Helal Gıdada Standart Ne?

Stklar
Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com GİMDES tarafından “Helal Ürün Ticaretini Artırmada Küresel Tek Bir Standardın Önemi” teması ile gerçekleştirilen 4.Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Ko...
EMOJİLE

Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com

GİMDES tarafından “Helal Ürün Ticaretini Artırmada Küresel Tek Bir Standardın Önemi” teması ile gerçekleştirilen 4.Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Konferansı’nda helal ürün standardı masaya yatırıldı.

Küresel helal olma istekleri, helal sertifikalama programları, İslami sertifika kuruluşlarının müşterek bir standartta buluşma imkanları, bu programlardan küresel ortamdaki ulusal ve uluslararası pazarlarda nasıl faydalanılacağı ve helal kavramına üretici-tüketici yaklaşımlarının da konuşulduğu konferansta kamu temsilcileri, tüketici örgütleri, gıda sektörü profesyonelleri ile akademisyenlerin yanısıra ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve meslek mensupları da bir araya geldi.

Oturumların dikkat çeken tartışması ise GDO’lu ürünlerin Haram mı Helal mi olduğu sorusuydu.


 

Sakarya Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Günay, GDO’lu Gıdaların Fıkhi boyutu başlıklı tebliğinde, GDO’lu gıdaların açlık sorununa çözüm olabileceğini bu durumda helal olduğunu ifade ederken GDO’lu gıdaların tümünün haram kabul edilemeyeceğini ancak Domuz geni gibi haram olan bir hayvandan gen transferinin kesinlikle haram olduğunu ifade etti.

Daha sonra söz alan Transgenik Gıdaların Helalliği başlıklı tebliğini sunan Malezya Putra Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Moleküler Biyolog Prof.Dr. Shuhaimi Mustafa ise "genetik bilim, gen transferleri yapılarak uzun ömürlü, dayanıklı ve üretimi kolay olan bitki ve hayvan türlerinin arttırılmasına, gıdalarda da GDO’nun yaygınlaşması sebep olmuştur" dedi.

Mustafa, MS 1500:2009 (Malezya Standardı)na göre kökeni helal olmayan kaynaklardan türetilen GDO’lu gıdaların helal olmadığı ve yasaklandığını belirtti.

Son olarak konuşan Gimdes Başkan Yardımcısı Dr. Halim Aydın, GDO’nun açlığa çözüm olarak sunulmasının büyük gıda şirketlerinin bir propagandası olduğunu, açlık sorununun çözülmesi için doğal ve helal tarımın programlı ve doğru stratejilerle yapılamsının yeterli olduğunu ifade etti. GDO’nun Kur’ân’ın belirttiği "Tayyib" kavramının dışında bozulmalara yol açtığını anlatan Aydın, Küresel dünyada ortaya konan Organik standardının da bazen Helal olmayabileceğinini hatırlattı. Her organik helal olmayabilir diyen Halim Aydın, Müslümanların Helal standardının hem İslam dünyasına hem de tüm insanlığın hayrına bir sağlık standardı da getireceğini belirtti.

on5yirmi5.com