Namaz İçin Yollara Düştüler…

Dinler
“Namazın da gönüllüsü olur mu?” demeyin, 2006 yılından beri bir grup namaz gönüllüsü, ‘namazsızlık hastalığını tedavi etmek ve namazlı, temiz bir toplum oluşturmak’ amacıyla il...
EMOJİLE

“Namazın da gönüllüsü olur mu?” demeyin, 2006 yılından beri bir grup namaz gönüllüsü, ‘namazsızlık hastalığını tedavi etmek ve namazlı, temiz bir toplum oluşturmak’ amacıyla il il, hatta ülke ülke gezip, Müslümanları namazla dirilişe davet ediyor.

Bugüne kadar binlerce namaz bilinci programı düzenleyen Namaz Gönüllüleri, yaptıklarının hedefleri yanında devede kulak kaldığını söylüyor.

Namaz Gönüllüleri platformunu, kurucularından Ahmet Bulut’la bu ilginç ve güzel çalışmalarını konuştuk.

Namaz Gönülleri Platformu ne zaman ve ne amaçla kuruldu?

Bundan yaklaşık dört sene önce ‘namaz bilinci kitapları’ diyebileceğimiz, namazın nasıl kılınacağını değil de namazın ruhunu ve özünü anlatan kitaplar yazan hocalarımızla bir araya geldik. Benim bu konudaki çalışmam “Namaz/Dirilişe Çağrı”, Abdullah Yıldız hocamızın“Namaz Bir Tevhid Eylemi”, Cemil Tokpınar hocamızın “Sabah Namazına Nasıl Kalkılır”, Kerim Buladı Hocamızın “Namaz/Akılları Durduran Mucize”, Vehbi Karakaş hocamızın “Niçin Namaz”, Nasıl Namaz” , Hasan Hafızoğlu hocamızın “Namaz Bilinci” ve diğerleri… Bu kitapların yazarları olarak biraya gelip bir çalışma başlatmaya karar verdik. Çünkü sadece kitap yazmakla olmuyor. Bu kitapların içinde yazılanların etkin bir şekilde topluma sunulması lazım.

İnsanların namazın gereğine inanmalarını sağlamak için radyo ve televizyon aracılığıyla, toplantılarla, her türlü imkânı kullanarak topluma, özellikle gençliğe etkili sunumlarda bulunmak zorundayız. Yoksa, insanlara namaz kılmayı öğretmek en nihayetinde birkaç saatlik bir iştir. Ama onu sevdirmek, onun önemini, gereğini, vazgeçilmezliğini anlatmak daha uzun süre ve çaba isteyen asıl önemli meseledir. Bir araya gelip neler yapabileceğimizi tartıştık.

20 Ağustos Mübarek Miraç Gecesinin bir gün öncesinde, 19 Ağustos 2006’da kamuoyuna bir açıklama yapıp çalışmalarımıza başlamaya karar verdik. Tabi bu çalışma sadece namaz kitabı yazarlarıyla sınırlı kalamazdı, ama çekirdek ekibimiz onlardı. Kendi aramızda bir istişare kurulu oluşturup sık sık toplandık. Nihayet 19 Ağustos’ta bize fiilen destek veren 100 civarında yazar, fikir adamı, sanatçı, edebiyatçı ile birlikte -bir o kadarı da imza verdiler- Şehzadebaşı Camii yanında Şehzade Mehmet Restoranı’nda, Namaz Gönüllüleri Platformu olarak “Namazla Diriliş Seferberliği” başlattığımızı ilan eden bir bildirge yayınladık. Aynı gün 11 yazar arkadaşımızın makalelerinden oluşan “Namazda Diriliş” kitapçığını dağıtmaya başladık. Şu ana kadar bu kitapçığın iki milyonu aşan dağıtımını gerçekleştirdik ve dört yıl içinde 450 panel tarzı toplantı düzenledik. Arkadaşlarımızın her birinin konferans, seminer ve sohbetlerini de eklersek, binlerce namaz bilinci programı düzenlenmiş oldu. Evet, Platformun kuruluş hikâyesi kısaca bu.

Bu platformu kurmadaki amacımız ise, namazsızlık hastalığını tedavi etmek, kılanlar olarak huşu ile kılabilmek ve namazlı, temiz bir toplum meydana getirmek. Biz henüz birinci aşamadayız. Yaptıklarımız yapacaklarımız yanında devede kulak misali. İşin başındayız. Namaz ahirette ilk hesaba çekileceğimiz amelimiz. Nefsimizi ve neslimizi bu hesapta başarılı kılmak, dünya ve ahiret saadetine kavuşturmak bizim amacımız.

Namaz gönüllüleri platformunun etkinlikleri nelerdir?

Biz Namaz Gönüllüleri Platformu olarak; salon toplantıları, tv ve radyo programları, seminerler, resim sergisi, gazete ve dergilerde namaz bilinci yazıları ile her fırsatı namaz bilincinin yaygınlaşması için kullanmaya gayret ederek, çalışmalarımızı yaygınlaştırmaya çalışıyor.

En son çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bin yıl Kur’an’a hizmet eden bu milletin evlatları Kur’an’dan uzaklaştırılmıştır. Bırakın Kur’an’ın önde gelen surelerini öğrenmeyi, Fatiha’nın anlamını bilen kişi oranımız yüzde 10 bile değildir.

Bu olumsuz tabloyu düzeltmek ve Kur’an’ı, bir “hayat kitabı” haline getirmek için eğitim, iletişim ve sanat alanında çok geniş ve kapsamlı bir dizi faaliyet yapmayı, bu konuya dikkat çekmeyi ve kitleleri bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.

Kur’an’ın hem Arapçasını, hem Türkçe açıklamasını, hem de dünya dillerindeki tercümelerini okutmak, dinletmek, öğretmek ve yaşatmak için binlerce projenin, kampanyanın uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için Namazla Diriliş usul ve üslubuyla Kur’an’la Diriliş programlarını da başlatıyoruz. Hep birlikte Yaşayan Kur’an olmaya çalışacağız…

On5yirmi5.com okurlarına ne söylemek istersiniz?

Kardeşlerimizden istirhamım, bizlere dua etmeleri. Namaz için ellerindeki imkânlarla bir şeyler yapmaları. Hepimizin yapabileceği mutlaka bir şeyler var. Rabbim bizleri dininin hizmetçileri kılsın. Hayırda yardımlaşan ve yarışanlardan eylesin.

Ayrıca bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Namaz bilincini geliştirmek için sitenizde namaz köşesi açmanız ve bu davaya omuz vermeniz duasıyla…
 

AHMET BULUT’UN BİR HATIRASI