, namazda öldürülen kişilerin şehit hükmünde olduğunu belirterek "İslamiyet rahmet dinidir. İnsanlara zulmedilmesine müsaade etmeyen bir dindir. Hukukun öngördüğü haller dışında, savaş dışında hiçbir sebeple töre adına, intikam adına, insanların hayatına kastetmeyi dinimiz büyük günah saymaktadır. Töre cinayetleri ve bu bağlamda geleneklerden kaynaklanan sebeplerle insanların hayatına kastetmek, katliamda bulunmak (görüldüğü gibi 45 kişiden fazla insanın hayatına kastedildi) İslamiyet’in, hatta insanlığın asla onaylamayacağı, tasvip etmeyeceği, hunharca bir davranıştır. Adı ne olursa olsun bu şekilde yapılan cinayetler, Kur’an-ı Kerim’de, Peygamber efendimizin sünnetinde asla tasvip görmez. Bunlar insanlık dışı, din dışı davranışlardır." dedi.

Mardin’de yaşanan olayda Hacı Ozan adlı köy imamı da hayatını kaybetmişti. Savunmasız bir şekilde namaz kılarken öldürülen kişilerin şehit hükmüne geçeceğini kaydeden Mehmet Keskin "İbadet halinde Allah ile başbaşa olan, Allah ile irtibat halinde olan insanlara sataşmak, onların hayatlarına kastetmek, büyük günah, büyük vebal." dedi.

İslamiyet’e göre, şehitliğin hakiki şehitlik ve hükmü şehitlik olmak üzere sınıflara ayrıldığını aktaran Keskin, "Hakiki şehit din düşmanlarına, vatan düşmanlarına karşı yapılan savaşta hayatını kaybeden Müslüman askerlere deniyor. Örneğin veba salgınında ölen insanlara, göçük altında kalan insanlara, ibadet esnasında öldürülen insanlara ise hükmü şehit denilmektedir." diye konuştu.