Vefatının 32. yıldönümünde anılıyor

Din Adamları
Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii’nde birçok kesimden on binlerce insanı irşad eden Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü İslam alimlerinden Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefat yıldönü...
EMOJİLE

Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii’nde birçok kesimden on binlerce insanı irşad eden Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü İslam alimlerinden Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefat yıldönümünde dualarla anılıyor.

Üstün ahlak ve faziletiyle hatırlanan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, vefatının 32. yıldönümünde dualarla yâd ediliyor. Birçok alandaki hizmetleri neticesinde ‘Görünmeyen Üniversite’ olarak bilinen Kotku Hazretleri, özellikle yakın siyasi tarihimizdeki çok önemli isimlere de manevi önderlik yapmakla biliniyor.

Bu yönüyle de kendisine "Hocaların Hocası" ünvanı verilen Zahid Kotku Hocaefendi, uzun yıllar imamlığını yaptığı İskenderpaşa Camii ve Dergahında manevi irşat çalışmalarını yürüttü. Asırlık makus talihini yenerek Milletimizin yeniden Selçuklu ve Osmanlı misyonuna yönelmesi hareketini başlatan Milli Görüş Lideri Merhum Necmettin Erbakan’ın da yetişmesinde çok büyük katkısı olan Zahid Kotku Hazretleri, talebelerinin yanında çok önemli eserleri de gelecek nesillere bıraktı. Mehmed Zahid Kotku’nun beş ciltlik Tasavvufî Ahlâk adlı eseriyle Dua Mecmuası, Cennet Yolları ve Müminlere Vazlar adlı eserleri bulunuyor.

83 yıllık bereketli bir ömür
1897 yılında Kafkasya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Zahid Efendi Bursa’da doğdu. İlk tahsilini Bursa Oruçbey İbtidaîsi’nde tamamlayan Mehmet Zâhid Efendi daha sonra orta öğrenimi Maksem İdadîsi ve Bursa Sanayi-i Nefîse Mektebi’nde tamamladı.O yıllarda patlak veren Birinci Dünya Savaşı sebebiyle askerliğe çağrılan Zahit Efendi, uzun yıllar askerlik yaptı. Bugün İskender Paşa Dergâhı olarak bilinen Gümüşhanevi Dergâhı ile askerlik görevi sırasında İstanbul’da tanışan Mehmet Zahit Kotku, o yıllarda Dağıstanlı Şeyh Ömer Ziyaeddin Efendi’ye talebe oldu.

Ramuz el-Ehadîs ve Hizb-i Azam, gibi kitapları okutmak üzere diploma alan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri aynı zamanda Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerindeki derslere devam etti.

Dergahlar kapatılınca gittiği Bursa’dan 15 yıl sonra döndü
30 Kasım 1925’te çıkan yasayla birlikte tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından İstanbul’dan ayrılarak Bursa’ya dönen Mehmet Zahit Kotku Hazretleri 15 yıl kadar imamlık yaptı.Eski dergah arkadaşı Abdülaziz Bekkine’nin vefatının ardından tekrar İstanbul’a dönen Zahit Kotku Hazretleri, Fatih Zeyrek’te bazı camilerde imamlık yaptı. Ardından 1958 yılında İskender Paşa Camii imam hatipliğine tayin oldu.

Hayatı boyunca etrafında toplananlara vâz ve nasihat ederek yol göstermeye çalışan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri, uzunca bir müddet Pazar günleri ikindi namazının ardından hadis dersleri yaptı.Ömrünün son yıllarında şiddetli rahatsızlıklar geçiren Zahit Kotku Hazretleri Hicaz’a gitti. Kutsal topraklarda rahatsızlığı iyice artan Zahit Kotku Hazretleri ağır hasta olarak 1980 yılının Şubat ayında dönmek zorunda kaldı.Ağır hastalığına rağmen Ramazan ayında oruçlarını aksatmadan tutan Zahit Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980 tarihinde Hakk’a irtihal eyledi. Hocaefendi’nin cenazesinde büyük bir insan seli yaşanmış, cenaze, kılınan namazın ardından Süleymaniye Camii Haziresi’ne kendisinden feyz aldığı hocalarının yanına defnedilmişti.

Hocaların hocası
Bugün akademiye yıllarını vermiş isimler için kullanılan ‘hocaların hocası’ tabiri Mehmet Zâhit Kotku’nun en çok bilinen sıfatlarından biri olarak kayda geçti.

Yazılı türde pek çok eser bırakan Zahit Kotku Hazretleri, özellikle de yetiştirdiği insanlarla öne çıktı. Zahit Kotku; merhum Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, Turgut Özal, Korkut Özal, Cevat Ayhan, Prof. Dr. Cevat Akşit ve daha bir çok ismin hocası olarak saygıyla hatırlanıyor.

Müslümanların birliği için çalıştı
Müslümanların içine kapanık bir hayat sürmemesi gerektiği düşüncesinde olan Hocaefendi, bu gayeyle kurumsallaşmaya büyük önem vererek, Müslümanların birliği için çok önemli çalışmalar yürüttü.Türk siyasi hayatında Müslümanların ilk olarak temsil edildiği parti olması bakımından büyük önem taşıyan Milli Nizam ve ardından Milli Selamet Partisi’ne desteklerini esirgemeyen Zahit Kotku Hazretleri, üniversite camiasından da çok sayıda insanı yetiştirerek ülkeye büyük hizmetlerde bulundu.

BEDİÜZZAMAN’DAN ZAHİD KOTKU’YA ZİYARET

Cevaplar.org sitesinden Salih Okur’un haberine göre görüşme şöyle gerçekleşti:

Mehmed Zahid Kotku hazretleri ile Üstad Bediüzzaman hazretleri arasındaki ilişkilere dair sadece bir tespiti biliyoruz. O da, 1952 yılında Üstadın Gençlik Rehberi mahkemesi öncesi kendilerini İstanbul’da ziyaret ettiğidir. Merhum Esad Coşan Hocaefendi naklediyor:

“Benim hocam Mehmed Zâhid-i Bursevî’ye de, (Bediüzzaman Hazretleri) bir muhakemesi olduğu zaman gelmiş olduğunu hocam bana nakletmişti.
"Hocam, ben de Evrâd-ı Bahâiyye’yi -Bahâeddîn-i Nakşıbend Hazretleri’nin evradını- okuyorum." dediğini; "Bana dua edin, bugün mahkememiz var!" dediğini söylüyorlar.”

Timetürk