Fitre ve zekât kimlere verilir?

Din Adamları
Diyanet işleri başkanlığı fitre miktarını bu yıl 8.5 lira olarak belirlerken bu rakamın bayram namazına kadar verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Müslümanlığın en önemli ibadetlerinden biri olan or...
EMOJİLE

Diyanet işleri başkanlığı fitre miktarını bu yıl 8.5 lira olarak belirlerken bu rakamın bayram namazına kadar verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Müslümanlığın en önemli ibadetlerinden biri olan orucun tutulduğu Ramazan ayının artık yarısını geride bıraktık

Bu yıl havaların da çok sıcak olmasıyla oruç tutan müminler açın halinden daha iyi anlamaya başladı. Tabi bununla birlikte hemen akıllara ihtiyaç sahiplerine verilen fitre ve zekatlar gelmeye başladı.

Müslüman, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş kişiler için farz kılınan zekat genellikle ramazan ayında ödeniyor.

Kişinin zekat verebilmesi için 80.18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keçi, 30 sığır ve 5 deveye sahip olması ve bu malların üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekiyor.

Zekat sahibinin söz konusu 80.18 gram altını ya da bu orandaki diğer mallarının 40’ta birini zekat olarak vermesi lazım.

Ulema oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi temel eşyaları için zekat vermek gerekmediğinin altını çiziyor.

Diyanetin yaptığı açıklamaya göre zekat bir defada ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilirken belli bir ayın ya da ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor.

Peki zekat kimlere verilir.

Zekat, ”fakirlere, düşkünlere, esaretten kurtulacaklara, borçlulara, Allah yolunda cihat edenlere, yolda kalmışlara, zekat toplamakla görevlendirilen memurlara ve kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen yeni Müslüman olmuş kimselere” verilebiliyor.

Ancak, anne-baba, büyükanne-büyükbaba, çocuklar ve torunlarla eşe zekat verilemez.

Bu arada İnsan bedeninin zekatı olarak kabul edilen ve Bayramdan önce verilmesi gereken fitre için de geç kalınmaması gerekiyor.

Din alimleri bayramın ilk günü tan yeri ağarana kadar fitrenin ödenebileceğini belirtmekle birlikte fakir fukaranın bayram ihtiyaçlarını karşılaması için bu tarihten önce verilmesini öneriyorlar.

Diyanet işleri başkanlığı bu yıl fitre miktarını 8,5 lira olarak açıklarken bu rakamın alt sınır olduğu üst bir sınır olmadığının altını çiziyor. Yetkililer rakamın belirlenirken bir kişinin iftar ve sahur harcamasının göz önüne alınması gerektiğini belirtiyor.

Fitre oruç Ramazan ayına yetişen büyük küçük herkesin vermesi gereken bir bedel olarak anılırken söz konusu rakamın verileceği yerler zekat verilecek yerlerle aynı yerler olarak zikrediliyor.