Mısır’daki katliam tüm yurtta protesto edildi

Stklar
 Mısır’daki darbe karşıtlarına yönelik katliam yurt genelinde ve bazı ülkelerde protesto edildi. Eyüp Sultan Camisi’nde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır’da darbe karşıtlarına ...
EMOJİLE

 Mısır’daki darbe karşıtlarına yönelik katliam yurt genelinde ve bazı ülkelerde protesto edildi.

Eyüp Sultan Camisi’nde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır’da darbe karşıtlarına yapılan müdahalede şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı, katliamı protesto etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Eğitim ve Dayanışma Gönüllüler Platformu’nun çağrısı üzerine öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camisi ve avlusunu dolduran vatandaşlar, burada cuma namazı kıldı. Namaz için cami avlusuna seyyar tenteler kuruldu. Kadınların da erkeklerin arkasında saf tutarak, cuma namazı kıldığı görüldü. Katılımcılar ellerinde Mısır bayrakları taşıdı.

Vatandaşlar, daha sonra Mısır’da ve Suriye’de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ellerinde, “Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar”, “Suriye’de Mısır’da direnişe bin selam”, “Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır”, “Müslüman zulme boyun eğmez”, “Katledilen İhvan değil, insanlıktır”, “İslami hareket engellenemez” pankartları taşıyan vatandaşlar, “Yaşasın küresel intifada”, “Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak”, “Katil Sisi, yanındayız Mursi” sloganları attı. Biriktirdikleri paraları Mısır’a göndermek isteyen küçük çocuklar da Mursi’ye destek sloganlarına eşlik etti.

Sık sık tekbir getiren grup, Mısır, Suriye ve Filistin halkına destek çağrısı yaptı.

Dilipak, “Rabia işareti”ni anlattı

Eyüp Sultan Camisi’nin avlusundaki katılımcılara seslenen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır’da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı’nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan “Rabia işareti”nin ne anlama geldiğini anlattı.

Selamın, İslam dünyasının yeni “zafer işareti” olmaya aday olduğunu belirten Dilipak, Adeviyye’den Eyüp Sultan’a gönderilen selama, bugün icabet edeceklerini söyledi.

Sağ elini havaya kaldırarak, baş parmağını açıp diğer 4 parmağını birleştirerek “Rabia işareti” yapan Dilipak, şunları söyledi:

“Bu harekete baktığınızda baş parmak güvercinin başı, diğer parmaklar da kanatlarıdır. Bu, barışı ifade ediyor. Bu bir güvercindir. Güvercin Hz. Nuh’un gemisiyle karaya çıkmasını anlatıyor. Güvercinin ağzında zeytin dalıyla karaya çıktılar. İman edenler yeni bir dönem başlattılar. Onun için ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin, Hz. Nuh’un gemisinin karaya çıkmasının başladığının ifadesidir. Bu, Anadolu topraklarında Cudi Tepesi’nde gerçekleşmiştir. Bunun bir diğer anlamı ise baş parmak ‘Elif’tir. Bu Allah lafzını ifade eder. Burada 18-81, yine Peygamber Efendimizi ifade eder. Ayırca 4 rakamı Adeviyye’yi temsil ediyor. Bu bakımdan bu işaretimizle Adeviyye’ye selam göndermiş oluyoruz.”

“Yeni bir dünya kuruluyor”

Dünyanın dört bir yanında insanların aynı şiar etrafında birleştiğini anlatan Dilipak, Türkiye dahil birçok ülkede aynı bilincin oluştuğunu kaydetti. Dilipak, çekilen acıların öncekilere benzemediğini aktararak, “Bu yeni bir doğum sancısının ifadesi. Yeni bir dünya kuruluyor. Biz onun için buradayız, ağlaşmak için değil. Biz Mısırlılar için burada değiliz, zaten Mısır, Suriye, Filistin biz biriz, tek bir ümmetiz” diye konuştu.

Dayanışmayı “Kudüs Dayanışması” olarak niteleyen Dilipak,  emperyalizmin ve İsrail’in yaşananlar konusunda paniklediğini söyledi. Dilipak, İslam coğrafyasında yaşananların farklı şeyler olmadığını ifade ederek, bunların aynı fitne merkezinden yönetildiğini kaydetti. Sadece kelime-i tevhid ile cennete gidilemeyeceğini anlatan Dilipak, Peygamber’in yolunda safların sıkı tutulması gerektiğini vurguladı.

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, dünyanın pek çok katliama sahne olduğunu söyleyerek, naklen yayınlarla dünyanın gözleri önünde bir katliamınilk defa yaşandığını anlattı. Mısır’da darbe yapanları firavun torunu olarak tanımlayan Kaya, inanılmaz vahşet sahnelerine tanık olunduğunu belirtti. Mısır’da yerlerde yaralı yatanlar olduğunu, onlara yardım edenlerin öldürüldüğünü söyleyen Kaya, cinayetleri işleyenlerin kimler olduğunun bilindiğini kaydetti.

Olayların çatışma olarak nitelenmesine değinen Kaya, “Şu anda katliam olduğu için birileri çıkıp üzüntü bildiriyor. Bunun altını çizmek istiyorum. 1,5 aydır demogojik söylemlerle asılsız tartışmalarla ‘Mursi’nin de hatası olmuş mudur?’ diye gündemlerle darbecilere arka çıkanlar, hükümeti İhvan’dan yana tavır aldığı için eleştirenler bu anlamda ifsadı yayanlar kardeşlerimizin katledilmesine zemin hazırlamışlardır” dedi.

Saraçhane Parkı’nda katliam protestosu

 İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket Oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sosyal medyada örgütlenen kişiler, Saraçhane Parkı’nda toplandı.

Ellerinde Mısır ve Türk bayrakları ile Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin resimleri bulunan gruptakiler, sık sık tekbir getirdiler.

Parka kurulan iki dev ekrandan Mısır’ın farklı noktalarındaki protesto ve katliam görüntülerini izleyen gruptakiler, zaman zaman “Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık”, “İslami hareket engellenemez, kahrolsun işbirlikçi hainler” şeklinde slogan attılar.

 

Kocatepe Camisi’nde gıyabi cenaze namazı

Müslümanlarla Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır’da güvenlik kuvvetlerinin Rabiatül Adaviyye ve Nahda meydanlarında gerçekleştirdiği katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kocatepe Camisi’nde cuma namazının ardından Mısır’da şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılan platform üyeleri, buradan Mısır Büyükelçiliği önüne yürüdü.

Yürüyüş sırasında çeşitli pankartlar açan gruptakiler, tekbir getirerek, sloganlar attı.

Sakarya’da 2 bin kişi gıyabi cenaze namazı kıldı

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen programda, Kent Meydanı’nda toplanan 2 bin kişilik grup, ilk olarak yaşanan olayların son bulması için dua etti. Daha sonra Kuran-ı Kerim’den çeşitle ayetlerin okunduğu programda, ülkedeki olaylarda öldürülen göstericiler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Törene katılan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, yaptığı konuşmada, Mısır’da insanların darbecilere karşı direniş gösterdiği için katledildiğini kaydetti.

Üstün, Mısır’da darbenin ardından insanların büyük bir direniş gösterdiğini ifade ederek, “Darbenin ardından insanları bir bahaneyle toplayıp yargılayacaklardı ama buna fırsat bulamadıkları için katliama başladılar. Çatılara çıkarak insan avladılar, Kadın, çocuk demeden herkesi öldürdüler. Yere düşmüş çocuğunu omuzuna alıp hastaneye götüren bir insanı dahi öldürdüler” diye konuştu.

Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Mazlumder ve İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) üyeleri, Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği önünde, Mısırı’da güvenlik kuvvetlerinin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Avukatlar Mısır’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi

Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi bir grup avukat, Bebek’teki Mısır’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi.

“Mısır’da darbeciler insanlık suçu işliyor” yazılı pankart açan grup adına konuşan birliğin genel sekreteri Necati Ceylan, Mısır’da darbeye karşı barışçıl gösteri yapan insanların üzerine ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Mısır’da yaşananların “insanlığa karşı işlenmiş suç” olduğunu belirten Ceylan, “Mısır’da darbeciler, katiller ve emir verenler derhal yargılanmalıdır. Yapılan katliamı kınıyor, onurlu direnişi destekliyoruz. İnsanlığa karşı Mısır’da işlenen suçlar için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılığının derhal harekete geçmesini istiyoruz” dedi.

Ceylan’ın konuşmasının ardından, açılan pankart, Mısır’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nun duvarına bırakıldı.

Bu arada, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri de Mısır’da yaşanan katliamı lanetlediklerini belirten bir basın açıklaması yaparak açtıkları pankartı konsolosluk duvarına astı.

Adana

Mısır’daki darbe karşıtlarına yönelik katliam Adana’da sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Kemer Altı Camisi’nde cuma namazı kılan vatandaşlar, daha sonra katliamda yaşamını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, odular okudu ve Mısır’da katliam yapan ordu mensupları aleyhine slogan attı.

Van

Van’da, Cuma Namazı sonrası, Mısır’da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı protesto etmek amacıyla aralarında kadın ve çocuklarında da bulunduğu yüzlerce vatandaş, Hazreti Ömer Cami avlusunda, katliamda yaşamlarını yitirenler için sloganlar attı, dualar etti.

Mardin

Mardin’de 13 Mart Mahallesinde bulunan Fuat Yağcı Camisinde Cuma namazı sonrası Mısır’da yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

Mardin’de vatandaşlar, katliamda hayatını kaybedenler için 3 gün 3 gece dua edecek.

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Antalya, Muğla, İzmir, Denizli, Erzurum, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Siirt, Giresun, Samsun, Kayseri, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan’da da katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Katliam ayrıca Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Kastamonu, Karabük, Antalya, Muğla, Denizli, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Van, Bitlis, Mardin, Siirt, Giresun, Samsun, Kayseri, Erzurum, Ağrı, Kars, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Bursa, Yalova, Tekirdağ, Kütahya’da da protesto edildi.

Katliam, Mescid-i Aksa’da da protesto edildi

Katliam, Mescid-i Aksa’da da protesto edildi. Mescid-i Aksa’da cuma namazı çıkışı düzenlenen gösteride, binlerce kişi Nahda ve Rabiatul Adeviyye meydanlarında yaşanan katliam ile Mısır’ın birçok kentinde meydana gelen şiddet olaylarını protesto etti.

Göstericilerin, Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin posterleri ve katliam sırasında hayatını kaybedenlerin resimleri ile “Kudüs darbenin karşısında, meşruiyetin yanında”, “Sisi’nin yaptığı katliama hayır” yazılı dövizler taşıdığı görüldü.

Suriye, Mısır ve Irak’taki “katliamlara” protesto

Irak’ın Salahaddin kentinde toplanan binlerce kişi, “Suriye, Mısır ve Irak halkının maruz kaldığı katliamları” protesto etti.

Salahaddin’in Samarra kentinde “Bağdat’taki cinayetler soykırımdır” adı altında gösteri düzenleyen binlerce kişi, Suriye, Mısır ve Irak’ta halkın katliamlara maruz kaldığını ifade ederek, “Mısır halkı: Sizin yaranız bizim yaramız. Suriyeliler kardeşimiz. Maliki, Irak’ın kasabı; Esed, Suriye’nin katili; Sisi, Mısır’ın kan dökücüsü” yazılı pankartlar taşıdı.

Samarra Halk Komitesi üyesi Mehdi Ziyab, gösteride yaptığı konuşmada Mısır’ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşanan “katliamı” kınadı.

Tunus’ta binlerce kişi, katliamı protesto etti

Başkent Tunus’ta El-Feth cami avlusunda biraraya gelen binlerce kişi, Mısır güvenlik güçleri tarafından başkent Kahire’deki Rabiatul Adeviye ve Nahda meydanlarına müdahale edilmesini ve darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.

Başkentin ana caddelerine doğru yürüyüşe geçen grup, uluslararası kamuoyundan “Mısır ordusu ve güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik işlediği katliama ‘dur’ demesini” istedi.

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılmasına karşı çıkan göstericiler, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi aleyhine slogan attı.

Pakistan

Katliam, Pakistan genelinde de cuma namazı sonrası gerçekleşen gösterilerle protesto edildi.

Başkent İslamabad’da Mescidi Şuheda Camisi’nde cuma namazı sonrası toplanan yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi ve hükümetten Mısır ile ilişkileri dondurmasını talep etti.

Gösterilerde yapılan konuşmalarda, Müslümanların söz konusu katliama sessiz kalmaması istenirken, Pakistan halkının, darbe karşıtı barışçıl gösteriler sırasında katledilen kardeşlerinin yanında olduğu mesajı verildi.

Ülkenin diğer şehirlerinde de cuma namazı sonrası Mısır’daki katliam protesto edildi.

Katliamda ölenler için Ürdün, Filistin ve Tunus’ta da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Saraybosna

Bosna Hersek’te yaşayan bir grup Mısır vatandaşı, ülkelerindeki sivil katliamını, Mısır’ın Saraybosna Büyükelçiliği önünde protesto etti.

Muhammed Mursi ile katliamda öldürülenlerin fotoğraflarını taşıyan eylemciler, askeri yönetim aleyhine sloganlar attı.

Eylem sırasında, göstericiler ile büyükelçilik personeli arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Eyleme, Bosna Hersek’te yaşayan bazı Türk vatandaşları ile Boşnaklar da destek verdi.

Öte yandan, Bosna Hersek’teki bazı camilerde Cuma namazı sonrasında, Mısır’daki katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ürdün

Ürdün’ün başkenti Amman’daki El-Hüseyni Camisi önünde toplanan göstericiler, Mısır’da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterileri dağıtması sırasında yaşanan katliamı sert bir dille kınadı.

Ürdün ve Mısır bayrakları ile ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi posterlerinin yanı sıra “Darbeye hayır, halkların özgürlüğüne evet” yazan dözvizler taşıyan göstericiler, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Gösteriye Ürdün’deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Hemmam Said ve Genel Sekreteri Hamza Mansur da  katıldı.

Ürdün’deki İhvan’ı Başkanı Said, Ürdün hükümetinden şu an yönetimde bulunan “Mısır rejimini tanımama ve ilişkileri kesme çağrısı” yaptı.

Mısır’da darbe karşıtı gösterilerin dağıtılması sırasında yaşanan katliam, bugün İslam dünyasındaki birçok ülkede cuma namazı çıkışı yapılan gösterilerle protesto edildi.

Paris

Paris’in Trocadero Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, ellerinde Mısır’ın darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi fotoğrafları ve Mısır bayraklarıyla yaşanan katliama tepki gösterdi.

Mısır’da öldürülenlerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi’yi protesto etti.

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır büyükelçilikleri önünde toplanan göstericiler, Mısır yönetimine verdikleri maddi destekten dolayı bu ülkeleri protesto etti. Elçiliklerin önünde gıyabi cenaze namazı kılan protestocular, yürüyüşe geçerek Mısır’ın darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin serbest bırakılmasını istedi.

“Mursi’ye özgürlük”, “Mursi bizim reisimiz”, “Çocuk katili Sisi” ve “Halk biziz” şeklinde sloganların atıldığı yürüyüşte temsili tabutlar taşındı. Mısır, Türkiye, Tunus bayrakları taşıyan ve katliamı lanetleyen protestocular, elçiliklerin önünde ayakkabılarını çıkarıp elleriyle yukarı kaldırdı.

Mısır yönetimine yardım yapılmamasını talep eden protestocular, katliamın durdurulmasını istedi.

AA