Mevlana Aşıkları Konya’da Buluştu

Dinler
Büyük Türk İslam Mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi‘nin 802’nci doğum günü kutlamalarında yurtiçi ve yurtdışından pek çok katılımcı bir araya geldi. Konya’ya akın eden Hazreti Mev...
EMOJİLE

Büyük Türk İslam Mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi‘nin 802’nci doğum günü kutlamalarında yurtiçi ve yurtdışından pek çok katılımcı bir araya geldi. Konya’ya akın eden Hazreti Mevlana aşıkları ile bütünleşen sanatçılar dünyaya sevgi, muhabbet ve dostluk mesajları verdi

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve bir hafta süren etkinliklerde Asya, Amerika, Avrupa ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen müzik, folklor, hat ve resim ustaları Hazreti Mevlana‘nın maneviyat ikliminde buluştu.

Bu yıl ilk kez düzenlen Mistik Müzik Festivali‘ne katılan farklı millet ve dinlere mensup “Mistik Müzik” icra eden gruplar renkli gösteriler düzenledi.

Mevlana için 800 km. yürüdüler

Sevgi, umut ve aşka dikkat çekmek isteyen Ceyda ve Emrah Altuntecim çiftinin, 45 gün önce İstanbul’dan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Konya’daki türbesine gelmek için başlattıkları yürüyüş de tamamlandı. Amerika, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden, İran, Yunanistan, Japonya ve çeşitli illerden Hz. Mevlana aşıklarının bir araya geldiği topluluk Mevlana Müzesi‘ne birlikte yürüyerek dua ettiler. Mevlana Hazretlerinin doğumunun 802. yıldönümü nedeni ile İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi’nden yürüyerek yola çıkan Altuntecim çifti İstanbul, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar’ın ardından Konya’ya ulaştı. Çift 45 gün süren yolculukta 800 kilometrelik yol kat etti. Çift, Konya’ya gelişlerinde Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından karşılandı.

Mistik şehirde mistik konserler

Gruplar konserde, Sünni, Alevi, Bektaşi inanışlarından örnekler sergiledi. Festivalde İranlı müzik topluluğu Namad, Fars klasik müziğinden mistik örnekler sunarken. Hindistan’dan ‘Good News’ adlı grup, Hindistan’ın geleneksel müziğini sergiledi. Altay Cumhuriyeti’nden Bolat Bayrişev ve Arjan Kezerekov, Altay Türkleri’nin binlerce yıllık geleneği olan müzikli şaman ayininden kesitler icra etti. Üflemeli ve yaylı çalgıların ön plana çıktığı ayin, salonu dolduran müzikseverlerden büyük alkış aldı. Sudan Orupaap Afrika İcra Sanatları Enstitüsü konseri de ilgi çekti.