Zorluklardan Çıkışın Anahtarı: Sabır

Din Adamları
İbadetlerin en üstünü, sıkıntı halinde kurtuluşu sabırla beklemektir. [Hz. Muhammed (sav) Câmiü’s-Sağîr, No: 2350] Sabır, ana imtihan konularından biri. Evde, okulda, iş yerlerinde, ...
EMOJİLE

İbadetlerin en üstünü, sıkıntı halinde kurtuluşu sabırla beklemektir. [Hz. Muhammed (sav) Câmiü’s-Sağîr, No: 2350]

Sabır, ana imtihan konularından biri. Evde, okulda, iş yerlerinde, sokaklarda yaşanan çirkin durumlar ortada. İnsanlar sabretmediklerinde çok tehlikeli ve gergin ortamlar oluşur. Oysa sabırlı insan hiçbir sorun çıkarmaz. Sabreden insandan nasıl bir zarar gelebilir? Her iyilik sabırla kazanılır çünkü.

Sabırsız insan ise oldukça tehlikelidir. Ne sevgide, ne de dostlukta sabredemez; her an her şeyi kesip atabilir. Oysa sabır kesintisiz sürdürülmeli. Allah, cennetin sabredenlerin yurdu olduğunu müjdeler Kur’an’da. Sabır çok hayati bir konu. İnsan, Rabb’ini anar, Rabb’i için sabreder, O’na tevekkül eder; böylece kalbi tatmin bulur.

Allah, “bugün Ben, gerçekten onların sabretmelerinin karşılığını verdim” buyurur, sabrın ne kadar önemli ve karşılığının ne kadar büyük olduğunu haber verir.

Bediüzzaman, ‘Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir’ ayetindeki hikmet ve gaye nedir?” sorusunu şöyle cevaplar:

“Cenab-ı Hak, Hakîm ismi muktezası (gereği) olarak, vücud-u eşyada bir merdivenin basamakları gibi bir tertib vaz’etmiş. Sabırsız adam teenni (akılcı, ihtiyat) ile hareket etmediği için, basamakları ya atlar düşer veya noksan bırakır; maksud (amaçlanan, istenen) damına çıkamaz. Onun için hırs mahrumiyete sebeptir. Sabır ise müşkilâtın (zorlukların) anahtarıdır ki, hırslı olan kimsenin ümidi boşa çıkar ve hüsrana uğrar. Sabır, ferahlık ve genişliğin anahtarıdır.”

Ve devam eder; “şikayet O’na olmalı” der. “Herhangi bir şeyden şikayet, Allah’a şikayet, O’ndan olmamalı. Hazret-i Yakup Aleyhisselâm’ın; ‘ben derdimi de üzüntümü de ancak Allah’a şikayet ederim’ demesi gibi olmalı. Yani, musibeti Allah’a şikayet etmeli; yoksa Allah’ı insanlara şekvâ eder gibi ‘eyvah! of!’ deyip, ‘ben ne ettim ki bu başıma geldi?’ diyerek âciz insanların rikkatini (acımasını) tahrik etmek zarardır, mânâsızdır.”

İnanan insanın en temel özelliklerindendir sabır.

Güzel ahlakta, güzel tavırda hep sabırlı olmalı. Sabrı tahammülle karıştırmamalı.  Tahammül gibi acı çekerek, rahatsız olarak sabredilmez.  Sabır ibadet heyecanıyla yapılır. Sevgide, saygıda, hürmette, temizlikte, cömertlikte, affedicilikte, iyilikte, koruyucu olmada, tebliğ yapmada kararlı olmak sabırla başarılır. Ömrün sonuna kadar devam eden bir ibadettir sabır. Her ibadet Kur’an’ın, "O’na ibadette kararlı ol" hükmü gereği kararlılıkla sürdürüldüğünde değerlidir. Belli bir noktaya kadarsa geçerli olmaz.

Samimi mümin, Rabb’inin nimetini durmaksızın anlatır. Yıllarca da anlatsa, ömrü boyunca tebliğ yapsa şevk ve heyecanından hiç bir şey yitirmez. Aksine daha da artan bir şevkle sürdürür. Karşısındaki kişiden kötü bir karşılık da alsa iyilikle davranır, sabırda devam eder.

Zorluklar sabırla aşılır. Sonsuz kurtuluş ve mutluluk yurdunun anahtarı sabırdır:

"Sabrettiğinize karşılık selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel." (Ra’d Suresi, 24)

 
Fuat Türker-Haberkültür