SENA GECE: VAAT EDİLMİŞ TOPRAKLAR -2

Dış politika
Vaat Edilmiş Topraklar adlı önceki yazımda Büyük Ortadoğu Projesinin ne olduğuna, ne olmadığına, hedeflerine, Amerika’nın projedeki amacına, Suriye topraklarında çıkar güden ülkelerin isimlerine ve Tü...
EMOJİLE

Vaat Edilmiş Topraklar adlı önceki yazımda Büyük Ortadoğu Projesinin ne olduğuna, ne olmadığına, hedeflerine, Amerika’nın projedeki amacına, Suriye topraklarında çıkar güden ülkelerin isimlerine ve Türkiye’nin Suriye meselesi yaklaşımına yer vermiştim.

BU YAZIMDA, KIYISINDA ÇIRPINDIĞIM KONUNUN DERİNLERİNE YÜZMEYE NİYETLİYİM.

PROJENİN ARKA PLANI

Bugün yaşanan çıkar çatışmalarının şekil bulmuş hali olan Büyük Ortadoğu Projesinin çıkış noktasını anlayabilmek için öncesinde vuku bulmuş olayların ve yapılmış projelerin anlaşılması gerekiyor.

Büyük Ortadoğu Projesinin altında hangi proje yatıyor?

1992’de hamleleri düşünülmüş, 1997’de imzalanmış ve Think Tank (ABD’nin askeri ve dış politikasını geliştirmek üzere düşünceler üreten uzman bir grup)  kuruluşu olan Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi(PNAC), Büyük Ortadoğu Projesinin çekirdeğini oluşturmaktadır.

Projedeki raporda ABD niyetini açıkça ifade etmiş. Körfez’in güvenliğinde daha kalıcı bir rol oynamanın yollarını aradığını belirtirken tehditkar üslubundan da hiçbir şey eksiltmeyip Irak’ta yaşanan sorunların devam etmesi halinde Körfez’de kalıcı olacağını söylüyor. Saddam meselesi rejimini aşacağını söylemesi de kahramanlığı tabii(!).

Peki buradan ne anlıyoruz? ABD Ortadoğu’da yıllardır aynı oyunu oynuyor. Ülkelerde darbe ya da kaos ortamı oluşturur, muhalif grupları kullanarak karışıklık çıkarır ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket edecek kuklalarını yönetime yerleştirir. Sonrasında ABD ile birlikte akbabalar( diğer devletler) ülkeye üşüşür. Bunun bahanesi karışıklığı gidermek, ülkeyi refaha çıkarmaktır. Amerika bir yandan ateşi körüklerken bir yandan su döküyor görünür. Aynı zamanda ABD paylaşımcı değildir, üşüşen akbabaları da tehdit unsuru kabul eder.

ABD’NİN TEHDİT OLARAK GÖRDÜĞÜ ÜLKELER HANGİLERİDİR

Raporda İran, Irak ve Kuzey Kore’nin ABD’nin bölgedeki müdahalesini engellemek için balistik füze ürettiği ve nükleer silah bulundurduğu söylenir. Bu ülkeleri tehdit olarak gördüğü açıktır. Günümüz ABD’nin İran ve Kuzey Kore ilişkisi ve siyaseti göz önüne alınırsa tüm bunların 1997’de hesap edilmiş olması hayret vericidir.

 

PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGELER

  1. Merkez Ortadoğu (Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge)
  2. Kafkasya (Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan eden ülkeler)
  3. Afrika (Fas’tan Mısır’a kadar Kuzey Afrika)
  4. Asya (Endonezya’ya, Güney Asya’ya ve Çin’e kadar olan Orta Asya

SENA GECE’NİN TÜM YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ