100 Kadından 13’ü Okuma Yazma Bilmiyor!

Stklar
Haber: SÜMEYYE EZER   Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu (GİKAP) Haziran ayı toplantısını Bayrampaşa Gençlik Merkezi’nde (BAYGEM) gerçekleştirdi. Toplantıya BAYGEM çalışanlarını...
EMOJİLE

Haber: SÜMEYYE EZER
 
Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu (GİKAP) Haziran ayı toplantısını Bayrampaşa Gençlik Merkezi’nde (BAYGEM) gerçekleştirdi.

Toplantıya BAYGEM çalışanlarının yanı sıra Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner’in eşi Melahat Aydıner, GİKAP Kurucu Başkanı Dr. Gülsen Ataseven, İnsan Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Filiz Balcı, GİMDES Derneği Temsilcisi Birgül Arslan, Bayrampaşa Belediyesi Engelliler Merkezi Temsilci Arzu Güner ve birçok sivil toplum kuruluşu katıldı.

GİKAP Genel Koordinatörü Funda Akyol, "Toplumsal Cinsiyet" konusu çerçevesinde katılımcılara "BM’nin Toplumsal Cinsiyet" adlı slayt gösterimini sundu.

Kadınların sorunları ile ilgili birçok önemli noktaya temas edilen toplantıda, batının Toplumsal Cinsiyet’e bakış açısı ile bizim bakış açımız katılımcılar tarafından irdelendi.

GİKAP Genel Koordinatörü Funda Akyol ise konu ile ilgili şunları söyledi;
"Batılı toplumlar bu konuyu kadının statüsünü yükseltmek, kadının haklarında iyileştirme sağlamak olarak tanımlıyor. Ayrımcılığı, eşitsizliği ve şiddeti önlemek için toplumsal cinsiyet ilişkilerini düzenlemek “eşitliğin gerekliliği” bakış açısına dayanıyor."

"100 KADINDAN 13’ü OKUMA YAZMA BİLMİYOR"

Türkiye’de ki okuma yazma oranı konusuna da değinen Akyol, "Türkiye’de 100 kadından 13’ü okuma yazma bilmiyor. Erkeklerde ise bu oran daha düşük… Bayanların okuma-yazma bilmemesi oranı erkeklerden dört kat daha fazla. Yüzdelerle ifade edilirse erkeklerin oranı yüzde 3,4, kadınlarda ise yüzde 12,9. Burada erkeklerin rakamı da çok acı fakat kadınlar için dört katı gibi bir rakam söz konusu. Belki anneannelerimizin nesli diye düşünüyoruz ama şuan içinde bulunduğumuz durum çok acı." ifadelerini kullandı.

KADINLARIN SOSYAL GÜVENCESİ YOK

Kadınların sosyal güvencelerinin olmamasından yakınan Funda Akyol, bu konudaki oranları açıklarken "Kadın eşinden dolayı sosyal hizmet alıyor olabilir ama kadınların yüzde 71,3’ü herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değil. Eğer evliyse ve bir sosyal güvenlik kurumundan faydalanıyorsa boşandığı takdir de babasından dolayı da bir hakkı yoksa tamamen sosyal güvenliksiz bir ortamda kalacaktır" dedi.

Meclisteki bayan kadın oranına da değinen Akyol, " Belediye Başkanlarının yüzde 0.56’sı kadın, yüzde 99,4’ü erkek. Herkes kamusal alanda çalışmak zorunda değil fakat bunu gerçekten isteyen kadınlar var. Ve ben bu kadınlara imkânların sağlanması gerektiğini düşünüyorum"  ifadelerini kullandı.

Konuşmasına kadının hizmet alması ile ilgili bir istatistiklerle devam eden Funda Akyol " Ülkemizde her 3 kadından biri doğum öncesi kesinlikle bakım almıyor. Ve her 5 gebeden biri sağlık personeli olmadan doğum yapıyor." dedi.

Toplantı katılımcıların konu hakkında karşılıklı görüş ve fikir alışverişinde bulunmasıyla sona erdi.

onbesyirmibes.com